Jokainen myyty konttauskypärä sen osoittaa – meitä vanhempia voi ohjailla lietsomalla pelkoa

2

Äiti- tai isäkortin heiluttelu on melkein kaikissa tilanteissa turhanpäiväistä lapsettoman keskustelukumppanin vähättelyä. Ja sen heiluttelu vähättelytarkoituksessa on toki aina hölmöä. Olen kuitenkin useimmiten kokenut vaikeaksi selittää lapsen menettämisen pelkoa lapsettomalle. Toiselle äiti- tai isäkortin haltijalle tuota pelkoa selittäessä sen sijaan usein tuntuu, että molemmat tietävät, mistä on kyse.

Mielestäni muut pelkoni ovat rationaalista sorttia. En juuri pelkää terrorismia, murtovarkaita tai lentämistä, koska katastrofin osuminen omalle kohdalle on olematon. Mutta lasten puolesta saatan toisinaan pelätä hetkittäin tavoilla, joissa ei ole järkeä. En mitenkään suuresti, mutta kuitenkin tavalla, joka ei ole loogista verrattuna muihin pelkoihin.

Vanhempi pelkää pahinta

Enkä ole ainoa. Esimerkiksi Ylen mainio Marja Hintikka Live -ohjelma teetätti Taloustutkimuksella viime syksynä kyselyn suomalaisille vanhemmille alaikäisiin lapsiin kohdistuviin pelkotiloihin liittyen. Puolet tai yli puolet kertovat pelkäävänsä jonkun tekevän lapselleen pahaa tai lapsen vakavaa sairastumista taikka kuolemaa. Saman selvityksen mukaan äidit pelkäävät enemmän kuin isät. Oma musta tuntuu -tuntuma olisi indikoinut samaa.

Yksi tapa vastata noihin osin vähänlaisesti järkeenkäypiin pelkoihin on hankkia turvallisuutta tuovia tuotteita. Ja tähän vaivaan liittyen tuotteiden valmistajat ovat todellakin olleet hereillä. Sen vuoksi meille myydään myös monenlaista turhaketta – suoraan sanottuna pelolla. Alla luettelen niistä viisi mielestäni turhinta.

Melkein viiden joukossa

Pistorasian suojan hankkiminen jo valmiiksi suojattuun pistorasiaan on yhtä hyödyllistä kuin kahden pyöräilykypärän pitäminen samanaikaisesti. Sinänsä varsin edulliset pistorasian suojat eivät kuitenkaan pääse listalle, koska vanhoissa taloissa ne ovat ihan paikallaan. Teräväkulmaisiin sohvapöytiin ja tv-tasoihin myytäviä kulmasuojia voi pitää myös hätävarjelun liioitteluna, mutta toisaalta: jos niillä säästää yhdenkin silmäkulman liimausreissun päivystyksessä, muutaman euron hinnalle tulee hyvin vastinetta. Kaikenlaisia lukkoja ja klipsejä eri kaappeihin ja esimerkiksi liesiin myydään myös paljon. Ehkäpä niissä ei kuitenkaan myydä aina lapsen turvallisuutta vaan korostetaan tavaroiden säilymistä ehjänä. Sitä voi tietenkin sivumennen sanottuna pohtia, kuinka kustannustehokasta on suojata 60 euron DVD- tai Blu-ray-soitin 20 euron muovisuojalla.

No mutta, tässä viisi turhinta pelolla myytävää tuotetta järjestyksessä:

5. Kätkythälytin

Otan sen riskin, että joku pahastuu. En väitä, etteikö laite tekisi lupaamaansa tehtävää eli lapsen hengityksen tarkkailua unen aikana. Kätkytkuolemista eli terveiksi oletettujen vauvojen selittämättömistä äkkikuolemista tiedetään edelleen varsin vähän. Yhteys serotoniinin määrään aivorungon osissa sekä tavallista vähempään oreksiini-hormoonin määrään on paikannettu, mutta kätkytkuolemien ehkäiseminen on erittäin vaikeaa. Todennäköisesti ainakin raskauden aikainen tupakointi ja vauvan nukuttaminen vatsalleen lisäävät kätkytkuoleman riskiä.

Joka tapauksessa kätkytkuolemia tapahtuu Suomessa alle 20 vuodessa. Lapsia kuitenkin syntyy vuosittain Suomessa reilut 50 000, joten noin 150 euron arvoista kätkythälytintä voi pitää vähintäänkin hätävarjelun liioitteluna. Varsinkin kun kätkytkuolemaa ei todennäköisesti voitaisi edes ehkäistä, vaikka hengityksen lakkaamisen huomaisi lähes välittömästi.

 

4. WC-kannen lukko

“Pitää WC-istuimen turvallisesti lukittuna”, lupaa myyntiteksti. Anteeksi vain myyntitekstin kirjoittaja: mikä vaara siihen pöntöön liittyy? Hukkumisvaara?

 

3. Valjaat

Pakko kertoa eräs muisto Kempeleen Zeppelinistä muutaman vuoden takaa. Joku äiti tuli valjaisiin kiinnitetyn tyttärensä kanssa kauppakeskuksessa vastaan. Silloin taaperoikäinen esikoiseni huikkasi tytölle, että “terve koira”. Enpä voinut lastani torua, ihan loogisesti päätelty.

Nojoo. Siitähän ei tietenkään mihinkään pääse, että toki lapsi pysyy paremmin käden ulottuvilla, kun sitoo hänet narun päähän. Mutta siitä voikin sitten keskustella, että onko se järkevin tapa harjoitella varovaisuutta julkisilla paikoilla. Protip: kädellä voi pitää kädestä kiinni.

 

2. Unipalikat

Unipalikat ovat siis pinnasängyn toiseen päähän pinnasängyn jalkojen alle tulevat korokkeet. Esimerkiksi lapsen nuhan vuoksi pinnasänkyä on syytä korottaa pään puolelta. Sikäli kun näitä ostetaan sisustuselementeiksi, kaikki ok. Ostavathan ihmiset kymmenien eurojen arvoisia lautasiakin, vaikka Ikeasta saa samannäköisiä 60 sentillä.

Mutta sikäli kun joku ostaa unipalikat siksi, että ne “pitävät pinnasängyn tukevasti paikoillaan”, kuten myyntiteksti lupaa, suosittelen harkitsemaan reilun 20 euron investointia uudelleen. Puhelinluetteloja ei saa enää mistään, mutta korokkeiksi kelpaa aivan yhtä hyvin kaksi mitä tahansa kirjaa. Ja mitä tulee turvallisuuteen: en pitäisi kovin pahana tilanteena sitä, että pinnasänky luiskahtaa noiden kirjojen päältä ja “putoaa” toisesta päästä sen viisi senttiä alemmaksi.

 

1. Konttauskypärä

Pesäpallosta tuttujen kypärien halpisversioilta näyttävät kypärät oikeastaan symbolisoivat koko ilmiötä, jossa vanhemmille myydään tuotteita pelolla.

Tietenkin on selvää, että konttauskypärä vaimentaa päähän kohdistuvia iskuja. Mutta tässä palataan samaan periaatteelliseen kysymykseen kuin valjaissa. Onko järkevämpää opettaa piltilleen varovaisuutta vai ostaa kypärä? Niin. Onko järkevämpää ostaa kylälliselle nälkäisiä ihmisiä peräkärryllinen kalaa vai jokaiselle oma virveli?

JAA

2 KOMMENTTIA