Jälleenrakentaminen

9

Viimepäivinä on mieleeni usein tullut toinen maailmansota. Talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi juuri 80 vuotta. Talvisotaa on nimetty: 105 kunnian päivää. Nimitykseen on omat syynsä, johon en halua ottaa kantaa. Isäni, joka oli sekä talvisodan että jatkosodan veteraani kertoi päivittäin kokemuksiaan noista ajoista. Se oli hänen tapansa purkaa sodan traumoja.

Mieleen on jäänyt talvisodan päättyminen. Hän kertoi, että sotatoimet päättyivät tasan kello kaksitoista. Isä kertoi, että heillä oli viimeiset ammukset jäljellä sodan taouttua. Yhtäkkinen äänettömyys melskeiden päätyttyä oli tuntunut aavemaiselta. Sanojensa mukaan heillä ei enää olisi ollut muuta kuin paljaat nyrkit vihollista vastaan. Vanha veteraani totesi asian olleen suuremmissa käsissä.

Tuolloin elettiin poikkeusoloja. Nuori vain parikymmentä vuotta vanha valtakunta opetteli demokratiaa. Kansalaissodasta ei ollut pitkästi aikaa. Se oli jakanut kansan voimakkaasti. Haavoja ei oltu paranneltu. Ne olivat vielä niin kipeitä, ettei niistä oltu vielä pystytty puhumaan. Rohkenen väittää, että talvisota yllätti Suomen. Vaikka euroopassa oli ollut jo rauhatonta ja vuosi 1936 muutti maailmaa toiseen asentoon. Linnoitustyöt Kannaksella alkoivat kesäkuussa, jolloin sodan uhka oli jo kasvanut. Etulinjassa ollut rintamaveteraani isäni kertoi, että yhdessä rintamassa valkoiset ja punaiset taistelivat yhteistä ylivoimaista vihollista vastaan. Yhtäkkiä toisiaan kyräilevä kansa puolusti yhdessä rakasta isänmaataan.

Rauhan synnyttyä tappiot olivat pienelle Suomelle raskaat ja voittaja saneli täysin kohtuuttomat sotakorvaukset. Neuvostoliitto vaati maksun tavaroina mm. laivoina, verureina, junavaunuina, koneina, laitteina ym.. Tämä synnytti Suomeen vahvan metalliteollisuuden osaamisen. Viimeinen sotakorvausjuna ohitti Vainikkalan aseman kohti Neuvostoliittoa vuonna 1952. Suomi oli selvinnyt ylivoimaisesta tehtävästään ja ainoana maailmassa suoritti sotakorvauksensa. Uskon tämän viitoittaneen Suomen tien maailman kehittyneimpien maiden joukkoon.

Ensimmäiset uutiset koronaviruksesta taisivat tulla tammikuun alussa Kiinasta, siis noin kolme kuukautta sitten. Ne olivat kaukaisia, eivätkä varmaan koske Suomea. Vielä muutama viikko vakuuteltiin, että homma on hyvin hallinnassa. Nyt on poikkeustila, eikä kukaan voi sanoa sen päättymispäivää.

Ihminen on joutunut oikeasti toteamaan, ettei kaikki ole hallinnassa. Ihmistä suuremmat voimat voivat muuttaa kaiken. Sen keskellä ihminen joutuu toteamaan pienuutensa, ainakin ollessaan itselleen rehellinen. Epidemia-aika on synnyttänyt pelkoja. Se on synnyttänyt myös kuolemanpelkoa.

Ihmiselle on tärkeää voida pelkonsa keskellä turvautua johonkin. Jollekin se voi olla Jumala. Vanhan testamentin runoilija sai turvansa Jumalasta: ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” Suurten asioiden ja kysymysten ääärellä on tunne, ettei kaikki ole ihmisen hallittavissa. On voimia, jotka saavat ihmisen tuntemaan pienuutensa ja avuttomuutensa.

