Miten maaseutu pelastetaan?

1

Ihmiset haluavat asua paikkakunnalla, jossa on viihtyisää, palvelut pelaavat ja tekemistä löytyy kodin ulkopuolellakin. Pelkkä työpaikka ei enää riitä syyksi muuttaa paikkakunnalle. Mikä tekisi maaseutukunnista niin vetovoimaisia, että nuorisokin niissä haluaisi asua? Moni maaseudun nuori haaveilee muuttamisesta kaupunkiin heti, kun peruskoulu tai lukio on käyty loppuun. Omalla paikkakunnalla ei valitettavasti enää useinkaan ole sitä jatko-opiskelupaikkaa. Opiskelupaikka valitaan usein myös kaupungin vetovoimaisuuden perusteella.

Jos nuoriso ei halua asua maalla, niin miten keski-ikäiset ja ikäihmiset saadaan jäämään maaseutukuntiin? Kuulemma monet eläkkeelle jäävät pariskunnat myyvät omakotitalonsa pois, jos ostaja löytyy, ja muuttavat kaupunkiin parempien palvelujen äärelle. Jos lapset ja lapsenlapset asuvat muualla, niin välttämättä kotikunnassa ei ole enää mitään mikä heitä siellä pidättelisi

Mutta meillä pitää olla jatkossakin mahdollisuus asua maaseudulla ja haja-asutusalueilla. Ihmisillä täytyy olla valinnanvapaus asuinpaikkansa suhteen. Ihmisten repiminen väkisin juuriltaan aiheuttaa sosiaalisia ongelmia. Kaikki eivät halua tai voi muuttaa kaupunkiin.

Kuntakeskusten palveluista on huolehdittava ja liikenneyhteyksien pitää olla kunnossa. Tarvitaan myös kunnon tietoliikenneyhteyksiä etätyöntekijöille. Tulevaisuuden työ ei välttämättä ole paikkaan sidottu. Tiedän, että maalle kaipaavia ihmisiä on olemassa. He voisivat mieluusti asua maalla, jos sinne olisi saatu hyvät tietoliikenneyhteydet.

Mutta onko se pelastus, että riittävät kunnan tuottamat palvelut taataan, koska ihmiset haluavat niiden lisäksi myös viihdykettä? Maaseutu on pidettävä elinkelpoisena ihmisiä varten, ja riittävä määrä ihmisiä tekee maaseudusta elinkelpoisen. Hiljaisiin kuntiin olisi saatava esimerkiksi lisää ravintolayrittäjiä, ja tietenkin ihmiset olisi saatava käyttämään oikeasti heidän palvelujaan, jotta yritystoiminta olisi kannattavaa.  Tämä on vaikea yhtälö. Ei ketään voi pakottaa käyttämään kotikuntansa palveluja.

Olen opiskellut syksystä lähtien maaseudun kehittäjäksi eli hankeosaajaksi. Pikkuhiljaa minulla alkaa olla käsitys siitä kuinka haetaan maaseuturahaston tukia, joita myönnetään muun muassa elinkeinojen toimintamahdollisuuksia edistäviin ja maaseudun elinvoimaisuutta lisääviin hankkeisiin.

Yksi asia minua huolettaa näissä EU-hankkeissa. Tuntuu olevan haastavaa löytää ne ihmisryhmät, jotka lähtevät innolla tekemään yhdessä töitä hankkeen eteen. Ei riitä, että on hyvä idea. Ei sekään riitä, että hankkeella on toimelias projektipäällikkö. Hankkeiden voima nousee paikkakunnan ihmisistä ja yhteisöllisyydestä. Hyvä hanke lähtee yhteisön tarpeesta ja halusta.

Minä haluan uskoa, että maaseutua voi vielä kehittää ja muuttoliike kaupunkeihin voidaan pysäyttää. Se vaatii konkreettisia tekoja, eikä pelkkää toivomista.

Seuraavan hallituksen on tehtävä tekoja, jotka vähentävät keskittämiskehitystä ja vahvistavat maaseutukuntien vetovoimaisuutta.

JAA

1 KOMMENTTI