Älä korjaa ehjää nukkumajärjestelyä, vaikka joku väittäisi sitä rikkinäiseksi

0

Kun kirjoittaa Googlen hakuun “miten lapsen saa”, hakupalvelu ehdottaa useille ensimmäisten ehdotusten joukossa kysymyslauseen loppuosaksi “nukahtamaan” tai “nukahtamaan yksin”.  Lasten nukuttaminen puhuttaa vanhempia enemmän tai yhtä paljon inttijutut kaksikymppisiä kolleja. Jos klikkasit tämän tekstin auki toiveissa saada vinkkejä siihen, miten lapsen saa nukahtamaan sänkyynsä, kannattaa etsiä muualta. En tiedä, en ole koskaan kunnolla yrittänyt.

Olen nukuttanut lapsiani syliini ja viereeni paljon enemmän kuin mikään opaskirja käskee. Olisi tietenkin mukava valehdella itselleni, että olen tehnyt niin, koska olen halunnut tarjota lapsilleni läheisyyttä – tai jotain muuta lässynläätä.

Todellisuudessa olen nukuttanut lapsiani ensin syliini, koska se tarjosi mahdollisuuden katsella A-studioita, elokuvia ja sarjoja joka päivä. Viereen olen puolestaan nukuttanut lapsiani pelkästään vahingossa – tai sanotaanko tietoisen vahingossa. Kun toisinaan muutenkin vähillä unilla menee saunan päälle lukemaan satuja ja laulamaan parit iltalaulut, ja lupaa olla hetken vieressä, tuo hetki vierähtää melko usein muutaman tunnin mittaiseksi.

Ongelmiin kannattaa tarttua, mutta kuviteltuihin ongelmiin ei!

Tällä kirjoituksella en halua missään tapauksessa vähätellä lasten nukahtamiseen liittyviä ongelmia – isoja tai pieniä. Niitä kannattaa ehdottomasti pyrkiä ratkomaan, jos ne haittaavat elämää. Ja siis nimenomaan en halua vähätellä ongelmia, jotka tuntuvat objektiivisesti katsottuna pieniltä, mutta haittaavat elämää. Jos jokin asia haittaa elämää, siihen kannattaa puuttua, vaikka se tuntuisi aivan minimaaliselta probleemalta.

Sen sijaan välillä ihmettelen ikään kuin “ilmassa leijailevaa” ajatusta, että perheelle olisi parasta, että lapset oppisivat nukkumaan jo pieninä taaperoina kokonaiset yöt omissa sängyissään. En väitä, että se on “ainoa puhetapa” jota media ruokkii. Enkä väitä, että se olisi totuus, jota neuvolassa neuvotaan. Mutta jotenkin kaiken maailman unikoulujen keskellä saattaa tulla mieleen, että vaikkapa lasten öinen vaeltaminen vanhempien väliin tai lapsen yöheräily itsessään muodostaisi ongelman, joka ikään kuin täytyisi korjata.

Ehkä tuo ajatus on silti enemmän kuvitelmaa kuin totta. Esimerkiksi tässä Ylen puolitoista vuotta vanhassa unikouluja käsittelevässä jutussa unikouluttaja Jaana Pajunen vastaa kysymykseen “milloin huonosti nukkuvan lapsen vanhempien on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen?” järkevästi. Silloin kun nukkuminen häiritsee jotain perheenjäsentä. Ei siis välttämättä missään tilanteessa aiemmin!

Melkein jokainen lapsi heräilee 0–2-vuotiaana

Arviolta yksi lapsi kahdestakymmenestä ei heräile lainkaan yöllä. Meille sattui tuollainen ihme kohdalle kolmannella yrittämällä, ja sen myötä on kyllä voinut todella huomata, että eri perheiden pikkulapsiajat ovat fyysiseltä kuormittavuudeltaan takuulla erilaisia.

Jos tuo sama ihme olisi sattunut ensimmäiseksi lapseksi, sitä olisi takuulla ihmetellyt, että mistä kaikki valittavat. Kun se sitten sattui koliikkivauvan jälkeen, olo on ollut välillä positiivisessa mielessä jopa epäuskoinen. Odotin jotain megalomaanisia silmäpusseja (kun eihän tuota enää 30-vuotiaana jaksa valvoa puoliakaan siitä, mitä jaksoi 24-vuotiaana), mutta toisin kävi!

Älä korjaa ehjää!

Minun nukkumajärjestelyihin liittyvä filosofia on kuitenkin tämä: ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa nukuttaa lapsiaan. On luonnollisesti ookoo opettaa lapset viettämään yönsä omissa sängyissään. Mutta jos koko perheelle sopii, että lapset vaeltavat keskellä yötä vanhempien väliin, mitä sitten? Aika pienten lasten kanssa on joka tapauksessa ohikiitävää. Eivät he sitten teineinä enää väliin tule. Ja jos jotain ulkopuolista pelottaa, että lasten laskeminen väliin vie vanhempien välisestä parisuhteesta jotain pois, tuon väittämän voi kumota vanhalla viisaudella: kyllä hätä keinot keksii.

Paras viisaus lasten nukuttamiseen ja perheen nukkumajärjestelyihin liittyen on viisaus, joka sopii niin moneen muuhunkin käyttöön: jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.