Korona muuttaa myös ajattelua

8
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) Töölönlahdella 15. lokakuuta 2019.

Elämme outoja aikoja. Koronaviruspandemia on johtanut poikkeusoloihin ja valmiuslain käyttöönottoon. Kyseessä on kansanterveydellinen uhka, johon vastaaminen on vaatinut hallitukselta kovia päätöksiä ja meiltä kaikilta poikkeuksellisia toimia hengen ja terveyden suojelemiseksi. Myös taloudessa ja työelämässä vallitsevat poikkeusajat ja terveydenhuollon ammattilaiset painavat pitkää päivää.

Poikkeusolot päättyvät jossain vaiheessa, mutta maailma tuskin palaa täysin entiselleen. Koronakriisi johtanee jonkinlaisiin pysyviin muutoksiin taloudessa, arvoissa ja elintavoissa. Parhaassa tapauksessa mieliimme kirkastuu, mikä elämässä on tärkeintä ja saamme arvokkaita yhteiskunnallisia ja poliittisia opetuksia.

Toivon, että huoltovarmuuden merkitys muistetaan entistä paremmin. Kriisejä on edessä myös jatkossa, joten normaaliaikoina on panostettava kriisivalmiuden parantamiseen. Olennaista on esimerkiksi säilyttää tasokas julkinen terveydenhuolto, pitää huolta kotimaisesta elintarviketuotannosta ja ylläpitää riittäviä valmiusvarastoja. Toivon julkisen terveydenhuollon yksityistämisen ja alasajon loppuvan ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten arvostuksen kasvavan. Myös rokottamisen ja lääketieteellisen tutkimuksen merkitys kirkastuu entistä selvemmin.

Koronakriisi pakottaa myös katsomaan julkista taloutta uudessa valossa. Valtiontalous ottaa nyt iskua vastaan ja samalla valtio velkaantuu, kun yrityksiä, kuntia ja ihmisiä tuetaan. On tärkeää, että hallitus näinä kriisiaikoina puolustaa työpaikkoja ja pitää huolta ihmisten toimeentulosta ja hyvinvoinnista. Akuutin kriisin jälkeen tarvitaan valtion rahoittamaa elvytystä, jotta talous saadaan taas käyntiin.

Kriisin jälkeen ei tule lähteä leikkauspolitiikan tielle. Meillä ei ole varaa toistaa 90-luvun alun laman virheitä. Lyhytnäköinen leikkaaminen koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä sosiaaliturvasta johtaa pahimmillaan inhimillisesti ja taloudellisesti pitkiin ja kalliisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Vahvaa julkista sektoria tarvitaan normaaliolojen lisäksi myös tulevissa kriiseissä. Valtiontalouden tasapainottamiseksi tulee harkita verotuksen porsaanreikien tukkimista ja hyvätuloisten veronkorotuksia. Kansainvälisesti keskusteluun nousee talouskurisääntöjen uudistaminen, julkisten keskuspankkien toiminta ja valtion velan mahdolliset mitätöimiset.

Toisten mielestä koronakriisin takia ilmastonmuutoksen torjuminen pitäisi unohtaa. Olen jyrkästi eri mieltä. Meidän tulee ryhtyä entistä päättäväisempiin ilmastotoimiin. Jos ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien torjumista ei oteta vakavasti, erilaiset kriisit tulevat lisääntymään. Nopeasti etenevä ilmastonmuutos johtaa ympäristöongelmien lisäksi yhteiskunnallisiin ongelmiin. Koronan jälkeinen talouselvytys ja työllistämishankkeet voitaisiin yhdistää ilmastotavoitteisiin ja luoda ekologisen jälleenrakennuksen hankkeita yhteiskunnan ja talouden muuttamiseksi entistä ympäristöystävällisemmäksi.

Sosiaalisten suhteiden vähentäminen pakon edessä on muistuttanut meitä niiden merkityksestä. Valitettavasti vastentahtoinen sosiaalinen eristyneisyys on liian monille arkipäivää ja yksinäisyys on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Toivon, että vaikka korona nyt työntää meitä fyysisesti kauemmas toisistaan, se lähentäisi meitä pysyvästi henkisesti.

