Elämänlanka- vahva ja hauras

2

Ihmisen elinikä on korkea kehittyneen lääketieteen, ravinnon ja parantuneiden elinolojen takia. Vain muutama vuosikymmen sitten 60-vuotias oli elämänsä loppusuoralla ja muutamia vanhempia ihmisiä pidettiin ”tervaskantoina”. Tällä hetkellä suomalaisten eliniänodote on noin 80 vuotta, naisilla vähän enemmän kuin miehillä.

Suomalaiset ovat olleet sairasta kansaa ennen sotiamme. Nyt saamme nauttia alhaisesta lapsikuolleisuudesta, terveistä lapsista, tarttuvien tautien vähäisyydestä, hyvästä ravinnosta, puhtaasta vedestä ja tutkitun tiedon laajuudesta. Kehitys parempaan suuntaan on ollut huikeaa. Suomalaisten tavallisia kuolinsyitä ovat diabetes, sepelvaltimotauti, liikenneonnettomuudet ja väkivalta. (Jussi Huttunen Lääkärikirja Duodecim 19.4.2018.) Suomessa kroonisiksi kansantaudeiksi katsotaan sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat (https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/yleistietoa-kansantaudeista).

Ennenaikaista kuolemaa aiheuttavat diabetes ja sepelvaltimotauti viestivät karulla tavalla myös hyvän elintason nurjasta puolesta-yltäkylläisyydestä. Hyvääkin voi olla liikaa. Pohjois-Karjala -projekti osoitti suomalaisten runsaan suolankäytön määrän ja yhteydet sydänkuolleisuuteen. Projektin ansiosta ymmärrettiin elintapojen muutoksen merkitys väestötasolla. (https://thl.fi/fi/-/pohjois-karjala-projekti-muutti-terveysnakymia-suomessa-ja-maailmalla.) Myöhemmin on tutkittu esimerkiksi sokerin ja rasvojen laatua ja käyttömäärien vaikutuksia terveyteen.

Eri aikakausina on noussut ravintoon liittyen ”ismejä totuuksiksi”; hiilihydraatiton ruokavalio villitsi fiksuimmatkin ihmiset, gluteiinittomasta ruokavaliosta yritettiin ”normaalia” ruokavaliota, vähäisin tuloksin, ja nyt vannotaan ketogeenisen ruokavalion nimeen. Ihmisillä pitää olla oikotie laihuuteen ja terveyteen, muuten en ymmärrä näiden muotivirtausten suosiota. Kohtuullisuus ei ole trendikästä, pitää olla jokin ohjelma terveyden  (LUE: laihuuden) saavuttamiseksi. Ihan varmasti näillä opeilla paino putoaa. Entä sitten, kun ohjelma päättyy?

Syitä sairauksiin on geeneissä, elintavoissa (vähäinen päivittäinen liikunta, liian suolainen,  makea ja rasvainen ruoka, vähäinen kuidun määrä, yksipuolinen ruoka, riittämätön nukkuminen) ja tiedon sisäistämisessä. Jokainen varmasti tietää kohtuullisuuden merkityksen niin ravinnon määrässä kuin alkoholin käytössä, tupakoinnin haittavaikutukset ovat opittuja asioita ja säännöllisen elämän merkitystäkin korostetaan koko ajan. Tästä tiedosta huolimatta käyttäydymme kuin uhmaikäiset. Tietoa ei laiteta käytäntöön. Itsekkäästi ajattelemme, ettei asia kuulu minulle, joku muu sairastuu tai kuolee.

Terveystieteilijänä olen kamppaillut koko aikuisiän sanan ’kohtuullisuus’ parissa. Myös omalla kohdallani. Suurena herkuttelijana ja työintoilijana liikkuminen on jäänyt liian vähälle. Etäisyyksien takia autolla ajaminen on välttämätöntä päivittäin. Energiaa saan liikaa kulutukseen nähden ja tulokset näkyvät painonnousuna ja nyt myös sairauksina.

Elämänlanka on vahva, se kestää huonoja elintapojamme yllättävän hyvin. Ehkä liikaakin, koska venytämme rajaa koko ajan ja kuvittelemme, että hallitsemme tilanteen.

Elämänlanka on hauras, kun herää osastolla ja kerrotaan, että nyt on aika pysähtyä, toista mahdollisuutta ei ehkä tule.

Ihmisen pinnallisuus tulee esille ensimmäiseksi siinä, kun tajuaa harmitellen, ettei voi ajaa vähään aikaan autoa. Ehkä kohta ymmärrän, mitä tapahtui ja miten jatkan tästä. Olen saanut terveyteen liittyviä varoituksia aikaisemminkin, näköjään turhaan. Suojapanssarini on nyt murtunut.

Kohtuullisesti-sana pulpahtelee mieleeni, maailman pelastaminen saa jäädä taka-alalle, pelastan itseni, sillä minulla on vielä paljon kaikkea kivaa tekemistä suunnitteilla.

 

 

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Elämänlanka on vahva ja hauras,minäkin olen jo saanut kaksi kertaa jatkoaikaa elämälle,ensin Oulussa,ja sitten Rovaniemellä(pallolaajennus),mutta eipä nuo elämäntavat oo siitä muuttunut miksikään vaikka lasareetissa siltä tuntui.

  Suurin syy eläkkeelle jäämiseenkin on mielenterveydenongelmat.Mitä tekee hyvällä fyysisellä kunnolla jos pää on paskana? Tupakka,alkoholi ja huumeet vievät runsaasti porukkaa hautaan,tupakkakin aiheuttaa lähes puolet maailman syövistä.Alkoholi aiheuttaa masennusta tyhjentämällä aivojen mielihyvärakkulat ja aiheuttaa myös suuren osan verenpainetaudeista.Ja huumeet vievät nopeasti hautaan.

  Mut se on Korkiammas käres ,kun täältä lähtö tulee.Se on tähtiin kirjoitettu,ja meillä jokaisella on tuo oma kohtalon tähti.
  Tässä Katrille muki.
  https://www.spreadshirt.fi/shop/design/aelae+koskaan+aliarvioi+taedin+voimaa+muki-D5c769e072225091e450ded4a?sellable=bBnQlrdDl3uN0JJoY0Nb-949-32

  • Hei! Kiitos kommentistasi ja mukista! Kokonaisuudesta ja tasapainosta on kysymys kohtuullisuudessakin. Mielenterveysongelmat näyttävät eri muodoissaan nousevan merkityksellisiksi työssäjaksamisen saralla. Jatkuva muutos, paineet, tulostavoitteet yms rassaavat ihmisiä ja asioiden pitkittyessä mieli alkaa temppuilla. Toki lähtöpäivämme on kirjoitettu johonkin isoon kirjaan, mutta sitä odotellessa voi yrittää tehdä elämästään miellyttävää ja elämisen arvoista. Mukavaa syksyä! Katri