Aikuisen naisen tanssi – Meripihkan toiminta osallisuuden asialla

2

Tanssi koetaan usein nuorten ilotteluksi ja tarpeeksi, joka hiipuu pikkuhiljaa iän myötä. Ikänaisten esiintyminen tanssinäytöksessä herättää hämmennystä ja toisaalta iloa osallistumisesta ja onnistumisesta. Tarve kuulua ryhmään ei häviä iän myötä.

Pitkään liikuntamaailmaan osallistuneena tiedän, että ikäihmisten liikuntaesitykset on usein tehty oletusarvolla, että osallistujat pystyvät marssimaan ja vähän heiluttamaan käsiään. Ei siitä kovin riemastuttavaa ohjelmaa tietenkään saa. Toki pitää muistaa, että aikuisten naisten ryhmiä on laaja kirjo 30-40-vuotiaista yli 80 vuotiaisiin ja esiintyjien taitotaso ja toimintakyky vaihtelevat lattiatasosta hyppyihin ja paikallaan oloon. Asiaa pitää tarkastella ryhmän realiteettien valossa, mutta aliarviointiin ei saa sortua. Tuntemassani tanssillisen voimistelun Meripihka-ryhmässä kehitetään  tietoisesti ikänaisten  ilmaisua ja taitoa tanssin ja voimistelun avulla.

Tanssillisen voimistelun parissa aikuisten naisten osallistuminen esiintyviin ryhmiin on muuttumassa yhä aktiivisempaan suuntaan. (www.voimistelu.fi) Voimisteluseuroissa on ryhmiä, joilla koreografiat ovat vaikeita, liikkuvia, hauskoja ja haastavia. Lajina tanssillinen voimistelu kehittää tasapainoa, liikkuvuutta ja esteettistä ilmaisua. Esityksissä tanssillisuus ottaa sijaa harjoitustuntien järjestelmällisyydeltä. Rajoja rikotaan voimistelun ja tanssin kesken yhä enemmän. Tanssista ammennetaan eri tyylilajeja voimisteluun ja niiden avulla ilottelu on rohkeaa. Voimistelu tarjoaa tanssille liikkeen virtaavuutta ja esteettisyyttä, joskus niin ’tuskaa täynnä olevien’ tanssiesitysten mausteiksi.

Tunteiden ilmaisu esityksissä on vaikeaa. Teennäinen kestohymy alkaa puuduttaa ja jatkuva kärsimys ahdistaa. Koreografian istuvuus ikäryhmälle on lähtökohta, jota koristellaan ilmaisulla, jonka tavoite pitää ymmärtää. Osallisuus on myös vaikuttamista koreografian toteutukseen ja luonteeseen, puvustukseen sekä ohjelman tempoon.

Nyky- ja showtanssi avaavat aktiivisesti ovia yhä iäkkäämmille harrastajaryhmille ja esiintyjille. Etniset tanssit ovat tehneet tätä jo pitkään. Useat arvostamani tanssigurut ovat jo iäkkäitä ja heidän esimerkkinsä kannustaa kokeilemaan eri lajeja ja hakeutumaan tanssin pariin. Henkilökohtaisen kimmokkeeni nykytanssin kokeiluun sain Oulun Tanssin keskus JoJon projektista, jossa haettiin erityisesti ikääntyneitä amatööritanssijoita tanssimaan yhdessä ammattilaisten kanssa. (www.jojo.fi) Huikea kokemus osoitti oman ajatteluni rajallisuuden, sain elämyksiä, kannustusta ja tanssin iloa. Eläkeiän kynnyksellä saatu kokemus kannusti toimimaan rohkeammin myös oman tanssillisen voimistelun ryhmäni kanssa. Seitinohut kokemukseni nykytanssista on vahvistumassa.

Meripihka-ryhmä on yksi osoitus mahdollisuudesta jatkaa voimistelu- ja tanssiharrastusta ikävuosista  välittämättä. (www.oulunvoimisteluseura.fi) Osallistujista nuorimmat ovat vielä työelämässä ja pisimpään liikuntaa harrastaneet yli 80-vuotiaita. Yleisen toimintakyvyn ylläpysymisen lisäksi ryhmässä harjoitellaan lajitaitoja, ilmaisua ja panostetaan yhteisöllisyyteen. Ryhmä osallistuu kansallisiin ja kansainvälisiin voimistelu- ja tanssitapahtumiin. Toiminnan tavoitteellisuutta tuki, erityisen kiitoksen ansaitseva, Oulu-opiston Virta-tanssikatselmus. Tapahtuma mahdollisti naisten (myös muutama mies) huikeat eri tanssilajien esitykset Teatterikuopalla huhtikuun lopulla. Katsojat ja esiintyjät saivat nauttia tasokkaista koreografioista, kannustavasta tuomaroinnista ja esiintymisen ilosta. (https://www.ouka.fi/oulu/teatterikuoppa/virta-tanssikatselmus)

Meripihka-ryhmä (esiintyjien keski-ikä 72v) sai toisen jaetuista kunniamaininnoista ja se kertoo vahvistuneesta arvostuksesta aikuisen naisen tanssia kohtaan.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Niin totta! Liikunnan lisäksi yhteisöllisyys on mielestäni tärkeää. Me iäkkäämmätkin voimme oppia uutta ja antaa omasta elämänkokemuksestamme kanssaihmisille. Ihan eri maailma kuin kuntosalilla tai ryhmäliikunta tunneilla😊!

  2. Hei! Kiitos kommentistasi. Oppimista tapahtuu koko eliniän ajan, vaikka asioiden omaksumisaika saattaa olla iäkkäänä pidempi tai oppimistapa erilainen. Yhteisöllisyys on tärkeä asia, kun ajatellaan esim. yksinäisten ikäihmisten määrää pelkästään Suomessa. Kiva, että huomasit blogini ja kommentoit sitä.
    Katri

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.