Kuuntele ihmistä

3

Vaikea sääntö: ”Kuuntele työkaveriasi, kumppaniasi, ystävääsi tai sukulaistasi. Arvosta hänen osaamistaan ja ota vakavasti hänen mielipiteensä”

Olen huomannut, että monissa yhteisöissä ei välttämättä oteta kaikkien sen jäsenten mielipiteitä ja osaamista tosissaan. Puolin ja toisin voidaan heittää huumoria tai kritiikkiä joko julkisesti tai selän takana.

Voi käydä niinkin, että kun joku tietty henkilö sanoo fiksun idean, se voidaan jättää täysin huomioitta. Mutta jos ihan saman asian sanoo joku toinen, jolla on erilainen status, idea onkin yllättäen hyvä ja se huomioidaan.

Valitettavasti usein se, kuka asian esittää, voi vaikuttaa otetaanko asia vastaan vai ei. Tämä tulee esille työpaikoilla, politiikassa tai kaveriporukoissa. Hän, jolla on karismaa, iso ääni ja statusta, jyrää sen pienemmän ja hiljaisemman yli.

Nykyajan ihmisillä on myös kiire. Kun on kiire ja asiat leijuvat vain jossain muistissa tai muistin ulkopuolella, voi olla, että ihmisistä tulee kärttyisiä asioiden, virheiden ja muiden suhteen. Tuleeko meistä liian armottomia itsellemme ja muille?

Vai ovatko ihmiset aina olleet kärttyisiä jostain syystä? Jos ei ole ollut kiire, on ollut hätä ja taisteltu toimeentulosta tai selviytymisestä. On ollut on kuitenkin olemassa muutamia ihmisiä, jotka ovat yrittäneet kertoa pysähtymisen ja hiljentymisen jalosta taidosta. Onneksi aina ollut myös heitä, jotka ovat osanneet olla lähimmäiselle läsnä.

Ihannemaailmassahan ei olla kateellisia toisille palkasta, asemasta tai siitä onko jollain helpompaa vai ei. Tosiasiassa kateutta on aina esiintynyt ihmisten kesken.

Me haluamme olla arvostettuja yhteisöissämme huolimatta asemasta, tittelistä, sukupuolesta tai palkan suuruudesta. Haluamme olla pidettyjä sellaisina kuin olemme, mutta silti edelleen kilpailemme muissa asioissa kuin itsenä olemisessa.

Jospa tämä sääntö pitäisikin opetella ensin: ”Kuuntele itseäsi. Arvosta osaamistasi ja ota vakavasti oma mielipiteesi”.

JAA

3 KOMMENTTIA

 1. Tervetuloa kirjoittajaksi, Heidi! Tiedän, että osaat kirjoittaa myös runoja, joten niitäkin lienee odotettavissa blogissasi.

  Minä olen muuten oppinut omassa blogissani ennen muuta verkkokirjoittamisen teknistä osaamista, joka ei alussa ollut ollenkaan helppoa. Olen ennenkin kirjoittanut WordPressiin, joten alusta ei ollut uusi. Osa ohjeista on suomenkielisiä, osa englanniksi, joten aloittelevan blogistin on vaikea ymmärtää kaikkea julkaisemiseen liittyvää.

  Odottelen seuraavaa blogipäivitystäsi!

  Näethän myös lukijoiden määrän? Sehän merkitsee todella paljon kirjoittajalle, että joku lukee hänen tekstiään, ja jopa kommentoi.

 2. Hei Ritva!

  Kiitos kommentista! Olenkin odottanut ensimmäistä kommentoijaa. Mukava, että se olet sinä. Varmasti jokin päivä kirjoitan myös runoudesta.

  Minullekin tämä alusta on tuttu. Omat kotisivuni ja Leidit lentoon – sivut on WordPressillä ylläpidettäviä. Myös Kansan Uutisten blogi toimii sillä. Mutta silti minulla on paljon vielä opittavaa. Mistä esimerkiksi näen kuinka moni on lukenut julkaisun? Pitäisikö mun asentaa mahdollinen lisäosa, jos se on sallittua?

 3. Näet katsojien lukumäärän kohdasta ”Artikkelit”. Lisäosa on asennettu valmiiksi. Minulla on ollut lukijoita noin 100-2000 eri päivityksillä. Sehän on innostanut kirjoittamaan lisää, vaikka en pidä itseäni erityisen hyvänä kirjoittajana.

  Kuvan lisääminen teksiin on hyvä, mutta Googlen hakukoneet eivät indeksoi pelkästään kuvia, vaan niissä pitäisi olla myös kuvateksti. Hyvän blogitekstin ohella. Video on myös kokeilemisen arvoinen, mutta sen koko ei saa olla liian suuri. Olenkin laittanut videon YouTubeen ja lätkäissyt sen omaan Digieniorin blogiini.

  Opiskelen silloin tällöin myös blogikirjoittamista, josta on hyviä oppaita verkossa. Haluaisin oppia myös lisää hakukoneoptimoinnista, koska sillä on mahdollista saada lisää lukijoita.

  Voisin opettaa teknistä osaamista Kalevan blogiin kirjoittaville, koska tämä on todella hieno mahdollisuus pysyä ajan tasalla verkkokirjoittamisessa.

  Lukemisiin!