Sipilän sote-sotkun loppufarssi

13

Tänään oli neljän vuoden kansanedustajaurani yksi erikoisimmista ja mieleenpainuvimmista päivistä, kun pääministeri Juha Sipilä pyysi hallituksensa eroa samalla kun tunnusti ensimmäistä kertaa julkisuudessa, että hallituksen sote-uudistus kaatui.

Sipilä ei osoittanut viimeisenä pääministeripäivänään hyvää johtamista. Päätös ei ollut hallituksen yhteinen, vaan Sipilän oma. Eropäätös näytti tulevan yllätyksenä myös hallituskumppaneiden kansanedustajille, jotka lukivat hallituksen kaatumisesta mediasta. Sipilän toimintatavat eivät vaikuta demokraattiselta johtajuudelta, jossa päätöksiä tehdään yhdessä, vaan yksinvaltaan tottuneen yritysjohtajan kiukuttelulta kun asiat eivät mene hänen pillinsä mukaan.

On hyvä, että sote-uudistus kaatui, sillä hallituksen sote-esitys oli syvästi ongelmallinen ja toteuttamiskelvoton. On kuitenkin omituista, että Sipilä päätti kaataa hallituksen viikkoa ennen eduskunnan istuntokauden loppumista. Teko vaikuttaa tarkoitushakuiselta draamalta tai Keskustan vaalitempulta.

On tärkeää muistaa, että soten kaatuminen ei johdu opposition jarrutuksesta, vaan siitä, että hallituksen sote-malli oli toteuttamiskelvoton. Ongelmien taustalla on Keskustan ja Kokoomuksen tekemä lehmänkauppa, jossa maakuntamalli ja markkinamalli sidottiin yhteen. Ilman tätä lehmänkauppaa sote-uudistus olisi tehty jo.

Nyt tarvitaankin johtajuutta ja yhteistyötä, jotta sote-uudistusta voidaan viedä eteenpäin kestävältä pohjalta. Seuraavaksi tulee yhdessä kaikkien puolueiden kesken sopia niistä askelmerkeistä, joilla seuraava hallitus vie sote-uudistusta eteenpäin. Uudistus kun on joka tapauksessa tehtävä, jotta voimme taata suomalaisille laadukkaat ja tasa-arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Puolueiden yhteinen sävel voisi löytyä niin, että viedään eteenpäin kuntia laajempia sote-alueita, mutta luovutaan ongelmia aiheuttavasta markkinamallista ja rakennetaan palvelut julkiselle tuotannolle, jota yksityiset palvelut täydentävät. Samalla sovitaan siitä, että uudistus toteutetaan vaiheittain ja hallitusti. Luopumalla markkinamallista ja vaiheistamalla uudistus voidaan välttää myös perustuslailliset ja EU-oikeudelliset ongelmat.

Alueilla on tehty paljon uudistusten valmistelutyötä ja moni ihminen tekee töitä uudistuksen parissa. Tämän valmistelutyön jatkuvuus ja rahoitus on turvattava. Lisäksi on varmistettava, että kuntien sote-ulkoistuksia rajoittavat säännöt pysyvät voimassa.

JAA

13 KOMMENTTIA

 1. Keskustapuolue on poliittinen syöpä maamme kartalla kaikkine epärehellisine suhmorointeineen jota se on harrastanut kautta aikojen.
  Jo Nuorisosäätiössä kepulaiset opetetaan kähmintään,jos he eivät vielä sitä osaa.Cosa Nostrakin jääkirkkaasti hopealle verrattuna kepuleihin.
  Keskustan entinen kansanedustaja Sulo Aittoniemi jo totesi aikoinaan HS,n liitteessä,että maan päällä ei ole mitään niin kieroa kuin keskustapuolue.

 2. No nyt sitten pääsette vassarit tekrmään Sote-uudistusta. Jännä nähdä, miten käy…

 3. ”Tekrmään Sote-uudistus” . Kirjoitus kuten nykyhallituksen toiminta. Sipilä toimi kuten pörssiyhtiön toimitusjohtaja. Ei kuunnellut ketään. Painoi vain jyräten eteenpäin. No nyt ei ollut pääministerinä muita irtisanottavia kuin itsensä ja hallitus. Tämä tuli ilmi myös kokoomuslaisten lausunnoista.

 4. Ei mennyt hallitukselta putkeen tuo SOTE-projekti. Turhaa sitä oikeasti on kummemmin vääntää ja syitä sekä syyllisiä etsiä. Onhan se nyt itsestään selvää että jos noinkin iso projekti epäonnistuu niin johdossahan se vika on.

