Alzheimer!

1

Tuo sana tuntuu pelottavalta, koska se kertoo parantumattomasta sairaudesta, joka lopulta johtaa kuolemaan. Se sairaus tulee itselleni kovin lähelle. Molemmat vanhempani ovat sairastaneet tuon sairauden. Isän kuolemasta on jo kymmenen ja äidin kolme vuotta.

Kun isällä todettiin muistisairaus, äidistä tuli omaishoitaja. Se oli äidille ympärivuorokautista ja jokapäiväistä valppaana olemista. Yöllä hän ei voinut nukkua kunnolla, koska isä saattoi lähteä vaeltelemaan mihin sattuu. Lopulta äiti pyysi hommaamaan asunnon meitä läheltä. Näin me voitiin käydä päivittäin piipahtamassa heitä katsomassa.

Pari vuotta ennen isän kuolemaa äidillä todettiin myös alzheimerin tauti. Diagnoosin kuuleminen oli äidille kova paikka. Muistan, kun olin hänen mukanaan kuuntelemassa lääkärin antamaa diagnoosia. Äiti pitkään toisteli: ”sitäkö se on”. Me, jotka läheltä seurasimme, näimme muistiongelmat jo aiemmin ja siksi hommasimme äidin lääkäriin.

Muistisairaita on noin 193 000 henkilöä. Se merkitsee, että näihin elämäntilanteisiin tarvitaan juuri heille sopivaa ja tarkoituksenmukaista palvelua. Hyvä palvelu lähtee avopalveluista. Sen vuoksi terveyspalveluihin tarvitaan osaavaa henkilökuntaa, jotta asiaan voidaan tarttua mahdollisimman pian.

Koti on ihmisen paras paikka asua niin kauan kuin se on vielä mahdollista toteuttaa. On huolehdittava myös omaishoitajien jaksamisesta. Hoitajat uupuvat itsekin jatkuvaan valppaana oloon. Hyviä tapoja tukea omaishoitajien jaksamista ovat sairastuneiden vuorohoitojaksot, kotiin annettavat palvelut, omaishoitajien vapaapäivät sekä omaishoitajien terveydestä ja vireydestä huolehtiminen.

Soteuudistuksen myötä kuntien vastuulle jäävät myös terveyden edistäminen. Olen itsekin yrittänyt tehdä kaikkea voitavaa muistisairauden välttämiseksi. Siihen pätevät oikeastaan samat asiat kuin sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn. Yritän syödä terveellisesti ja liikun paljon.

Toivon, että kohta valittavaan valtuustoon valikoituisi henkilöitä, jotka näkevät panostamisen muistisairauksien ehkäisyyn olevan tärkeää. Muistisairaudet koskettavat oikeastaan meitä kaikkia. Sen vuoksi olisi ensiarvoista, että tulevat valtuutetut olisivat valmiit tekemään Oulusta muistiystävällisen kaupungin!

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Alzheimer asuu meillä. Se ei ole ystävä eikä vihollinen, sen kanssa on vain elettävä. Mitä enemmän sitä pelkää ja siitä on huolestunut sen vaikeammalta elämä tuntuu. Minulle vaimon sairauden pahin vaihe on vielä edessäpäin. Jossakin vaiheessa tulee eteen tilanne, ettei puoliso voi enää asua minun kanssa. Sillä kohdalla tulee yhteiskunnan avun vuoro. Mitä se sitten on sen aika näyttää.