Kahdenlaisia hallituksia

3

Vuodesta 1987 lähtien (ainakin tähän vuoteen 2019 asti) meillä on ollut kahdenlaisia hallituksia. Toisaalta sinipuna-, toisaalta keskustajohtoisia. Sinipunalla tarkoitan sdp-kokoomus -vetoisia hallituksia.

Hallituksilla voi sanoa olleen aina kaksi päähallituspuoluetta. Noin sanon myös viimeisestä Sipilän hallituksesta. En laske Timo Soinin ministeriryhmää tuohon asemaan.

Mutta jaottelen siis hallitukset tuolla sinipuna/keskusta -periaatteella siksi, että Keskusta näyttäisi olevan hallituksessa vain jos se on päässyt suurimman puolueen asemaan ja siis pääministeripuolueeksi. Näin on käynyt neljä kertaa (Aho, Jäätteenmäki-Vanhanen, Vanhanen-Kiviniemi ja Sipilä).

SDP ja Kokoomus ovat kaksi muuta pääministeri- ja päähallituspuoluetta tuona aikavälinä. Heidän kahdestaan johtamia hallituksia on myös yhteensä neljä kappaletta. Pääministeriyksiä SDP:llä oli siis kaksi Lipposen hallitusta ja Kokoomuksella myös kaksi eli Holkerin ja Kataisen-Stubbin hallitukset.

Nyt on tietenkin kovasti pohdintaa eri hallituskuvioista ja itse pidän selvänä, että nytkin mennään vanhan kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa sinipunahallitusta sopivilla pienpuolueilla täydennettynä. Tosin voihan se maailma muuttuakin, ..

Aikataulusta ajattelen, että hallitus muodostuu vasta toukokuun lopun eurovaalien jälkeen, koska meikäläisessä monipuoluejärjestelmässä kaikkien hallituspuolueiden täytyy tinkiä joistain tavoitteistaan ja siis vaalilupauksistaan. Ennen eurovaaleja kukaan puolue ei halua tuoda noita luopumisia julkisuuteen. Uskon siis, että vasta kesäkuun alussa uusi hallitus ohjelmineen julkaistaan.

Nyt on aika muistella nykyistä edellistä  Kataisen – Urpilaisen hallitusta ja vaikkapa Kreikan tukipaketteja ja sosiaalipuolen rakennepaketteja.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Mitäpä tuota Katainen-Urpolainen mätöhallitusta kovin muistelee.Suomi oli tuolloin Kreikan tiellä näiden tunarien toimesta.Päällimmäisenä jäi mieleen Urpon lupaamat 100 000 uutta työpaikkaa,mutta Urpin politiikka teki 100 000 työtöntä lisää.
  Hei me tienataan tällä.Katalaisen kuuluisa lausahdus,kun Urpi työnsi miljardin Kreikkaan,eli saksalaisille ja Ranskalaisille pankeille kuuluisine vakuuksineen,joilla voi pyyhkiä vaikka persettä.
  Varsinaisia vastuunpakoilijoita molemmat,ja Katalainenhan pakenikin Brysseliin,ja jätti uppoavan laivan pelastamisen muiden huoleksi.
  Katalainen onnistui kuitenkin hallitusaikanaan lisäämään Suomen valtionvelkaa 47-miljardia….siis 47-miljardia,siihen tuskin kukaan muu pystyy kuin tuo asiakirjaväärentäjä Siilinjärveltä jonka poliittinen urakin alkoi rikoksella.

 2. Ensin käydään näennäisiä hallitusneuvotteluja ja sitten Kokoomus, Pesussuomalaiset ja ihme kyllä Keskustapuolue muodostavat hallituksen. Sen jälkeen alkaakin taas duunarin kurmuuttaminen.

 3. Vuonna 1987 perustettiin presidentti Koiviston myövaikutuksella Harri Holkerin hallitus ja metsään mentiin rytinällä. Vaikka hallituksen takana olivat maan parhaimpina pidetyt talousviisaat; presidentti Koivisto, valtiovaraiministeri Erkki Liikanen ja myöhemmin Matti Louekoski.

  Kokoomuksen Jyrki Kataisen hallitus ei saanut muuta aikaan kuin tuhotun talouden.