Avoimuus, luottamus, tieto

3

Eräs kirkkoherra oli siunaamassa kylällä kuollutta naista. Hän aloitti puheensa näin: Tämä nainen oli oikea juorunpesä. Sitten hän taitavana puhujana piti retoorisen tauon ja jatkoi: ”Kun hän kuuli jonkun juorun tai huhun, hän ei sitä kertonut kenellekään vaan jätti sen omaan arvoonsa.”

Eräs sanonta on, että tieto on valtaa. Nykyään kuulen hoettavan ainakin kaupungin päättävissä elimissä tiedolla johtamisesta. Tieto on todellakin valtaa, jota tarvitaan päätöksenteon tueksi. Tieto pitäisi olla juuri sellaista tietoa, joka edesauttaa päätöksentekoa.

Seurasin vasta Yhdysvaltain presidentin pitämää puhetta kongressille. Kuuntelin puhetta tarkoin ja samalla seurasin puhujan kehonkieltä sekä muiden läsnäolijoiden. Kaksi sanatonta viestiä olivat äärettömän paljon puhuvat. Ensimmäinen oli kun presidentti Trump tervehti puhemiehiä. Demokraattien Nancy Pelosi ojensi kätensä presidentille. Presidentti ei tarttunut siihen vaan kääntyi pois. Pelosin ihme oli aluksi yllättynyt, mutta havaitsin siinä myös ivaa. Se ei ollut mikään kaunis temppu presidentiltä, mutta viesti ei jäänyt epäselväksi. Juuri Nancy Pelosi nosti syytteen Trumpia vastaan. Toinen vahva sanaton viesti tapahtui kun puhe päättyi. Puhemies Pelosi nousi seisomaan ja repi presidentin puheen. Nämä molemmat temput olivat varsin rumia. Se kertoi, millä tavalla kaksi maailman vaikutusvaltaisinta ihmisistä arvostavat toisiaan. Nuo viestit paljastivat, miten pieniä me kaikki oikeasti olemme. Samalla se myös alleviivasi itselleni, että oikeudenkäynti oli taatusti poliittinen.

Ylen kirjeenvaihtaja Paula Vilen raportoi tuon puheen. Jos en olisi seurannut sitä puhetta, olisin ollut vakuuttunut Vilenin puhuneen jostain toisesta puheesta mitä itse seurasin.

Tieto on valtaa. Monista asioista voidaan olla täysin vastakkaista mieltä. Molemmat osapuolet voivat argumentoida asiansa täysin oikeilla faktatiedoilla, mutta jättävät huomiotta itselle epäedulliset asiat.

Kuulen usein valtuustosalissa valtuutetun painokkaasti kertovan jostain asiasta ja miten häneen on kuntalaiset olleet asiasta yhteydessä. Usein mietin, kuinkahan monta ihmistä on tosiasiallisesti ottanut yhteyttä.

Luottamus rakentuu avoimuudsta. Tietoa, nimenomaan tietoa on jaettava riittävästi. Sitä tulee jakaa, vaikka se ei aina olisikaan itselle mieluista. Luottamushenkilöiden on saatava kaikki se tieto, jonka he tarvitsevat tehdäkseen mahdollisimman oikean ja oikeudenmukaisen päätöksen.

Luottamusta ei herätä se, että tuo jonkun tiedon, muttei pysty tai halua nimetä tietolähdettään. Nimettömistä tiedoista ja tietolähteistä tulee huhuja, joista voi sanoa: uskoo ken tahtoo. Luottamus siis rakentuu avoimuudesta. Kokonaan toinen asia on luottamuksellinen tieto. Senkin voi avoimesti sanoa, ettei voi luottamuksellista tietoa paljastaa.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Sattuuhan sitä kirkkoherroille,kuten tällekkin.
  Kaksi Virtasta asui paritalossa Puutteenkujalla Nokialla. Sattui niin, että toisesta Virtasen perheestä kuoli mummo ja toisilta varastettiin polkupyörä.
  Pappi lähtee lohduttamaan Virtasten perhettä kuoleman johdosta, mutta menee vahingossa Virtasille, josta oli varastettu polkupyörä.
  Pappi menee sisälle ja näkee että isäntä istuu keittiössä ja aloittaa:
  – Olen todella pahoillani teidän perheelle sattuneesta surullisesta tapauksesta.
  Johon isäntä:
  – No ei se mitään, olihan se jo niin vanha ja huonokuntoinen, sitä kun polki niin kuului hirveä kitinä ja etupäähän kun pumppas niin takapää pihisi, mutta olishan nuo pojat voineet sillä vielä vähän aikaa harjotella.

  Mutta Trumpista.Demokraatit ja vihervasemmisto eivät ole vieläkään toipuneet Trumpin presidentteydestä,kun virkaan ei valittu korruptoitunutta sotahullua Clinttonia.
  Trumpin valinta toiselle kaudelle tulee olemaan varma demokraattien surkeista estämisyrityksistä huolimatta.
  Tieto on valtaa….myös Trumpilla.

 2. Tässä kuitenkin tarina tosielämästä.
  Kolme huippukirurgia jutteli saavutuksistaan.

  Saksalainen kertoi, miten potilas oli mennyt oksasilppurin läpi, ja ainoa ehjä osa oli pikkusormi. Hän sai rakenneltua pikkusormeen koko käden ja lopuksi vartalon ja mies pääsi takaisin työelämään. Hänestä tuli niin kova työmies, että firmasta irtisanottiin viisi työntekijää, koska tämä teki viiden miehen työt.

  Amerikkalainen kertoi miten mies oli pudonnut ydinreaktoriin, eikä hänestä jäänyt jäljelle kuin hiukset. Kirurgi sai tehtyä hiuksien alle pään ja vielä vartalonkin, ja uhri pääsi takaisin työelämään. Hänestä tuli niin kova työmies, että voimalasta irtisanottiin viisikymmentä huoltomiestä, koska tämä yksi teki niiden kaikkien työt.

  Suomalaiskirurgi kertoi aamulla puiston läpi töihin mennessään haistaneensa voimakkaan pierun hajun. Hän otti taskustaan muovipussin ja kahmaisi pierun pussiin. Työmaalle päästyään hän asetteli pussin leikkauspöydälle ja teki persereijän. Hän työnsi pierun persereikään ja rakensi ympärille pakarat ja pikkuhiljaa koko vartalon. Hän nimesi miehen Jyrki Kataiseksi. Tämä uusi kaveri oli niin kova tekijä, että lähes koko Suomi jäi työttömäksi.

 3. Kyllä ne kertomukset tosielämästä ovat parasta. Ei ole ihme, että sanotaan totuuden olevan tarua ihmeellisempää.