Samasta työstä sama palkka

4

Vaikka työmarkkina-asioista päätetään paljolti työmarkkinaosapuolten kesken ja suomalaisella työlainsäädännöllä, niin silti EU vaikuttaa monella tavalla myös työelämään ja työntekijöihin.

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus EU-jäsenmaiden välillä on mullistanut työmarkkinoitamme. Se on helpottanut työntekijöiden liikkuvuutta, mutta toisaalta se on johtanut monen Suomeen töihin tulleen hyväksikäyttöön halpatyövoimana. Alipalkkausta on ilmennyt esimerkiksi Olkiluoto 3:sen työmaalla.

Viime vuonna EU:sta kuului hyviä uutisia. Parlamentti hyväksyi päätöksen, joka vahvisti sitä, että lähetetyille työntekijöille tulee jokaisessa EU-maassa maksaa samasta työstä sama palkka kuin kohdemaan työntekijöille.

Ulkomaisen työvoiman kunnollinen palkkaus on myös suomalaisen työntekijän etu, sillä näin estetään se, että työvoimaa hankitaan ulkomailta ainoana tavoitteena palkkakustannuksissa säästäminen. Uudistus selkeyttää lähetettyjen työntekijöiden asemaa koko EU:n alueella ja halpatyövoiman hyväksikäyttö vaikeutuu.

Mutta mitä ihmettä! Perussuomalaisten europarlamentaarikko ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho äänesti lähetettyjen työntekijöiden oikeuksia parantavaa päätöstä vastaan! Äänestäjien olisikin näin eurovaalien alla hyvä tiedostaa, että laitaoikeisto ei europarlamentissa vastusta ainoastaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja ympäristön suojelua, vaan myös työntekijöiden oikeuksien vahvistamista.

EU:ssa on vielä tehtävää työntekijöiden puolesta. Työelämää koskevista sosiaalisista oikeuksista on tehtävä sitova osa EU-sääntelyä ja työntekijöiden suojaa on edelleen vahvistettava. EU-sääntelyllä on luotava turvaa myös uusiin työn muotoihin.

Työoikeuksien on koskettava myös alustatyöläisiä ja freelancer-työntekijöille on annettava järjestäytymisoikeus. Hyvän sääntelyn lisäksi tarvitaan valvontaa. Pian perustettavalle Euroopan työviranomaiselle on taattava riittävät valtuudet puuttua epäkohtiin.

Vaikka europarlamentti tuntuisi kaukaiselta tavallisen työntekijän näkökulmasta, siellä käytetään suurta valtaa myös työelämää koskevissa kysymyksissä. Suuri osa Suomen lainsäädännöstä luodaan käytännössä europarlamentissa. Siksi on tärkeää, että jokainen työelämän parantamisesta kiinnostunut ihminen äänestäisi tulevissa eurovaaleissa. Vasemmistoliitto on tiukasti sitoutunut ajamaan työelämän pelisääntöjen parantamista. Siksi duunarin kannattaa antaa äänensä vasemmalle.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Samasta työstä sama palkka????…..toiveunta.Tässä se nähdään mikä puolue ainoana puolustaa työtätekevää kansaa! Perussuomalaiset! Ei yksikään muu puolue!

  Matalapalkka eli oikeammin minimipalkka tai ehkä nykyisin voi puhua jo micropalkasta, koska sillä ei pysty maksamaan elinkustannuksia, lisäksi joutuu hakemaan asumistukea, Kelan toimeentulotukea ja kaupungin tai kunnan täydentävää sekä ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Tällainen järjestelmä muistuttaa jo hyvin pitkälti sosialistista tulomallia, ovathan halpuutettujen sosiaalitukia saavien työntekijöiden käytettävissä olevat varat täsmälleen saman suuruiset.

  Liki ilmainen tai ilmainen työvoima on ollut kokoomuslaisten märkä päiväuni ja heille on aivan sama miten se toteutuu. Vasemmistokin on hypännyt kannattamaan halpatyövoimaa, sillä työntekijän riistäminen on nykyisin heidän arvomaailmassaan niin pieni paha, ettei siitä kannata edes puhua.

  Tarveharkintaa ei pidä poistaa,ja ääneni annan PS,lle sillä se on ainoa puolue joka ajaa duunarin etua,ei maailmanhalaajat sossut,vihreät,vasurit.

 2. Lähetetylle työntekijälle kohdemaan palkka? Tarkoittaako tuo, että jos suomalainen insinööri lähetetään työhön Romaniaan, hänelle maksetaan palkka Romanian tason mukaan? Eli insinöörin palkka laskisi.

  Tämäkin on kansanvaihtoa edistävä jippo; hanttihommien tekijät tienaavat lähtemällä Suomeen, mutta koulutetut suomalaiset saavat pitää palkkansa vain jäämällä Suomeen.

 3. Voi Hanna hyvä, ei se noin mene. Missä sinut on kasvatettu. Onko ns. poliittinen valta niin makeaa että pitää pyllistellä njoka suuntaan ja siinä ohessa nuolla kaikkea mikä auttaa etenemään poliittisella uralla? Miksi et voi ihan vaan avata silmiäsi ja korviasi ja kuunnella kansaa ja toimia sen mukaan, vai onko niin että kansa on mielestäsi tyhmää täynnä.
  Ei näin pienen kansan pidä keskittyä maailman parantamiseen vaan omaan selviytymiseen maailman ristiaallokossa, haloo. Päiväunet on päiväunia ja on itsekästä toimia kuten sinä toimit.

 4. mitähän tääkin sais palkkaa jos menis ihan oikeisiin töihin?ei jatkoon