TrumPutin – ja mitä siitä pitäisi ajatella?

1

Suomessa on ensi maanantaina hellettä muutenkin kuin sään puolesta. Suomi on kansainvälisen huomion polttopisteessä kun Trump ja Putin saapuvat Suomeen tapaamaan toisiaan.

Helsinki on näiden kahden suurvaltajohtajan tapaamisen tapahtumapaikka ja kansainvälisen politiikan näyttämö. Kun maailman isoin tosi-tv-show nimeltä Trump ja Venäjän tsaari, anteeksi presidentti, Putin saapuvat Suomeen yhtä aikaa, on selvää, että kyseessä megaluokan tapahtuma.

Kun maailman katseet kohdistuvat hetkeksi tänne, on tilanne käytettävä hyväksi. Suomessa meidän on nostettava esiin ihmisoikeudet, naisten ja vähemmistöjen oikeudet, demokratia ja sananvapaus sekä monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön ja kansainvälisten sopimusten tärkeys. Kaikki nämä ovat asioita, joita kyseiset herrat ovat toiminnallaan heikentäneet.

Suomi on valikoitunut tapaamispaikaksi logististen syiden lisäksi arvatenkin sen takia, että Suomi on sotilaallisesti liittoutuman maa ja meillä on perinteitä sillanrakentajan roolista maailmassa. On hieno tunnustus, että Suomea pidetään sillanrakentajana ja neutraalina maaperänä. On myös hyvä, että suurvaltajohtajat tapaavat ja neuvottelevat, neuvottelu on aina parempi tie kuin uhittelun, sodan ja konfliktin tie. Eli sinänsä tapaaminen on mielestäni myönteinen asia, eikä ole huono asia, että se pidetään Suomessa.

Vaikka Suomi pyrkii olemaan hyvä isäntä tapaamiselle, se ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että emme nosta esille Trumpin ja Putinin politiikan ongelmia. Päinvastoin, nyt meillä on hyvä tilaisuus puhua ihmisoikeuksien puolesta ja nostaa esille USA:n ja Venäjän politiikan ongelmakohtia. Vaikka Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, niin ihmisoikeuksien suhteen me emme voi olla puolueettomia.

Putinin politiikan isona ongelmana on toisen maan alueellisen koskemattomuuden loukkaus, eli Krimin valtaus kansainvälisten sopimusten vastaisesti ja Ukrainan konfliktin lietsominen. Sen lisäksi Putinin aikana on Venäjän sisäistä demokratiaa ja sananvapautta kavennettu. Kansalaisjärjestöjen toimintaa on hankaloitettu ja seksuaalivähemmistöjen asema on entistä ahtaammalla. Maassa rehottavalle korruptiolle ei ole tehty mitään.

Trump on ollut vallassa vasta puolitoista vuotta, mutta on jo ehtinyt tehdä paljon haitallisia päätöksiä. Trumpin populistinen, valheellinen ja egoistinen mahtailu on ollut omiaan kärjistämään maailmanpolitiikan ilmapiiriä ja Yhdysvaltain sisäistä vastakkainasettelua. Trump on vetänyt suursaastuttajan Yhdysvallat pois Pariisin elintärkeästä ilmastosopimuksesta ja muutenkin heikentänyt YK:n toimintaa. Sotilasvarustelua on entisestään kiihdytetty samalla kun maan sisäistä eriarvoisuutta ja tuloeroja on vain pahennettu. Naisten oikeuksia Trump heikensi ensitöikseen niin sanotun gag rulen kautta ja nyt hän tulee nimittämään korkeimpaan oikeuteen abortin vastaisen tuomarin. Siirtolaispolitiikka on ollut epäinhimillistä, lapsia on laitettu häkkeihin ja erotettu vanhemmistaan Trumpin politiikan seurauksena.

Vaikka Trump ja Putin edustavat suuria ja vaikutusvaltaisia maita, edustavat he molemmat kuitenkin hiipuvia suurvaltoja. Erityisesti Kiina on nousemassa taloudellisesti ja myös sotilaallisesti niiden rinnalle ja ohi. Kokouksen agendasta ei paljoa tiedetä, mutta voi olla, että Yhdysvallat ja Venäjä hakevat yhteisiä intressejä Kiinan ja muiden nousevien maiden vaikutusvallan nousun vastapainoksi.

Suurvaltoja Yhdysvallat ja Venäjä yhtä kaikki edelleen ovat ja on koko maailman intressi, että suurvallat tulevat toimeen. Erityisesti se on Euroopan laidalla nököttävän Suomen intressi. Suomen, Euroopan tai muun maailman etu ei kuitenkaan ole, jos suurvallat sopivat muun maailman asioista keskenään. Euroopan asioista ei voi sopia ilman Eurooppaa eikä muun maailman asioista voi sopia ilman muun maailman mukanaoloa. Tärkeää olisikin vahvistaa monenvälistä kansainvälistä yhteistyötä ja YK:ta. Valitettavasti TrumPutin-duo ei ole osoittanut siihen suurta halua ja niin Venäjällä kuin Yhdysvalloillakin on historiallisesti pitkä syntilista niiden tavassa sekaantua muun maailman asioihin sekä luoda ja kiihdyttää konflikteja omien alueiden ulkopuolella.

Koska Suomi on vapaa ja demokraattinen maa, toivon että niin Suomen poliittiset johtajat kuin kansalaisetkin käyttäisivät tilaisuuden hyväkseen ja nostaisivat esiin TrumPutin-duon politiikan ongelmia. Ihmisoikeuksien suhteen ei voi olla puolueeton, vaan meidän on puhuttava ihmisoikeuksien puolesta niin kovaan ääneen, että se ei jää näiltäkään herroilta huomaamatta.

 

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Luin tuon maalailevan, sekä myös hiukan pilkalliseen sävyyn (Trumputin, Tsaari) tehdyn kirjoituksen Putinin ja Trumpin tulevasta tapaamisesta.

    Minulle tuli ylläoleva kirjoitus luettuani samalainen olo kuin joskus 60-luvulla katsoessani vappumarssia kemissä, siellä 10-15 henkeä käsittävä joukko tomerannäköisiä naisihmisiä käveli kantaen kylttiä jossa luki isoilla tulipunaisilla kirjaimilla : ”Vapise Amerikka” ja alla pienemmällä präntillä ”Kemin työtuvan naiset”