Teatteritalo maalle, ajatuksia monumentaalisaaresta

4

Oulusta on sanottu, että meillä on syväsatama maalla, teatteritalo meressä ja yliopisto suolla. Toppilan luonnonsataman syntyminen kevättulvien aikaan joskus 1700 luvulla oli onnenpotku kaupungillemme. Yliopisto puolestaan tuli maalahjoituksen myötä ehkä ajateltua syrjemmälle. Sen sijaan teatteritalo tuli nykyiselle paikalleen jonkinlaisen historiattoman ajattelun myötä, kun emme ole osanneet yhdistää uutta rakentamista perinteisiimme.

Voittanut ehdotus torin rannan monumentaalikeskukseksi 60-luvulla. Kuva sanomalehti Kalevan arkistot.

60-luvulla esitettiin suunnittelukilpailun tuloksena monumentaalikeskus Oulun kauppatorin ympärille.  Oli tarkoitus korvata toria ympäröivät vanhat korttelit nykyaikaisilla betonirakennuksilla ja jyrätä Rantakatu ja esimerkiksi kauppahalli matalaksi. Valveutuneiden kaupunkilaisten perustama Rantakatuliike onnistui estämään kaupunginisien hankkeen viime hetkellä.

Veneilijän näkymää kuvattuna Hartaanselältä torinrantaa päin.

Tuosta suunnitelmasta toteutunut teatteritalo on häirinnyt itseäni koko olemassaolonsa ajan. Mielestäni se katkaisee yhteyden kauppatorin ja Oulujoen suiston selkien ja saarien väliltä. Tämä tulee esille myös suiston puolella liikuttaessa. Lisäksi teatteritalo estää vierasvenesataman väylän syventämisen, koska väylän kallioinen pohja tarvitsisi tuohon kovempia toimenpiteitä.

Kauppatoria kuvattuna Rantakadun suunnalta merelle päin.

Teatterin toiminta voitaisiin aivan hyvin hoitaa jossain muuallakin. Tällöin voisimme purkaa nykyisen rakennuksen ja panostaa vierasvenesatamaan keskellä kaupunkia sekä muihin merellisyyttä lisääviin ja hyödyntäviin asioihin. Nykyisellään teatteritalo on varsin huonolla käyttöasteella, voisi sanoa, että hukkaamme kaupungin ykköspaikan mahdollisuuksia. Ratkaisut vain tulisi tehdä siten, että näköyhteys torin ja suiston välille palautuisi nykyistä paremmaksi.

Nyt vireillä olevaan aseman seudun tapahtuma- ja kongressikeskukseen voisi hyvin sijoittaa myös teatterin toiminnan.  Tällä saataisiin nostettua myös noiden tilojen käyttöastetta riittävän ja uskottavan korkealle. Tämä olisi tärkeää, jotta tämä hanke voisi edetä ilman, että aletaan typistämään juuri hankkeen tärkeimpiä matkailua ja elinvoimaisuutta edistäviä osioita.

Kirjasto on toteutuneiden betonimonumenttien onnistunein osa. Ja sanoisin myös, että tuo Hotelli Vaakuna on kohtalaisen onnistunut. Nythän on vireillä uusikin hotelli torialueelle. Toivokaamme, että se nyt jo parin suunnitelmien laajennuskierroksen jälkeen muodostuisi toria elävöittäväksi.

Esitetyn tornirakennuksen kaaviokuvaa. Kuva Oulun kaupunki.

Monumentaalikeskus sisälsi myös tornirakennuksen. Jos tuo ajateltu rakennus olisi siro ja kaunis, jos se ei peittäisi saaren onnistuneinta rakennusta kirjastoa, jos saataisiin samalla avarrettua aluetta ja merellisyyttä teatteri poistamalla, ja jos se olisi puhtaasti matkailua edistävä hotelli, niin hanketta voisi ehkä kannattaa.

Tällä hetkellä suunnitelma ei tuo paljoakaan mahdollisia hyviä puolia. Esimerkiksi rakennuksen alakerrokset olisivat toimistoja ja ylin puolisko tuosta 22 kerroksisesta talosta olisi asuinhuoneistoja. Havainnekuvien perusteella rakennus olisi aivan liian hallitseva kaupunkikuvamme ykköspaikalla. Täytyy todeta, että en ole kovinkaan innostunut tästä kaupunginisien hankkeesta.