Tämäkin ihmiskunnan koettelemus jonain päivänä voitetaan ja alkaa jälleenrakentaminen. Suomessa poikkeustila voi kestää loppukesälle. Mitä pitemmälle epidemia-aika liukuu, sitä suuremmalle koetteelle talous joutuu. Se voi viedä jopa puolet tämän vuoden arvioidusta kaupasta. Se koettelee myös henkistä kestävyyttä. Tässä hetkessä nousee mieleeni myös perheet, joissa vanhemuus ei ole hallinnassa.

Uusi nousu saattaa olla myös ennennäkemätön. Kaiken pysähtyminen synnyttää myös suuren kysyntäpatouman. Tilanne on ennen kokematon koko ihmiskunnalle. Tälle ei ole täydellistä faktaa historiasta.

JAA

9 KOMMENTTIA

 1. Minun isävainaani joka myös taisteli ,niin Talvi kuin Jatkosodassa ei koskaan kertonut sanallakaan noita juttuja,vaan piti nämä traumaattiset kokemuksensa sisällään kuolemaansa saakka.Ja sen me lapset saimme kyllä monesti tuta.
  Sekin ,että hän palveli Rukajärven suunnalla selvisi,kun luin lainakirjaa Rukajärven sissit, hän kertoi olleensa noista yhdessä osastossa mukana joka hyökkäsi venäläistä huoltotukikohtaa vastaan kuten tuossa kirjassa.
  Tuossa Talvisodan viime tunneilla venäläiset intoutuivat ampumaan valtavia tykistökeskityksiä surmaten viimehetkillä satoja suomalaissotilaita.

  Kansalaissodan haavat eivät ole vieläkään arpeutuneet joka puolella,ja tätä asiaa on katsottava sen aikakauden olojen ja tekojen mukaan kumpaakaan osapuolta kehumatta.
  Ja sotakorvauksethan ne siivitti suomen teolliseen nousuun,siinä venäläiset tekivät oikeastaan hyvän teon.

  Mutta ikuisena ona….optimistina luulen,että nyt kyllä ottaa ohraleipä.Työttömyydestä ja konkurssiaalloista tulee 90-luvun kototekoisen laman mukainen,ja jäljet pelottavat.
  Talot yritykset,omaisuus menee useilta taas pilkkahintaan,ja edellisen laman seurauksena 14500 yrittäjää teki itsemurhan,ja muut päälle. Ja kaikki valtiovallan siunauksella Koivistoa myöten.Ja jälkipolvet maksavat näitä edelleen.

 2. Toiset veteraanit eivät pystyneet puhumaan, toiset taas traumaansa purkivat puhumalla. Isäni niitä purki ja ne ovat niin karua kertomaa, että niitä ei voi kertoa. 90- luvun lama tuli yrittäjänä koetuksi todella syvältä, mutta siitä on selvitty. Mihin tietoon pohjaa yli 14000 yrittäjän itsemurhat? 1990 oli tosin huippu Suomessa, mutta silloin tehtiin kaikkiaan Suomessa n. 1200 itsemurhaa. Itsemurhamäärät kasvoivat rajusti 90-luvun taitteeseen tultaessa, joka kertoo kovasta ahdistuksesta. Määrät lähtivät myös hyvään laskuun 90-luvulla. Silloin ei osattu hakea apua, eikä sitä osattu tarjota. Vaikka masennus on tilastojen mukaan nykyään kovasti lisääntynyt, onneksi itsemurhatilastot eivät ole kasvaneet. Ilmeisesti ainakin osittain ihmiset pystyvät ahdistuksistaan puhumaan. Koronan jälkeisestä noususta ei yhdelläkään ole varmaa tietoa. Skenaariot voivat mennä pahasti pieleen.

