Sotesoppa kiehuu ja kuohuu, tiedustelulait hukkuivat keitokseen

1

Muistatteko tiedustelulait? Hallitus ajoi vielä alkuvuodesta perustuslain muuttamista kiireellisenä, jotta tiedustelulait saadaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen mukaan kyse oli kansallisen turvallisuuden kannalta välttämättömästä asiasta, jonka takia myös lähes pyhää perustuslakia on muutettava kiireellisenä. Perustuslain muutosta ei kuulemma voida tehdä normaalissa menettelyssä kahden vaalikauden aikana, sillä tiedustelulait pitää saada voimaan mahdollisimman pian. Nopeutetulla menettelyllä olisi saatettu voittaa aikaa korkeintaan vuosi, tuskin sitäkään.

Uusia tiedustelulakeja kyllä tarvitaan, mutta perustuslain nopeutetulle muutokselle ei ollut kunnollisia perusteluja. Vasemmisto kyseenalaisti perustuslain nopeutetun muutoksen ja meitä syytettiin vastuuttomuudesta.

No, nyt tiedustelulait eivät ilmeisesti enää olekaan niin kiireellisiä, kun hallitukselle tärkeämpää on pelastaa keskustan ja kokoomuksen sote-lehmänkauppa. Tiedustelulaeista ei enää puhuta eikä niitä kiirehditä. Valiokuntien asialistoilla niitä ei ole näkynyt kuukausiin. Sote on hallituksen politiikassa ja hallituspuolueiden dominoivissa eduskunnan valiokunnissa ajanut kiireellisyydessään tiedustelulakien ohi.

Perustuslain kiireellisellä muuttamisella ei enää tässä vaiheessa voitettaisi aikaa kuin korkeintaan muutama kuukausi. Todennäköisesti kiireellistä menettelyä ei enää syksyllä aja kukaan. Kyse taisikin olla poliittisesti tarkoitushakuisesta kiirehtimisestä, vakavasta leikistä perustuslain kustannuksella.

Mutta itse asiaan, eli sotesoppaan. Sitä hämmennettiin eduskunnassa taas eilen pääministerin ilmoitus -keskustelussa. Sote-vääntö voi näyttäytyä ihmisille käsittämättömänä riitelynä, mutta kyse on isosta asiasta. Kyse on suomalaisten kansanterveydestä ja kansantaloudesta. Elintärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista ja veronmaksajien rahoista.

Suomen terveydenhuollossa on parannettavaa erityisesti perustasolla. Hoitoon pitää päästä nykyistä nopeammin ja palveluketjujen pitää toimia ilman ihmisten pompottelua. Sosiaalipalveluihin tarvitaan lisää resursseja. Ongelmista huolimatta järjestelmämme on arvostetun Lancet-tiedelehden mukaan maailman paras hinta–laatu-suhteeltaan (https://yle.fi/uutiset/3-10275959). Koko järjestelmää ei siis kannata rikkoa, vaan korjata ne osat, jotka ovat rikki. Siis parantaa terveyskeskusten resursseja ja hoitoon pääsyä sekä alentaa asiakasmaksuja ja vahvistaa sosiaalipalveluja. Tätä vasemmisto on omassa sote-mallissaan esittänyt (http://www.vasemmisto.fi/kannanotot/kannanotot-2018/vasemmistoliiton-keskustelupaperi-suomen-perusterveydenhuollon-hoitotakuusta/).

Hallituksen ajama markkinamalli – kallis valinnanvapaus yhdistettynä suunniteltuihin miljardien rahoitusleikkauksiin – ei ole ratkaisu järjestelmän ongelmiin, vaan se on ongelma. Se on mahdoton yhtälö. Markkinamalli tulisi johtamaan järjestelmän kustannuskasvuun, joka yhdistettynä rahoitusleikkauksiin johtaa palveluiden alasajoon ja/tai asiakasmaksujen nousuun. Asiantuntija-arvioiden mukaan markkinamalli voisi kasvattaa kuluja jopa miljardeilla, ilman kustannuksia vastaavia kansanterveydellisiä hyötyjä.

On uskomatonta, että hallitus on valmis keskustan (maakunnat) ja kokoomuksen (markkinamalli) lehmänkauppojen pelastamiseksi vaarantamaan julkisen talouden tasapainon ja kansalaisten palveluketjut. Hallitus sanoo, että heidän uudistukselleen ei ole vaihtoehtoja. Se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Vaihtoehtona ei ole tekemättä jättäminen vaan parempi uudistus. Sote-uudistus olisi tehtävissä aikataulussa ja ilman suuria taloudellisia riskejä purkamalla epäpyhä lehmänkauppa: luopumalla markkinamallista, integroimalla palvelut laajan maakunnan järjestettäväksi ja antamalla maakunnille verotusoikeus. Näin myös uudistuksen alkuperäiset tavoitteet, eli saumattomat palveluketjut, kustannustehokkuus, terveyserojen kapeneminen ja parempi hoitoon pääsy voisi toteutua.

Erilaisten uudistuksen tulee aina parantaa nykytilaa, ei heikentää. Suomen sote-järjestelmää pitää uudistaa ja parantaa. Kuitenkin kun kyse on jo valmiiksi maailman parhaasta järjestelmästä, tulee sen uudistuksia tehdä taiten ja huolellisesti. Pitää korjata se mikä on rikki, mutta varoa hajottamasta sitä mikä toimii.

Eduskunta lähtee nyt kesätauolle. Tai jotkut lähtevät, sote-valiokunta jää jatkamaan vielä työtään. Ainakin yksi asia on varma: sotesoppaa hämmennetään myös syksyllä.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Juuri näin, kiitos Hanna.