Oliko Limingan The Tötterö ennenaikainen aprillipila?

1

Valokuvilla on uskomaton voima. Valokuvan ei tarvitse olla edes aito, vaan se voi olla digitaalinen havainnekuva. Silti se voi aiheuttaa tunteen, että tämä on totta tai vähintäänkin tästä tulee ihan varmasti totta, jos kuva on uskottava. Liminganlahden The Tötterö ja riippusillat olivat niin uskottavan näköisiä, että aiheuttivat kohun. Mutta kuinka moni huomasi, että Abrahamin kulttuuripuiston kuvituskuvana oli esiintymislava, jonka takana näkyi vuoristo? Aikooko Liminka myös siirtää vuoria? Tuskin.

Limingan kunta teki matkailun kehityssuunnitelman vuosille 2018-2025. Suunnitelmaa varten tehtiin haastatteluja ja käytettiin aikaisempien kyselyjen tuloksia. Niiden perusteella linnut ja Liminganlahti nähtiin sellaisina asioina, joista Liminka tunnetaan. Valtuutetut saivat esittää ideoita seminaareissa. Matkailun MasterPlanin tekemisessä oli mukana myös konsultteja. Päättäjät ohjasivat tekijöitä olemaan mahdollisimman luovia. Maalatkaa isolla penssellillä! Tämähän olisi vasta ideointivaihe, jossa annetaan mahdollisille hullunrohkeille yrittäjille vinkkejä.

Kuinkas sitten kävikään?

Limingan kunta julkisti idealuonnoksen. Tämä myös haluttiin viedä kunnanhallituksen ja valtuuston päätettäväksi. Näin saatiin asia julkisuuteen. Kehityssuunnitelmasta kirjoittivat sekä paikallislehdet että koko Suomen media. Jopa valtakunnallisessa radion aamushowssakin asiaa sivuttiin. The Tötteröä kauhisteltiin ja sille myös naureskeltiin. Joku epäili sen olevan ennenaikainen aprillipila. Etenkin suunnitelmat rakentaa natura-alueelle riippusiltoja huolettivat ihmisiä. Liminganlahtihan halutaan myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Miten ihmeessä sinne nyt tuollaisia rakennelmia aiotaan rakentaa, ihmiset hämmästelivät.

Matkailun MasterPlan sisälsi myös Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen tukemisen ja Abrahamin kulttuuripuiston visiot. Ne ovat nyt jääneet vähemmälle huomiolle.

Minua itseäni miellyttää visiot Vanhan Limingan kehittämisestä. Se on nyt nimetty Abrahamin kulttuuripuistoksi. Limingassa on ollut taidekoulu jo yli 50 vuotta. Suunnitelmakartassa näkyy kunnan tahtotila saada sinne taiteilijaresidenssi. Vihdoinkin! Mutta onko se residenssi juuri siinä mihin se on karttaan piirretty? Sitä ei voida vielä tietää. Alue on museoaluetta, joten vaatii lähempää tarkastelua mitä kaikkea kehittämistä museoalueella saa tehdä ja voiko edes museoavustusta saaneita rakennuksia ottaa muuhun käyttöön. Mutta luotan siihen, että viranhaltijat selvittävät nämä asiat ennen kuin mitään laitetaan varsinaisesti vireille. Tarkoituksena on myös osallistaa kuntalaiset Vanhan Limingan kehittämisessä.

Koko Matkailun MasterPlan ja valtuuston päätös 19.3.2018 löytyvät Limingan kunnan sivuilta. Sieltä voitte itsekin katsoa miltä kuvat ja kartat näyttävät. Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti esityksen Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen ja Abrahamin kulttuuripuiston osalta. Liminganlahden kehittämistä koskeva osio palautettiin yksimielisesti valmisteluun.

Itse sanoin valtuuston kokouksessa, että Matkailun MasterPlan on nyt aiheuttanut sen kaivatun ”wau-efektin”, seuraavaksi pitää palata takaisin valmistelemaan tätä osiota ja kehittää realistisempi suunnitelma. Kehittäminen pitää tehdä yhdessä alueen toimijoiden kanssa. En tiedä arvasiko kukaan, että The Tötteröstä, riippusilloista ja uuden ajan merimökeistä nousisi noin iso kohu. Ehkä nyt kuitenkin joku matkailuyrittäjä on huomannut, että Liminganlahdella on potentiaalia. Yksin ei Limingan kunta kuitenkaan voi kehittää kohdetta vaan sinne tarvitaan runsaasti ulkopuolista rahaa. Lisäksi suunnitelmissa on otettava aina huomioon alueen ainutlaatuinen luonto. Sitä ei saa vahingoittaa.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Toivottavasti ei kunnan rahoja hassata enää yhtään kulttuuriin vaan todellakin mieluummin matkailun kehittämiseen. Tötterö ym oli jo hyvä avaus!