Sydämen sivistys. Mitä se on?

0

Sivistystä kai pidetään semmoisena, että on paljon oppinut erilaisia asioita. Erityisen sivistyneitä ovat tietysti ne, jotka ovat saaneet oppinsa peräti yliopistossa. Siellä on voinut pohtia monenlaisa asioita. Yliopistossa on opittu väittelemäänkin sivistyneesti, siis perustelemaan toteennäytetyillä väittämillä oma kanta. Samaan asiaan saattaa löytyä kaksi täysin vastakkaista lopputulemaa hyvin perusteluin. Näyttää siltä, että asia voi olla näin, mutta toisaalta noin. Omaa väittämää perusteleva ottaa tietysti esille vain ne asiat, jotka vahvistavat oman näkemyksen oikeellisuutta.
Nykyään joka hommaan on pitänyt saada pitkä ja perusteellinen koulutus. Toimittajat, nuo mainiot tiedon ja totuudenvälittäjät, ovat saaneet vahvan koulutuksen. He taitavat pääsääntöisesti olla maistereita. Maisterin tutkinto tarkoittaa ylempää korkeakoulututkintoa. Toimittajat ovat näin sivistyneitä ja oppineita ihmisiä. Heillä on sana hallussaan.
Minulle lapsuudenkodissani puhuttiin "sydämen sivistyksestä". Äiti siitä erityisesti puhui. Tuolla käsitteellä hän yritti opettaa minulle hyviä käytöstapoja. Hän neuvoi miten minun tulee käyttäytyä. Erityisen tärkeänä pidettiin sitä, että vieraita ihmisiä tulee kunnioittaa. Kunnioittaa piti tosin kaikkia ihmisiä. Toisista ihmisistä ei saanut puhua pahaa. Kaikkia ihmisiä tuli kohdella tasa-arvoisesti. Minulla on ollut hyvä koti ja rakastavat vanhemmat. Heillä ei ollut mahdollisuutta kouluttautua korkeasti. Isä kävi neljä vuotta kansakoulua. Äiti oli käynyt lisäksi talouskoulun. Mielestäni heillä oli sitä sydämen sivistystä. Sitä haluaisin itsellänikin hitusen olevan.

JAA