Mitä yhteistä on kimalaisella ja yrittäjällä?

0

Aikanaan biologian tunnilla opittiin kimalaisesta. Siis siitä paksusta pörriäisestä, joka touhukkaana lentelee kesäkuumalla kukasta toiseen. Se näyttää hyvin keskittyneesti tekevän työtään etsien mettä kukasta. Hetkessä se imee kukasta meden ja nopeasti lähtee etsimään toista tavaraa toisaalta. Mennessään se pitää kovaa ääntä.

Opettaja kertoi, että fysiikan lakien mukaan kimalaisen ei pitäisi pystyä lentämään ollenkaan. Kuitenkin se lentää. Kimalainen ei ole koskaan ollut kuuntelemassa biologian opetusta, eikä sen vuoksi tiedä touhunsa olevan mahdotonta.

Yrittäjällä on visio, näky, liikeidea. Hänen päässään syttyy mielestään hyvä liikeidea, jonka hän aikoo toteuttaa. Lisäksi hänellä on vahva usko omaan ideaansa. Tuota ideaa hän kehittelee ja viimein perustaa yrityksen. Sivusta seuraajat voivat pitää hommaa täysin järjettömänä, mutta yrittäjä ei anna periksi vaan lähtee liikkeelle alasampujista huolimatta.

Monet asiantuntijat voivat osoittaa, ettei hän yksinkertaisesti tule selviämään siitä. Kuitenkin hän lähtee liikkeelle. Niin lähdin minäkin. Todennäköisyyslaskelmia ei tehty. Jos olisi tehty, niin tuskinpa olisin tohtinut lähteäkään. Se tapahtui vuonna 1982. Elätin perhettä niin pienillä tuloilla, ettei verottajakaan uskonut kenenkään tulevan toimeen niin vähäisillä tuloilla. Minun täytyi käydä osoittamassa miten olin nuoren perheeni elättänyt. Yritys kuitenkin keikkui pystyssä ja väkeä täytyi palkata lisää. Sekään ei pelottanut, että miten heille pystytään maksamaan palkka. Pystyttiin, kun itselle ei otettu juuri mitään.

Nykyään Suomen yritykset ovat valtaosin pieniä muutaman hengen työllistäviä. Mitä yrittäjä sitten tarvitsee tuekseen? Hän tarvitsee ympärilleen kumppanit, jotka auttavat selviytymään kaikesta byrokratiasta. Hän tarvitsee alkuun myös helpotuksia maksuihin. Hän tarvitsee helpotusta palkata työntekijöitä. Rekrytointivirhe pienelle yrityksille saattaa olla kohtalokas. Sen vuoksi hänellä tulee olla mahdollisuus korjata virheensä myös rekrytoinnissa. Tarvitseeko sen yltää kahdenkymmenen hengen yritykseen saakka, on kuitenkin asetettava kysymyksen alle.

Yrittämistä tulee auttaa alkuun monella tasolla, ettei yrittäjän tarvitse olla kuin kimalainen.

JAA