Onneksi on Oulu Pride

1

Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhtäläisiä oikeuksia. Pride tarkoittaa suomeksi ylpeyttä ja liike korostaa, että homoseksuaalit, transsukupuoliset ja muut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään.

Pride-liike on laajentunut eri puolille maailmaa, myös Pohjois-Suomeen. On tärkeää, että sateenkaarilippu liehuu myös maailman metropolien ulkopuolella, sillä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus ei rajoitu suurkaupunkien asukkaisiin. Moninaisuutta on kaikkialla ja toisaalta myös ennakkoluuloja on kaikkialla. Siksi myös Priden on oltava kaikkialla.

On upeaa, että Oulussa vietetään tällä viikolla jälleen Prideä. Myös esimerkiksi Kainuussa ja Kokkolassa on järjestetty tänä kesänä Pride. Helsingin Pride-kulkueessa oli tänä kesänä liikkeellä ennätyksellinen määrä porukkaa, noin satatuhatta ihmistä!

Pride-liikkeen ansiosta maailma on vähän parempi paikka kaikille ja erityisesti niille, joita on syrjitty seksuaalisen tai sukupuolisen identiteetin takia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantaminen ei ole keltään pois, päinvastoin, se tekee maailman paremmaksi ja vapaammaksi ihan kaikille.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava kansanliike on ollut tekemässä suurta poliittista, kulttuurista ja yhteiskunnallista muutosta. Suomessa asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat muuttuneet paremmiksi viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös lakeja on viime vuosina muutettu parempaan päin. Erityisesti voimme iloita vuonna 2017 voimaan astuneesta tasa-arvoisesta avioliittolaista sekä vuonna 2018 päätetystä äitiyslaista. Kyseiset lakiesitykset tulivat eduskuntaan kansalaisaloitteiden kautta, eivätkä nämä tärkeät lakimuutokset olisi tapahtuneet ilman kansalaisten aktiivisuutta.

Maailma ei ole kuitenkaan läheskään vielä valmis eikä Suomen lainsäädäntö kunnossa. Työtä yhdenvertaisuuden puolesta tarvitaan. Erityisen polttava kysymys on translain muutos. Suomen lisääntymiskyvyttömyyttä vaativa ja muutenkin vanhanaikainen translaki rikkoo ihmisoikeuksia ja nöyryyttää transihmisiä. Valitettavasti hallituksella ei ole ollut riittävästi halua ja sydäntä lain muuttamiseen.

Eduskunnan enemmistö kannattaa translain muutosta. Lakia ei kuitenkaan ole muutettu, kun koko eduskunta on hallituspolitiikan takia konservatiivisen vähemmistön panttivankina. Seuraavissa eduskuntavaaleissa translain muutoksen on oltava yhteinen kynnyskysymys ihmisoikeuksia kunnioittavien puolueiden hallitukseen osallistumiselle!

Ei riitä että lait saadaan kuntoon. Prideä tarvitaan niin kauan kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat arjessaan ennakkoluuloja ja syrjintää tai näkymättömyyden kokemuksia. Osa koetusta syrjinnästä juontaa juurensa ihmisten luutuneisiin asenteisiin, ennakkoluuloihin ja tietämättömyyteen. Priden tärkeä merkitys onkin tehdä seksuaalinen ja sukupuolinen moninaisuus ja sateenkaari-ihmiset näkyviksi ja kuulluiksi. Tiedon lisääminen moninaisuudesta ja kokemusten esiin tuominen on olennaista, näin vähemmistöön kuuluvat tai oman identiteettinsä kanssa pohdiskelevat saavat vertaiskertomuksia ja me kaikki pystymme paremmin ymmärtämään seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta ja erilaisia kokemuksia ja tekemään yhteiskunnastamme yhdenvertaisemman kaikille.

On upeaa, että Pride on saavuttanut Suomessa suuren suosion. Toivon, että huomiseen Oulu Pride -kulkueeseen osallistuu paljon ihmisiä! On hienoa, että yritykset, kaupungit ja erilaiset organisaatiot ovat myös lähteneet monilukuisesti tukemaan prideä. Mieltäni lämmitti, kun Oulun kaupungintalon edessä liehuivat tällä viikolla sateenkaariliput! Ihanan ja positiivisen juhlahumun keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, ettei Pridessä ole ensisijaisesti kyse vain juhlimisesta tai sateenkaarikulutuksesta, vaan oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta vuoden jokaisena päivänä. Sateenkaarilippu liehukoon ympäri vuoden!

JAA

1 KOMMENTTI