 3. Korjaan 1990 luvun itsemurhamäärää. Niitä oli noin 1500 eikä 1200, kuten kirjoitin.

 4. Hilkka Laikko Velallisten Tuki perehtynyt varsinkin 90-luvun lamaan,ja ollut paljon esillä.
  Tässä Hilkan tekstiä.
  Olen useampaan kertaan todennut, että 90-luvun epäoikeudenmukaisesti kohdeltujen asia tulee nousemaan puoluepolitisoinnin yläpuolelle. Tämä on jokaisen suomalaisen asia. Tämä on kansan asia, saada lopultakin selvyys, miksi ja mihin pankkitukea tarvittiin ja miksi sitä maksetaan edelleen? Tuhoamaan Suomesta yritystoiminta ja työpaikat -vai? Niinhän siinä käytännössä kävi. Elinkelpoiset, työllistävät yrittäjät ajettiin kylmästi nurin, ryöstettiin omaisuudet ja velat jätettiin yrittäjälle ja takaajille (55 000). Monen elämä päättyi liian varhain (14 500 itsemurhaa). Tämä on häpeä koko Suomelle! Miettikää, mitä Euroopassa meistä ajatellaan? Miten on mahdollista, että ne pankinjohtajat, joilla asiakkaan ja omat rahat menivät sekaisin, kävelevät vielä vapaalla jalalla. Kuka/ mikä heitä suojelee ja ennen kaikkea -miksi? Tuo yrittäjien syyllistäminen jatkuu edelleen. Pk -yrittäjälle asetetaan kaikenlaisia velvoitteita, aiheutetaan lisäkuluja ja verottaja voi kaataa arvioverotuksella. Haloo! Hän on kuitenkin se, joka Suomessa edelleen työllistää. Seminaarissa Onko Oikeusreformi ainoa tie 6.2.2015, oikeustieteen- ja valtiotieteentohtorit totesivat, että Suomessa ei enää ole mitään järkeä yrittää. Täältä kannattaa lähteä länteen tai etelään. Nyt tarvitaan täydellinen suunnan muutos -muutoin meillä on käsissämme konkurssipesä Oy Suomi Ab.

  Itse olen nuo luvut nähnyt useammassakin yhdeydessä,mutta tilastot mainituilta vuosilta ovat ”sangen pienet”
  Muistan hyvin nuo ajat.Epätoivoiset ihmiset tekivät tuolloin erityisen paljon tuhoon tuomittuja pankkiryöstöjä,ihmiset kävelivät unan alle,tai tekivät kiikun.
  Nimekkäimmät uhrit olivat tuolloin Kullberg ja Ali-Melkkilä pankinjohtajia molemmat.

 5. Selviäähän se,kun kyselee itse pääkallonpaikalta.Soittelin ruokatunnilla joutessani tiedustelun kautta Hilkka Laikolle,mutta en saanut häntä kiinni.Mutta Velallisten Tuesta löytyi ”oman kylän” tyttö Liisa Mariapori Joka toimi muinoin verotarkastajana,mutta paljastaessaan kuinka verottaja tappaa terveitä yrityksiä,ja muita epäkohtia sai mainitusta virastosta monoa.

  Hilkka Laikko on tutkinut 90-luvun tapahtumia jo kauan,heillä on oma fasebookki Velallisten Tuki,ja Laikko on tapauksessa asiantuntija, koska on ollut niin paljon tekemisissä laman uhrien kanssa.
  Laikon arvio on itsemurhissa 10 000-20 000 henkeä…….ja nämä ajoittuvat 30 vuoden ajalle mutta keskiarvoksi on otettu tuo 14 500.

  Laman uhrit,takaajat,jälkipolvet,ym. joille velat valtion toimesta sysättiin ovat olleet hirressä tuon ajan,paitsi ne jotka ovat kyllästyneet maksumiehen rooliin,ja tehneet oman ratkaisun.

  90-luvun kototekoinen lama,ja varsinkin päättäjien toiminta on SUURI häpeäpilkku Suomessa.Se oli puhallusten puhallus.Pitäisi perustaa totuuskomissio,ja penkoa tuo sontaläjä juuriaan myöten,niinkuin sivistyneissä maissakin tehdään,mutta täällä ei kukaan korvaa lotkauta,paitsi Huhtasaari yritti ottaa asiaa esille presidenttikisan aikoihin.

