Kuuluuko työhyvinvointi kaikille työntekijöille?

0

Työnteon pitäisi olla mielekästä, sujuvaa ja turvallista. Ihmisen pitäisi pystyä lepäämään riittävästi vapaa-ajalla. Hyvä työntekijä on fyysisesti ja henkisesti  kunnossa.

Kun luodaan työyhteisöä, jossa on hyvä ja turvallista olla, tarvitaan pitkäjännitteisyyttä ja yhteistä tahtoa. On oltava hyvää työnjohtoa ja esimiesosaamista, kannustusta ja luottamusta. Työntekijä viihtyy, kun voi vaikuttaa työnsä sisältöön, ja hän saa tarvittavan perehdyksen tehtäviinsä.

Mutta mitä jos työntekijä onkin pätkätyöläinen? Miten vaalitaan työhyvinvointia ihmisillä, jotka tulevat organisaatioon käväisemään muutamaksi kuukaudeksi? Ei siinä ehdi tekemään työviihtyvyyskyselyä tai nähdä, että viihtyykö tämä työntekijä oikeasti tässä työssä.

Mietin tässä, että ehtivätkö työsuojelulliset toimet koskaan koskettaa ihmisiä, jotka eivät ole pitkään yhdessä työpaikassa. He elävät koko ajan uuden työpaikan hurmassa tai stressissä riippuen siitä kuinka he kokevat uudet työpaikat. Millaista on pätkätyöläisen pitkäjännitteinen työviihtyvyystoiminta?

Yhteiskunnan tulisi jatkossa kiinnittää huomiota enemmän pätkätyöläisten työhyvinvointiin. Nyt kaikki työviihtyvyystoiminta ja luotoisedut (esim. kulttuuri- ja liikuntasetelit) koskettavat usemmiten ihmisiä, joilla on toistaiseksi voimassa olevassa työsopimus. Tottahan toki pätkätyöläinen voi osallistua vaikkapa virkistyspäivän ohjelmaan, jos sattuu juuri silloin työsuhteessa olemaan.

Ajatellaanko pätkätyölaisestä niin, että hänelle riittää työhyvinvoinniksi hetkellinen töihin pääsy?

Mutta mitä jos ihmisen koko työura on pelkkiä lyhytaikaisia työsuhteita toisensa jälkeen? Hän joutuu työttömänä ollessaan te-toimiston monimutkaisen järjestelmän syövereihin ja työssäoloaikana ei ehdi kokea koskaan niitä etuja, joista pitempään töissä olevat ihmiset nauttivat. Yksi noista eduista on esimerkiksi pitempi kesäloma.

Tätä asiaa pitäisi tutkia enemmän. Pelkään, että on olemassa yksi ihmisryhmä, joka uupuu ennen aikojaan, eikä työsuojelutoiminta pysty ennaltaehkäisemään sitä mitenkään.

JAA