Valtuuston suurin linjaus tehdään tänään

2

Tänään Oulun kaupunginvaltuusto käsittelee hallintosääntöä siltä osin kun puhutaan palveluverkkojen päätösvallan sijainnista hallinnossamme.

Edellinen valtuusto päätti noin vuosi sitten, että valtuusto tekee linjaukset, mutta kaupunginhallitus päätökset palveluverkosta. Tuolloin moni meistä ajatteli, että esimerkiksi puolitoista vuotta ennen tuota nuijimista valtuusto päätti linjaukset tulevan vuosikymmenen kohtalaisen tarkkoihinkin kouluverkkoratkaisuihin nimellä: ”Oulun koulut 2020-luvulla”. Toki päätökset ja linjaukset elävät ja muuttuvat, mutta noin esimerkkinä.

Tuota hallintosääntöä hyväksyessämme moni meistä ajatteli, että tuo on linjaus. Mutta kuulemma se ei ole linjaus. Luulen että Orwell kääntyy haudassaan tälle sanojen merkitysten kääntelylle, jota meillä harjoitetaan.

Tämän päivän muussa asiakohdassa oleva ”oikea” linjaus sisältää asioita, joissa esimerkiksi kerrotaan että Oulu jatkaa olemistaan koulukaupunkina, ja vastaavia muita, sinällään hyviä asioita.

Toivonkin, että me valtuutetut pohdimme, ovatko tuon tasoiset päätökset niitä, joita kuvittelimme tekevämme tullessamme mahdollisesti valituksi kuntavaaleissa.

Mutta mikä tärkeintä, nyt oleellista ei ole se, mitä hallintosääntöä uudistettaessa ajateltiin tai siihen tältä osin kirjoitettiin. Sekään ei ole oleellista, mitä kaupunginhallituksen enemmistö tai virkamiehet ajattelevat.

Nyt on oleellista se, mitä tämä valtuusto haluaa. Voimme kaupungin korkeimpana toimielimenä päättää tämän kysymyksen haluamallamme tavalla.

Olisi hyvä, jos valtuutetut lisäksi miettisivät, mitä kaupunkilaiset ajattelivat tämän tapaisista asioista valtuustoa valitessaan. Päätösvallan pitäminen valtuustolla, kuten se oli edellisellä kaudella, tarkoittaa, että asioita käsitellään julkisesti, kaupunkilaiset voivat helposti ottaa yhteyttä meihin päättäjiin ja valtuutetut saavat tietoa asioista.

—     —     —     —     —

Lisään tähän nyt jälkikäteen toteuman äänestyksestä. Valtuusto päätti pitää päätösvallan itsellään. Sanallinen käsittely ja vielä äänestyskartta, JAA tarkoittaa valta kaupunginhallitukselle, EI tarkoittaa valta valtuustolle.

 

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Ja ihan lyhyt yhteenveto äänten jakaantumisesta eri valtuustoryhmiin:

    Valta kaupunginhallitukselle: 12xKok, 7xVih, 6xSDP, 4xPS, 1xKD, 1xKes => 31 ääntä

    Valta valtuustolle: 15xKes, 11xVas, 3xVih, 2xSDP, 1xPS, 1xAsy, 1xSin, 1xKok => 35 ääntä

    Eli melkein kaikkien useita paikkoja omaavien ryhmien äänet hajaantuivat. Itse olin tuolla ”valta valtuustolle” -puolella.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.