On talousarvion hyväksymisen aika

0

Ensivuoden talousarviokirjaa on tullut lueskeltua niin paljon, että jos kouluaikana oppikirjan sivun nurkat olisivat käpristyneet samaan kuntoon, niin opettajalta olisi tullut kovat nuhteet.

Budjetti on ennuste, arvio siitä minkä verran rahaa Oulun kaupungissa kuluu ja minkä verran saadaan tuloja, joilla yritetään kattaa nuo kaikki kustannukset siis vuodessa käytettävät käyttökustannukset sekä investointeihin käytettävät rahat.

Pitkänlinjan yrittäjänä tiedän, että menot yleensä tuppaavat toteutumaan vähintäänkin arvioidun verran. Tulot ovat yleensä arvoitus. Niin ne ovat kaupungillekin. Sen sijaan, että valittelisin budjetin menoista, haluan ottaa kantaa näihin tulojen kerryttämiseen.

Oulun väkiluku on ollut varovaisessa kasvussa. Kasvua on tullut tämän yleisen kaupungistumisilmiön myötä. Maakunnasta on väkeä muuttanut kaupunkiin palvelujen ja tapahtumien äärelle. Eräs ongelma on ollut, ettei tänne väki muuta vaikkapa pääkaupunkiseudulta, vaan ihmiset valuvat sinne.

Asia pitäisi muuttaa päinvastaiseksi. Ouluun pitäisi saada väkeä etelästä. Miten se onnistuu? Oulu pitää saada viihtyisäksi ja meidän tulee puhua Oulusta myönteiseen sävyyn. Meillä on täällä oikeasti hieno keskusta, vaikka tyhjät näyteikkunat ankeilta näyttävätkin. Parkkihalli on ydinkeskustan alla. Sieltä pääsee maan pinnalle juuri sopivista kohdin. Keskustassa voidaan asioida niin, että kävelymatkan päästä hoidetaan lähes kaikki asiat. Kaupunkia pitää saada vielä tiiviimmäksi. Tarvitaan korkeita kerrostaloja keskustaan, jotta ihmiset voivat asua ydinkeskustassa, koska sinne halutaan.

Oululla on erikoisen vesistöinen asema. Sen keskustaa halkoo joki ja kaupunki rajoittuu mereen. Lisäksi keskellä kaupunkia on järviä. Nämä kaikki rannat on saatava ehdottomasti kuntoon ja viihtyisäksi. Oululla ei voi olla varaa antaa niiden olla huonossa kunnossa. Meillä on myös useita puistoja. Ne on pidettävä kunnossa, varsinkin Ainolan puisto.

Sivistys- ja kulttuuritoimi ovat aarteita, jotka ovat ehdottomasti pidettävä parhaalla mahdollisella tolalla niin, että lasten ja nuorten on hyvä käydä koulua. Samoin yliopistosta on pidettävä huolta, että se ja AMK säilyvät houkuttelevina.

Miksi näin on tehtävä, nehän nielevät suunnattomasti rahaa ja muutenkin ollaan tiukoilla rahan kanssa? Näiden on oltava kunnossa siksi, että tänne voidaan houkutella uusia yrityksiä, jotka puolestaan palkkaavat tekijöitä. Tarvitaan monen alan yrityksiä. ICT- ja terveysteknologia-aloihin on panostettu, joka on hyvä asia. Se ei vain riitä alkuunkaan, mikäli oikeasti meinataan tehdä Oulusta kalotin todellinen pääkaupunki. Esimerkiksi matkailu on maailmalla jatkuvassa kasvussa ja tulee sitä pitkään olemaan. Matkailu on Oulussa vielä täysin lapsenkengissä.

Yrityksiä on aivan houkuteltava tänne hiomalla niille hyviä asemoitumispaikkoja. Satama on erinomaisesti kehittymässä oikeaan suuntaan. Valmistava teollisuus tarvitsee hyvät läpivuotiset kuljetusyhteydet. Lentoliikenteeseen tarvittaisiin reittejä Eurooppaan, ehkäpä Aasiaan ja Amerikkaan saakka. Mielestäni ei tarvittaisi Helsinkiä välilaskupaikkana maailmalle matkattaessa. Toivottavasti saadaan asemanseudun kehittäminen pikaisesti liikkeelle. Junaliikenne toisi Oulusta matkaajia Keski-Pohjanmaata myöten. Niinpä tarvitaan yhteys myös Oulunsaloon. Viihtyisä Oulu houkuttelee ihmisiä yrityksiin työntekijöiksi. Edellä kerrotut ovat pitkänlinjan investointeja. Sen vuoksi tarvitaan rohkeita päätöksiä, että uskalletaan katsoa kauemmas kuin vuoden 2018 budjettikirja yltää.

Oulu tarvitsee kehittyäkseen vahvan toimivan maakunnan ympärilleen. Samoin maakunta tarvitsee voimakkaasti sykkivän Oulun sparraajakseen. Taloudellisesti vahva kaupunki saa toimintaedellytyksiä pitääkseen huolta koko kaupungista. Todellinen sivistys mitataan viimekädessä sillä, miten se pitää huolta kaikkein heikoimmista.

JAA