Pormestarimalli vahvistaisi demokratiaa

2

Hyviä ja kansanvaltaa vahvistavia uutisia: Oulun suurimmista puolueista neljä viidestä kannattaa pormestarimalliin siirtymistä. Pormestarimalli on vihreiden pitkäaikainen tavoite.

Pormestarimallissa vaaleilla valittu pormestari ja apulaispormestarit kantavat poliittisen vastuun ja heidän kannatuksensa mitataan neljän vuoden välein vaaleissa.

Pormestarimallin hyödyt korostuisivat erityisesti talousarviota laadittaessa. Nykyään kaupunginjohtaja valmistelee seuraavan vuoden talousarvion luottamushenkilöiden antamissa raameissa, minkä jälkeen puolueet aloittavat budjettineuvottelut. Pormestarimallissa luottamushenkilöt olisivat aktiivisia talousarvioprosessin jokaisessa vaiheessa alusta alkaen.

Edellä mainittu on myös yksi syistä, miksi pormestarimalli hiertää joitakuita päättäjiä: nykyisessä kaupunginjohtamallissa ikävinä pidettyjen esitysten tekeminen voidaan sysätä kaupunginjohtajalle. Toisin sanoen valta kiinnostaa, mutta vastuu vähemmän.

Pormestarimalli pakottaisi vaaleilla valitut luottamushenkilöt kokonaisvastuuseen. Se paljastaisi myös kaupunkilaisille, mitkä asiat ovat millekin puolueelle aidosti tärkeitä. Samalla se tekisi kuntapolitiikan seuraamisesta kiinnostavampaa.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Vihreät ovat aina olleet sinisilmäisiä, hyväuskoisia. Muodollisesti pormestarimallilla on noita hyviä, demokraattisia puolia. Kannattanee Jannenkin miettiä muutaman puolueen äkillistä heräämistä aiemman intohimon unesta. Mikä ketunhäntä lienee kainalossa? Jos oikein tarkasti ajattelee, syykin voi löytyä. Ei ne muut juurikaan ole demokratian asialla, vaan valta kiinnostaa. Oulu säilyy edelleen grynderien luvattuna kaupunkina.

    • Kiitos kommentista. Jos sinulla on täsmällisempää kritiikkiä pormestarimallia kohtaan, erityisesti nykyiseen johtamisjärjestelmään verrattuna, kuulen siitä ilomielin lisää.