  Mutta eipä se ole Oulussa homma sen kummempaan. Kyllä on nimittäin tosi naurettavaa ja lapsellista sähräystä sähräämiseksi kun Teknologiakaupunkina, Skandinaavisena johtokaupunkina, Pohjoiskalotin johtavana kaupunkina ja Barentsin alueen johtavana edistäjänä itseään mainostavassa Oulun kaupungissa ei saada yhtä helkkarin kelloa siirretyksi oikeaan aikaan. Tuo kello sijaitsee Oulun linja-autoasemalla, jota sentään vielä ihmiset käyttävät joukkoliikenteessä jotta hiilijalanjälki ei kasvaisi.

  Löytyykö tähänkin suurin syy valtakunnallisesta sähräyksestä kun valtion aikanaan omistamia kiinteistöjä myytiin ”kavereille” eurolla ja niille tanreille sitgten perustettiin kaiken maailman Senaatti-kiinteistöjä ja edelleen lukuisia niiden seurannaisyhtiöitä, joiden mukana katosi vastuut mutta tulihan tilalle kovat tuotot uusille yrittäjille ?

  Mitähän jos asioita hoitamaan valittaisiin testien perusteella semmoisia henkilöitä jotka osaavat oikeasti hommansa ? Jos Suomen hallitukseen nimettäisiin toimitusministeriön säätämällä poikkeuksenpoikkeuslailla Oulun Kärppien ykkös- ja kakkosketjut niin tulisiko enemmän maaleja ?

 5. Hannalta taas hyvä analyysi. Sipilässä on niin hyvää kuin huonoa – kuten kaikissa ihmisissä ja jopa poliitikoissa. Sipilä kompastui vähäiseen poliittiseen kokemukseen ja ehkä ylimielisyyteen. Hän kuvitteli, että kepu määrää – kuitenkin kokkarit viilasivat linssiin ja puolestaan kompastuivat vanhushoivaan.
  Oli suoraan sanoen hölmöä kytkeä yhteen kaksi näin isoa asiakkonaisuutta: maakunnat ja sote. Sipilä osoitti jo alusta lähtien, että hän ei arvosta asiantuntemusta – luotti vain itseensä ja Berneriin.
  Kyllä tulee ikävä alkiolaisuutta ja ”älä unohda köyhän asiaa”.

 6. Olisi Hanna nyt iloinen, tehän ootte yrittänyt kaataa ja kampita hallitusta koko ajan.

 7. Eino Yesbutnolta unohtui vielä mainita,että Oulu on maan johtava raiskauskaupunki,ja suurimman vastuun siitä kantaa Sipilä,ja hänen ilmainen asuntotarjouksensa vaaleiden neitojen kera joka löytyy vieläkin Al Jazeerasta ja joka aiheutti 32500 maahantunkeutujan valumisen Suomeen.

  Mutta juuri äsken Kaikkonen sanoi töllössä,että kepu aloittaa taas puhtaalta pöydältä….kuten satoja kertoja aikaisemminkin,kun joku kepurötöskonna on kärähtänyt.

  -ja vaikka en vasemmistoa ja sosialisteja ihannoikkaan,niin opposition tehtävä on kampittaa ja kaataa hallitusta kuten ensi vaalikaudella tulemme näkemään porvarien puolelta,kun vasurit ovat vaihteeksi vallankahvassa.

  • Sanoi perussuomalainen eduskuntavaaliehdokas. Kaikkea liikkuvaa pitää haukkua, kun ei ole varsinaista asiaa.

   • Ei kuitenkaan eduskuntavaaliehdokas vaikkakin moni on pyytänyt ja ihmetellyt miksi.
    Mieluummin teen turuilla ja toreilla kenttätyötä.
    Totuudenpuhujallahan ei ole yösijaa…näinhän se menee.

 8. No näkökulma tuokin. Milläkähän kompetenssilla Sarkkinen noin latelee..katsoisi peiliin.

 9. Meillä näitä yhteikunnan rahanjakoon perehtyneitä vassareita riittää.
  Tulonlisäämiseen ne ideat eivä näy kantavan, ja tekijöiden haukkuminen on niin mahtavaa.
  Koko vasemmistoidea perustuu vain muiden tekemisen kampitukseen.
  Tätä hallituksen haukkumista on nyt riittänyt ihan tarpeeksi, saatte alkaa keksimään jo jotain uutta.
  Meniköhän vassareiden ainut näkyvä näyteikkuna kyselytunti tv1 ihan hukkaan kun ei ole poliittista hallitusta?

  • Voi voi. Tavallinen kansa odottaa, että kaikkien asioita ajetaan tasapuolisesti. Onko se ”kelemi” sitä mieltä, että kepu ja kokkarit olivat vanhushoivassakin vanhusten asialla.
   Mitä se muuten Jeesus sanoikaan? Olikohan hännkin vassari?