  Laman pääarkkitehti oli Koivisto,joka vieläpä ohjeisti oikeuslaitoksia ja pankkeja toimimaan velallisia vastaan.(kuuklaa koiviston konklaavi),jolloin oikeuslaitos menetti sen viimeisenkin riippumattomuuden.Aho,Lipponen,Liikanen Holkeri kaikki nämäolisi pitänyt haastaa valtakunnan oikeuteen,mutta sutkit tietenkin palkittiin runsain mitoin,kuten se vasemmistoluopio Suvi-Anne Siimes joka myi velalliset Norjalaiselle roskapankki Arsenalille,ja sen jälkeen pojat palkitsi Siimeksen muhkeilla palkkioviroilla.
  -Ja joku valveutunut kansalainenhan haastoikin Koiviston valtakunnanoikeuteen,mutta jutun annettiin vanhentua,niin se kuivui.
  -Tuon Koiviston konklaavin paperin Halonen piilotti kassakaappiin 60-vuodeksi vastapalveluksena Koiviston piilottamasta Stasilistasta,josta löytyy Itä-Saksan tunnustamiskomitean puheenjohtajan Stasimammahalosennimi

 6. Mainittakoon vielä,että Haloskan toimiessa SAK,n lakimiehenä HBL paljasti mainitussa paikassa työskennelleen Riitta Juntusen toimittaneen asiakirjoja Stasille,ja saaneen niistä palkkioita.
  Eipä tuosta haloota noussut kuten eipä juuri Stasilistastakaan.
  Rosenholzlista olisi tärkeämpi….ja se KGB-lista tärkein.
  Muissa maissa nämä asiat on käsitelty jo aikoja,mutta täälläeliitti suojelee toisiaan.
  -tässä tämä juntusjuttu…jossa viitataan myös Kalevaan.
  https://paulisaarinen.blogspot.com/2015/12/riitta-juntunen-oli-ddrn-studentin-ja.html

 7. Mutta yrittiväthän Sosiaalidemokraatit yhteen aikaan uhrata syyttömän miehen Stasiagentiksi,silloin ,kun joku piti uhrata.Lipposen järjestämässä ajojahdissa maalitauluksi otettiin Alpo Rusi kesk.Myös Supo määrättiin jahtiin,johtajanaan Seppo Nevala SDP.
  Ahtisaari näki kuvion ja ryhtyi puolustamaan Rusia,samoin Olli Rehn lopetti vaalityönsä,ja teki samoin.Juttu kuivui lopulta ja Rusi todettiin syyttömäksi.Valtio joutui korvausmieheksi,ja halonen joutui hyvittämään Rusia eri arvonimillä,ja Sveitsin suurlähettilään paikalla.
  Halla-aho oli muinoin oikeassa sanoessaan sanontansa sosiaalidemokraateista.Muuten Lipponen oli itse Stasiagentti,koodinimi Mungo.

 8. Liisa Mariapori on Rovaniemeläinen entinen verotarkastaja7toimistopäällikkö,jolta valtio yritti tukkia ”turvan.”
  Mariapori julkaisi vuonna 1998 kirjan Verottaja tappolinjalla, jossa hän arvosteli verohallintoa ja virheellisiä verotarkastuksia. Mariapori tuomittiin vuosikausien oikeuskäsittelyn jälkeen Raahen käräjäoikeudessa 2004 ehdolliseen vankeuteen ja kirja määrättiin tuhottavaksi,ja kaikki tallenteet ja kopiot valtiolle menetetyksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi Suomen valtion korvauksiin Mariaporille vuonna 2010. Saman vuoden huhtikuussa hän jätti väitöskirjansa Pienyrittäjän oikeusturva verotuksessa todellisuudessa tarkastettavaksi Vaasan yliopistoon.

  -semmonen Rysslandia tämä maa on.Liisakin olisi valtion toimesta toimitettu loppuiäksi mielisairaalaan naapurin tapaan,jos vain olisi voitu.

  https://mvlehti.net/2019/06/05/liisa-mariapori-suomalaisilla-ei-ole-oikeusturvaa-hatatilahallitus-suomeen/