Mistä rahat?

6

Eduskuntavaaleissa puolueet ja ehdokkaat esittävät ehdotuksia palveluiden kehittämiseksi ja maailman parantamiseksi. Myös Vasemmistoliitto esittää omia ehdotuksiaan eriarvoisuuden vähentämiseksi, ympäristön suojelemiseksi sekä tulevaisuuden työelämän rakentamiseksi vaaliohjelmassamme.

Kuitenkin ennen vaaleja monet varovat kertomasta, että mistä varat hyvien asioiden toteuttamiseen otetaan. Joidenkin tahojen esittämät vaatimukset ovat myös äärimmäisen ristiriitaisia. On epärehellisestä ja populistista sanoa, että veroastetta on laskettava ja samaan hengenvetoon vaatia lisärahaa koulutukseen ja vanhushoivaan. Samaan aikaan ei voi tehdä isoja veronalennuksia ja palveluiden parannuksia.

On rehellistä kertoa avoimesti, mistä rahat aiotaan ottaa. Siksi Vasemmistoliitto on julkaissut Mistä rahat -ohjelman, jossa kerromme, millaisilla vero- ja tukiuudistuksilla esityksiämme esimerkiksi rahoitetaan. Mikään muu puolue ei ainakaan vielä ole näin selkeästi kertonut, miten he aikovat ehdotuksensa rahoittaa.

Veroastetta tuskin voidaan alentaa, jos haluamme tulevaisuudessakin rahoittaa hyvinvointipalvelut, infrastruktuurin, sosiaaliturvan ja koulutuksen vanhenevan väestön olosuhteissa. Esitämme yli kahden miljardin verran ehdotuksia tulojen hankkimiseksi. Esityksillä voidaan rahoittaa tarvittavia parannuksia esimerkiksi vanhustenhoitoon ja lasten koulutukseen.

Esitämme esimerkiksi ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luopumista ja progressiivista pääomaverotusta sekä listaamattomien yhtiöiden verohuojennuksen rajausta. Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, keventäisi pienten pääomatulojen verotusta ja hyödyttäisi kaikkia muita paitsi suurten pääomatulojen saajia. Nyt myös hyvin pienistä pääomatuloista peritään kohtalaisen suurta veroa, ja toisaalta suurten pääomatulojen veroprosentti on varsin matala suhteessa ansiotuloverotukseen, mikä osaltaan kannustaa tulonmuuntoon.

Toivottavasti vaalikeskusteluissa vältytään populismilta, jossa samaan aikaan vaaditaan veroja alas ja palveluita ylös. Taikahattua kun ei ole olemassa.

6 KOMMENTTIA

 1. Kyllä kokoomus on listannut selkeästi miljardin verohelpotukset, jotka on kohdistettu työn verotukseen. Sen voi helposti lukea vaaliohjelmasta.

 2. Hyvä Hanna..
  Minulla olisi myös ehdotus. En tiedä uskalletaanko Suomessa toteuttaa sitä:

  ” Hallintarekisterikuvion purkaminen, jotta omistajuus saadaan näkyväksi, eikä voida enää piilotella.
  Hankintalainsäädäntöön verojälkien tarkastaminen eli voidaan määrittää hankintakilpailuun osallistuviksi vain ne, jotka maksavat veronsa Suomeen.
  Talousrikollisuuden tutkintaorganisaation vahvistaminen – tällä hetkellä duunissa noin 60 tutkijaa, kun samanaikaisesti esimerkiksi sosiaaliturvan väärinkäytöksiä tutkii noin 2000 ihmistä”

  Nämä olisivat joitakin juttuja joita voisi kokeilla. Kas kummaa kun monikaan ehdokas/edustaja ei puhu näistä. Astutaanko liian isoille varpaille jos noita asioita otetaan esille??
  Kokoomuksen verohelpotusjutut ovat sitä kermankuorintajuttua.

 3. Rahaa löytyy ansiottomista yritystuista,kehitysavusta jossa rahat menevät yleensäkin korruptioon,ym,eikä itse kohteeseen.Miljardeja löytyy vuosittain haittamaahanmuutosta,ja tuo summa kasvaa vuosi vuodelta.
  Harmaasta taloudesta löytyy miljardeja vuosittain,mutta niitä ei haluta tutkia-ovat valtiovallan suojeluksessa.
  Puoluetukien roima vähennys,samoin useat tyhjänpäiväiset eduskuntarahat.
  Venäläisille maksetut lähialuetuet lopetettava,maailman rikkaimpaan maahan on pumpattu satoja miljoonia euroja.
  Ahvenanmaan erityiskohtelu ja muhkeat avustukset normaalitasolle.Suomen lopetettava usean eu-maan jäsenmaksujen maksaminen,omassakin on kyllin tekemistä.Tuulivoimalatuet pois,huuhaasta menee rahat ulkolaisille sijoitusyhtiöille,luotava kaivosvero.
  CO2-rahastus pois.Liityttävä Natoon.Saamme uskottavan puolustuksen ja satoja hävittäjiä.

  • Eliitin ikioma persulainen ohjelma. Ja Suomi pelastuu? Hävittäjät ovat hänelle maailman rakkain asia!

   • pitääköhän tää pölhö-kustaa omaa blogiaan myöskin\ jotenkin nää jutut sen mukasia

 4. Pölhönkin pitäisi tajuta ,että ellei meillä olisi omaa armeijaa ja hävittäjiä,niin naapuri hoitais senkin asian.
  Sata hävittäjää olisi sopiva määrä,ja niihin huippuaseistus aina Jasmm-risteilyohjuksia myöten joiden pelotevaikutus on melkoinen.
  Venäläiset kettuilee suomalaisille,mutta eivätpä uskalla jostain kumman syystä kettuilla enää Virolaisille.
  -rahat löytyy helposti miljardeja syövästä haittamaahanmuutosta.

  Ja kerroppa mikä oli ”väärin” ylläolevassa listassa,vaan hyväksytkö ne kaikki? ja tuon Naton heitin syötiksi..heh