Kriisi koettelee meidän kaikkien turnauskestävyyttä. Valitettavasti poikkeusajat ja poikkeustoimenpiteiden tarve ei ole vielä ohi. Paljon voimia kaikille näinä outoina aikoina!

Julkaistu Kalevamedian paikallislehdissä viikolla 17.

JAA

8 KOMMENTTIA

 1. hohhoijaa näitäkin blokeja liirumlaarum ……………………………..

 2. Kirjoittaja kuten moni muukin suomalainen on oivaltanut kriiseihin varautumisen arvon. Puolustuksen ja huoltovarmuuden on oltava aina riittävällä taksolla.

  Suurimmat virheet voidaan tehdä velanoton hurmassa. Elinkelpoiset yritykset tulee tukea velkataseen kasvusta huolimatta. Sen sijaan koulutukseen ja sosiaaliturvaan käytettävät rahat on suunnattava vain sinne, missä ne edistävät aktiivisuuden kasvua.

  Vientiteollisuus on vielä vedossa mutta uudet tarjouspyynnöt ovat tyrehtyneet. Jatkossa kamppailu tilauksista kuumenee. Kisassa voittavat ne, joilla työmarkkinat sopeutuvat ja kilpailukyky säilyy. Koulutus , terveydenhoito ja sosiaalipalvelut eivät voi toimia, jollei yhteiskunnan verisuonet (rahavirrat) kuljeta riittävästi happea.

 3. Olen usein funtsinut,että miten esim. edellinen OrpoSipiläSoinihallitus olisi toiminut koronassa,ja tulevassa lamassa? Verrokkia ei ole,jos ei lasketa 90-luvun lamahallituksia.Tärkeintä on,että ketään ei jätetä tällä kertaa ulkopuolelle,kuten tehtiin 90-luvun lamassa.

  Mitähän se tarkoitti tuo valtion velan mahdollinen mitätöinti????ja verotuksen porsaanreiät ja muutkin veroparatiisisuhmuroinnit on KORJATTAVA…ei harkittava.

 4. Koronahan on tämän hölmöläishallituksen lottovoitto. Nyt voidaan syyttää kaikesta epäonnistumisesta koronaa.
  Hölmöläishallituksen koko hallitusohjelma perustui epärealistisille ja jopa valheellisille työllisyys odotuksille.
  Vaikka ne valheelliset odotukset olisivat toteutuneet, valtio olisi joutunut ottamaan miljardeja lisää velkaa ja myymään valtion omaisuutta, kolmella miljardilla.
  Vaikka läheskään kaikkia koronan vaikutuksia talouteen ja ihmisten elämään ei tiedetä. Tämä hölmöläishallitus, ei ole valmis luopumaan maailmanhalauspolitiikastaan. Vaan syytää rahaa kaikenlaisiin turhiin hankkeisiin.
  Eikä hallitus parane, kun Sarkkisesta tulee ministeri.

 5. Sarkkiselta asiallista pohdintaa Koronakriisin jälkihiodon tiimoilta. On merkillistä, jotta nuo pussihousumiehet roimivat naisministereitä entisen sanonan mukaisesti, lyödään kuin vierasta sikaa. Mutta mitä heillä itsellään on antaa neuvoa siitä kuinka nyt on elettävä elämää eteen päin.

 6. Tyypilliseen vasemmistolaiseen tapaan Sarkkinen poisti kommenttini. Faktathan ovat vasemmiston,pahin vihollinen. Kautta historian vasemmisto on käyttänyt sensuuria, estääkseen heille epämieluisat faktat!

 7. ei tainnut hallitus pysyä niin kauan pystyssä et tästä ministeri tulee ja luulen et istuu viimestä kautta senaatissa mitä tovereita kentällä kuunnellu.jää nähtäväksi

 8. Vasemmisto ja vihreät heiluttavat aina jotain korttia, kun faktat loppuvat. Tällä kertaa heilutetaan sukupuolikorttia. Epäpäteviä ministereitäkö ei voisi arvostella siksi, että he ovat naisia.
  Sarkkiselta itseltään en koskaan ole kuullut vielä kommenttia,missä kädet eivät ole syvällä veronmaksajien taskulla.