Suomi nousukiitoon matkailulla

0

Olen täällä Floridassa ihmetellyt maailmanmenoa. Täällä on valtavasti ihmisiä. Pysyvästi tällä niemimaalla asuu parikymmentä miljoonaan ihmistä. Sitten tänne tulee lisäksi satamiljoonaa matkailijaa vuosittain, siis viisi kertaa enemmän kuin maan väkiluku.

Autojen rekisterikilpien alla lukee: State of Sunshine. Ihmiset tulevat tänne hyvän ilmaston vuoksi. Täällä on kesä. Aikoinaan Amerikan rikkaat hakivat ilmasto-olosuhteiltaan parasta paikkaa ja löysivät sen Floridan itärannikolta. Sinne alkoi syntyä käsittämättömän hienoja huviloita. Palveluskuntaa tarvittiin näille pohatoille paljon. Siitäpä maa alkoi kasvaa ja kukoistaa.

Nyt täällä matkailu on niin merkittävä, ettei tuloveroa tarvitse periä lainkaan. Muilla maksuilla katetaan kulut ja pyöritetään byrokratiaa.

Mitenkähän tällainen saataisiin Suomeen? Meillähän on kylmää ja pimeää. Kuka hullu Suomeen haluaisi lomalle.

Kun aikoinaan tein kauppaa ulkomaisten ihmisten kanssa ja heitä vieraili Suomessa. Vein heidät käymään Lapissa. Eivät he ihastelleet laskettelukeskuksia tai kylpylöitä siellä. Se mitä ihastelivat oli sama kaikilla niin jenkeillä, taiwanilaisilla, italialaisilla, saksalaisilla siis kaikilla vieraillani, he ihastelivat metsiä ja rauhallisuutta. Heistä tuntui käsittämättömältä, että voi olla niin paljon metsiä ja erämaita.

Se, millä me voimme houkutella massat Suomeen, on luonto. Sinne pitää olla helppo päästä. Oululaisena tulee ensimmäisenä mieleen Sanginjoki. Se on lähellä ja sinne on helppo päästä. Pidän vain kahta asiaa ongelmana tai matkailun voimakkaan kasvun esteenä. Ne ovat markkinointi ja majoituskapasiteetti. Täällä Amerikassa olen huomannut, miten täällä osataan markkinointi. Melko mitättömästä jutusta tehdään suuri numero. Me puolestaan tahdomme suuresta asiastakin vain todeta: ”eihän tämä nyt oikeastaan mitään ole.” Valtavat turistimäärät tarvitsevat hurjasti majoiutuskapasiteettia. Niitä pitäisi tehdä paljon lisää.

Meitä Suomessa on viisi ja puolimiljoonaa. Ei ole mahdoton saada Suomeen kaksikymmentäviisimiljoonaa kävijää. Joulupukkia on saatu katsomaan niin, että joulun aikana taannoin näytti Rovaniemen lentokenttä yhtä vilkkaalta kuin Lontoo. Nyt kuulemma Kittilän lentokenttä on vilkkaampi joulusesonkina kuin Rovaniemi. Pyrähdys jouluaikana ei riitä vaan tarvitaan paljon pitempää sesonkia. Joulumatkailu on kuitenkin osoitus, että pystytään. Matkailu on maailmalla eniten kasvava liiketoiminnan ala.

JAA