Vastakkainasettelun aika on ohi!

0

Tähän tapaan julisti eräs puolue taannoin vaalilupauksessaan. Se oli erinomainen tavoite. Kuitenkin se on hävinnyt puolueen iskulauseista. Mielestäni se olisi vieläkin hyvin tavoittelemisen arvoinen asia. Ehkäpä puolue totesi sen mahdottomaksi.

Yllättävän moni ihminen on tullut juttusille kyselemään että, saadaanko sitä palveluverkkoa tehtyä. Päätöksenteko ei ole näyttänyt Oulussa parhaalta mahdolliselta viimeaikoina. Olen miettinyt miksi ihmeessä se näyttää niin vaikealta. Nämähän pitäisi olla vain asioita, jotka pitää saada parhaalle mahdolliselle tolalle.

Valtuusto on korkein päättävä elin kunnassa, joka luo suuntaviivat ja raamin toiminnalle. Valtuuston on toimittava niin, että talous pysyy hallinnassa. Sen on huolehdittava siitä, että kuntalaisia kohdellaan tasapuolisesti ja huolehdittava kunnalle kuuluvista palveluista. Joskus yksittäisen kuntalaisen etu jää jalkoihin yhteisen edun kanssa.

Oulu on erikoisen laaja kaupunki. Rohkenen väittää sen olevan laajuudellaan ainutlaatuinen kuuden suurimman kunnan joukossa. Oulu on aivan erilainen kaupunki kuin Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere tai Turku. Yhdelläkään näistä muista suurista kaupungeista ei ole nurkasta nurkkaan niin suurta välimatkaa kuin Oululla.

Tätä laajaa kuntaa voidaan pitää ongelmana, jopa niin suurena ongelmana, että voidaan nähdä tarpeen kehittää vain kaupungin keskustaa. Se on erittäin suuri vahinko. Nuo toiset suuret kaupungit ovat Oululle kilpailijoita. Ne kilpailevat oululaisista ihmisistä.

Juuri hyväksytyssä strategiassa puhutaan vetovoimasta ja pitovoimasta. Sitä Oulussa pitäisi olla. Lisääkö se veto- tai pitovoimaa, jos riidellään eri alueiden kesken? Vastaus on: ei lisää. Oulun menestys löytyy siitä, että nähdään otsikkona oleva erään puolueen iskulause totena.

Laajan kaupungin ongelma voidaan nähdä myös mahdollisuutena. Oulu on todella monimuotoinen. Yhdelläkään toisista suurista kaupungeista ei ole tätä mahdollisuutta kuin Oululla. Ne eivät voi tarjota näin monipuolisia asumismahdollisuuksia kuin Oulu.

Palveluverkkoratkaisussa on haettu viiden miljoonan vuosittaisia säästöjä. Tehtävä on vaikuttanut tuskaiselta. On päätetty säästää seinistä ja usein kuultu ettei voida pitää näin suurta rakennuskantaa kaupungin taseessa. Se tuntuu järkevältä ajatukselta. Sehän tarkoittaa myös sitä, että joutilaaksi jääviä kiinteistöjä pitää myydä pois. Kiinteistöistä pitäisi tietysti saada paras mahdollinen hinta. Pitäisikin ottaa ihan jokainen kaupungin omistama kiinteistö tarkastelun alle. Mikään kiinteistö ei saa olla mahdoton luovuttavaksi. Erityisesti niihin kiinteistöihin,jotka ovat keskeisillä paikoilla pitäisi kiinnittää huomiota. Nehän voisivat olla parhaiten realisoitavissa.

JAA