Kuntien etsikkoaika

2

Viime hallituskaudella kuulin usein sanan huoltosuhde. En tiedä kuka sen sanan on keksinyt, mutta tarkoituksen kyllä suurin piirtein tiedän. Sillä kuvataan sitä suhdetta, minkä verran on työssäkäyviä verrattuna niihin ihmisiin, jotka ovat työelämän ulkopuolella.
Huoltosuhde on silloin hyvä, kun työssäkäyviä on niin paljon, että voidaan helposti turvata kaikkien ihmisten hyvinvointi, olipa sitten työssä tai työelämän ulkopuolella.
Toinen mielenkiintoinen asia on, miten yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan. Siitä minulla on oma käsitykseni, joka ei ole missään tapauksessa omaa keksintöäni. Yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan sillä, miten se pitää huolta kaikkein heikommista jäsenistään, heistä, jotka eivät itse siihen pysty.
Palaan tuohon huoltosuhteeseen. Se on muuttumassa huonompaan suuntaan. Kyse ei ole paikallisesta ilmiöstä, vaan se on laajempi. Se oikeastaan koskee koko kehittynyttä maailmaa. Yhä enemmän on ja määrä sen kuin lisääntyy, työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä. Eräänä suurena syynä on terveydenhoidon paraneminen. Ihmiset elävät paljon pitempään eikä eläkeiän nosto ole seurannut eliniän odotetta. Se on hieno asia, että ihmiset voivat jäädä terveenä eläkkeelle ja nauttia eläkepäivistään. Toinen asia on, että terveys- ja hoivapalveluja tarvitaan myös entistä enemmän.

Samanaikaisesti syntyvyys on laskenut, joka ei ole hyvä asia. Mielestäni vastuuttomuuden huippu oli taannoin esitetty tutkimus, joka osoitti lapsen vaikuttavan ilmastomuutokseen. Siinä oli otettu huomioon kaikki, mitä lapsi tarvitsee. Samalla jätettiin huomiotta, kuinka paljon työpaikkoja lapsi tuo tullessaan. Syntyvyyden laskusta ovat päättäjät huolissaan. Apukeinoja on mietitty lapsiperheiden tukemiseksi. Siinä olen kuitenkin aika pessimistinen. Se on mielestäni pitkälle arvokysymys. Lapsia ei haluta, koska se sitoo ja rajoittaa omaa vapautta. Lapsi on kahdenkymmenen vuoden projekti.

Otsikoksi kirjoitin: Kuntien etsikkoaika. Mitä edelläkirjoitetulla on tekemistä otsikon kanssa. Paljonkin. Kuntien on varauduttava tuon edelläkirjoitetun varalle. Helpot ajat kunnilla ovat takanapäin. Ongelmia ei pyyhkäise pois uusi sote. Kunnille on sälytetty paljon vastuuta. Kuntien on järjestettävä pääosa palveluista tulevaisuudessakin. Helppoja keinoja ei ole olemassa. Tämä tulee aiheuttamaan uudenlaista ajattelua. Kuntien on mietittävä toimissaan tosissaan kustannustehokkuutta. Kaikkia keinoja on selvitettävä, millä ja miten tulevaisuudessa pystytään palvelut tuottamaan. Helpolta vaikuttava keino, ulkoistaminenkaan ei välttämättä sitä ole. Epäonnistuneita esimerkkejä on uutisissa kerrottu. Todella pahalta tuntuu, kun tuottamista tarjotaan vain rahankiilto silmissä. Kunnan omissa tuotannoissa on kuiskeita kuulunut huonosta johtamisesta. Tyohyvinvointi pitäisi pystyä jalkauttamaan todelliseksi joka puolella. Motivoituneet, hyvinvoivat työntekijät tekevät ihmeitä. Työni vuoksi vierailen eräässä vanhusten hyvinvointilaitoksessa, jossa ihailen hyvää ja innostunutta ilmapiiriä. Siellä näkee ihmisten tekevän työtään koko sydämellään.

Toinen mietittävä ratkaisu lienee kunnan kiinteistöt. Kuntien täytyy tuottaa lakisääteiset palvelut, mutta laki ei määrää kuntia omistamaan tilojaan. Kunta voi vuokrata tilat. Elinkaarimalli sovellettuna ei ole huono ratkaisu. Tilojen tarjoajan täytyy valmistaa tilat edullisesti, mutta riittävän laadukkaasti, jotta rakennusvirheiltä vältytään, että tilat olisivat kunnossa koko vuokra-ajan. Näin kunnan ei tarvitsisi ottaa lainaa tilainvestointeihin.

Ei kuntien tehtävä aivan mahdoton ole, mutta se vaatii päättäjiltä rohkeutta, malttia ja viisautta. Hyvillä ratkaisuilla kuntalaiset saavat laadukkaat ja riittävät palvelut tulevaisuudessakin.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Jos uskoo siihen, että poliittinen vastuu riittää tulevaisuudessa ja heikkenevässä taloustilanteessa niin hyvä on malli. Kyllä siitä pormestari äkkiä pääsee luikkimaan karkuun kantamalla ”poliittisen vastuun”. Kuka sen oikean vastuun kantaa ?

  2. Meinaatko, että virkamies kantaa paremmin? Virkamiestä ei saa pois kuin virkavirheellä, mutta kansa vaihtaa poliitikot vaaleissa. Yleensä sanotaan, että viranhaltijat tekevät työtään virkavastuulla. Virkavastuulla tekee poliitikotkin.
    Kun yrittäjänä aikoinaan tulin politiikkaan mukaan, niin suurimman hämmästyksen koin juuri tuosta vastuunottamisesta. Kollektiivisesta rahasta ei kukaan välitä siinä määrin kuin yrittäjä joutuu vastaamaan omasta toiminnastaan. Tämä muuten koskee sekä viranhaltijoita että poliitikkoja.