Kansanradion jatkot

0
dav

Jo vuosien takaa muistan kansanradion kärkevät ja vaativat mielipiteet. Ihmettelin tarvetta soittaa radioon ja vielä enemmän esitettyjen asioiden kapeata näkökulmaa. Lähtökohtana oli soittajan kokemus ja ajatus, oma maailma, joka tuotiin esille yleisenä mielipiteenä ja totuutena. Oli oikeus sanoa.

Samaan tapaan toimivat nykyiset sosiaalisen median ”puskaradiot”, joita on lähes joka paikkakunnalla. Parhaimmillaan nämä ryhmät toimivat paikkakunnan tiedotusvälineinä, nopeana yhteydenottona ja neuvonantajina, mutta pahimmillaan toisten mollaamiseen erikoistuvina alustoina. Edelleen kummastelen kärkeviä mielipiteitä, toisten nimittelyä ja haistattelua. Käytöstavat ovat toisarvoisia, kunhan saa sanoa oman mielipiteensä. On oikeus sanoa.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan mukaan: ”Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.” Oikeus sananvapauteen koetaan tärkeäksi ja se on yksi demokraattisen yhteiskunnan tunnusmerkki. Unescon aloitteesta on aloitettu viettää lehdistövapauden päivää 1993, ajatuksena oli toimittajien turvallisuus ja oikeus tehdä työtään.

Sananvapauden käsite on laajentunut ’jokamiesoikeudeksi’ puhua ja kirjoittaa, mitä sattuu. Samaan aikaan toimittajien henkeä uhataan edelleen työtehtävissä. Onneksi ainakin suomalainen oikeudentaju on heräämässä ja rajoja on laitettukin kirjoittelulle, videoinnille ja puskaradioissakin on yhä enemmän vastuullisia ylläpitäjiä.

Suomalaiseen kulttuuriin on kuulunut hillitty käyttäytyminen eduskunnassa, kunnanvaltuustossa ja puhuttaessa toisen henkilön kanssa. Nyt uskottavuutta vauhditetaan huutamalla, puhumalla toisen puheen päälle, vähättelemällä ja nimittelemällä toisia. Terävästä kommentoinnista on tullut hyve, se muistetaan, ei itse asiaa. Sananvapauden päivänä 3.5 korostui ylimpien päättäjiemme mielissä istumajärjestyksen tärkeys. Arvovaltaa haettiin tuolista, ei asioista.

”Sananvapauden tehtävä ei ole rikkoa, vaan rakentaa” on hieno ajatus Sanomalehtien liiton sivulla. Oikeus tehdä jotain antaa valtaa, mutta samalla myös vastuuta. Oikeuksia vaatimalla unohdamme, että vastuullisuus on myös oikeutta. Keskuudessamme on aina ihmisiä, jotka eivät pysty pitämään puoliaan tai huolehtimaan asioistaan. Käyttämällä sanoja oikein, voi tehdä paljon hyvää.

Ajattele kauniisti, niin puhut kauniisti.

 

JAA