Sote- ja maakuntauudistuksen salattu totuus

1

Sain ahaa-elämyksen eräänä päivänä ja tajusin mikä sote- ja maakuntauudistus on! 

Olen käynyt 1,5 vuoden aikana useissa seminaareissa, joissa tätä uudistusta on käsitelty. Lähes aina samat kysymykset jäävät auki eikä niihin saada vastauksia.

Kuvittele, että olet lähdössä matkalle kaukaiseen maahan, jossa et ole koskaan käynyt. Sinulla on kartta ja yleisiä, pintapuolisia ohjeita siitä kuinka siellä maassa tulisi toimia. Mutta tärkeimpiin kysymyksiin et saa vastausta. Mikä on maan hintataso? Paljonko rahaa siellä tarvitaan? Miten pitää toimia, jos matkalla sairastuu? Sinua neuvova henkilö vaikenee kuin muuri, mutta samalla vakuuttaa, että kyllä se siellä matkan varrella selviää. Eihän tunnu turvalliselta?

Tätä voisi myös verrata yritysjohtajan visioon. Joskus on hyvästä, että johtajat saavat suuria visioita. Niiden avulla yritys voi oikeasti menestyä. Mutta joskus suuri visio koituu yrityksen kohtaloksi. Näissä yritysmaailman visioissa on usein sellainen puoli, että kun siitä on tehty PowerPoint -esitys, ei kenelläkään ole vielä konkreettista tietoa siitä kuinka visio saavutetaan. Mutta johto luottaa siihen, että tunnolliset työntekijät kyllä keksivät keinot. Tuotanto- ja tuotekehitysväki on tuskissaan, koska joutuu etsimään usein jopa mahdottomilta tuntuvat välineet vision saavuttamiseksi. Projektiin voidaan upottaa turhaan valtavasti rahaa.

Mutta toimiiko samanlainen ajattelu näin isossa mittakaavassa? Mitä jos mistään ei saada lisää rahaa ja uusia työntekijöitä tekemään uudistusta? Mitä jos keinoja ei löydy? Yritysmaailmassa projekti voidaan haudata ja unohtaa. Mutta voiko sote- ja maakuntauudistusta perua kesken kaiken? Mitä jos Suomi meneekin konkurssiin?

Sote- ja maakuntauudistus on tuollainen tyhjä kaunis rasia, jonka ulkopinta on täynnä arvoituksellisia, hämääviä kaiverruksia. Tai se on kuin Bonk-taideteos: kone, joka ei toimi.

Uudistuksen eteen on tehty todella paljon työtä. Ihmiset ovat tehneet pitkää päivää, ja heitä on arvostettava siitä panoksesta, jonka he ovat antaneet. He ovat yrittäneet kaikkensa.

En kuitenkaan usko nykyhallituksen tarjoaman mallin toimivuuteen. Toivon, että heräisimme ja rakentaisimme yhdessä todellisen, toimivan ja turvallisen sote- ja maakuntauudistusmallin tämän kaiken tiedon pohjalta mitä meillä nyt on.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Blogissa havainnollistetaan SOTE tavoitteen turhuus. Tämän hallituksen jäljiltä maa on savuavia raunioita täynnä.