Tarkennus 18.8.2018: käytin rakennuksen yläosasta nimitystä ”asunnot”, mutta virallisessa hankkeessa kerroksia kutsutaan nimellä ”city suites”. Ajattelen, että projektin mahdollisesti edetessä tuo käsite ”yrityksille vuokrattavat asuintilat” tms, laajenevat talouden realiteettien pakottamana muihinkin (kalliisiin) asuinmuotoihin. Mutta tuon asian yksityiskohdat eivät vaikuta johtopäätöksiini.

 

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Nyt Juha osui asian ytimeen. Miksi teatteria ei purettaisi koska sehän pistää silmään juurikin kuin se kuuluisa tatti otsassa. Keskustaa ja torin aluetta voisi kehittää aivan eri tavalla kun koko alueen silmiinpistävin möhkäle saataisiin pois pilaamasta torin muuten niin viehättävää aluetta. Harmiksi Kauppahallin viereinen hotellihanke pääsi lipsahtamaan läpi, mutta toivottavasti siitä ei tullut liian korkea. Ehdoton ei tornihotellille. Onhan tuota tilaa rakentaa heinäpään suunnassa jos on pakko menen ääreen päästä. Toppilansalmessakin olisi tornihotellille tilaaKuka hotelliasukas edes haluaa ajaa autonsa Oulun ikävimpään sumppuun torille kun kuitenkin sieltä pois pääseminenkin on todella nihkeää.

  2. Iso asiavirhe sinulla , Tornirakennuksen ylimmät kerrokset eivät ole suinkaan asuntoja. Ne ovat taustatietojen mukaan City Suites työnimellä kulkevia yksityisomisteisia loma-asuntoja. Milloin ne eivät ole omassa käytössä tai itse vuokrattuna lomakäyttöön, hotellioperaattori vuokraa niitä Ouluun tuleville korkeatasoista majoitusta etsiville matkailijoille. Heille ei meillä ole juurikaan mitään tarjolla. LIsäksi itse näen tuon erittäinkin tervetulleena vaihtoehtona villinä rehottavalle AIRBNB majoitusbusinekselle jossa majoituseurot siityvät harmaalle vyöhykkeelle eikä toiminnan oikeellisuutta eikä niitä yhteiskunnan kipeästi kaipaamia välittömiä ja välillisiä veroja saada kerättyä.
    TARKKUUTTA . olet sentään oikein diplomi-insinööri !

  3. Isoja hankkeita ei saada koskaan kaikkia miellyttävään moodiin. Yhteisön etu on rakennetun keskusta-alueen täydennysrakentamisessa tärkeämpää kuin yksilön etu. Tarkoittaa tässä sitä, että Oulun kaupunkikeskustan vetovoimaisuuden ja kiinnostavuuden nimissä esimerkiksi torin alueen täydennysrakentaminen on yhteisön etu. Nykyisellään torin välitön ympäristö on varsin karua seutua. Voikukkien juurien puhkomaa asvalttia ja kitukasvuista nurmikkoa. Niitä ei voi oululaisten olohuoneeksi kutsua kuin Lidlin alekaljaa viimeiset pari vuotta juonut kansalainen. Teatteritalon purkaminen on sinänsä kiihottava juttu. Itse taisin jossain vaiheessa ehdottaa Kirjaston muuttamista parkkitaloksi ! Nyt tuntuu kun katsoo tuota taannoin Terwa Towerin julkaisun yhteydessä esitettyä havainnekuvaa, että Vänmannin saari saattaa vihdoinkin tulla valmiiksi ! Itse uskon vahvasti siihen, että Towerin valmistuttua Teatteritalo nousee uuteen kukoistukseensa. Alkaa olla remontin tarpeessa sekin. Kunhan käydään tämä puolesta-vastaan keskustelu loppuun ja kaikki kriititikotkin saavat sanansa sanoa, saadaan muutaman vuoden päästä todeta — aivan kuten Kalkkiparkinkin kanssa — että olisi pitänyt rakentaa tuo Toweri jo kymmenen vuotta sitten !

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.