Hyvä joulumieli kaikille

1

Pidän joulusta. Se on suosikki juhlani. Joulu tuo valoa ja iloa muutoin niin synkkään vuodenaikaan. Se antaa syyn pysähtyä, levätä ja viettää aikaa läheisten kanssa. Jouluna voi hyvällä omallatunnolla nautiskella elämästä ja syödä hyvin.

Joulussa on kuitenkin myös piirteitä, joista en pidä. Kulutushysteria, tavara- ja jäteröykkiöt ja stressi ovat ahdistavia joulusesongin sivutuotteita. Kulutuskeskeisyys vie huomiota pois rauhoittumiselta, pahentaa ympäristökuormitustamme ja aiheuttaa paineita erityisesti vähävaraisille perheille. Joulumieli voi jäädä ulkopuolelta tulevien odotusten ja stressin jalkoihin.

Joulu nostattaa myös tunteita, ikäviäkin. Jos ei ole perhettä, läheiset ovat kaukana tai jos suhteet ovat syystä tai toisesta tulehtuneet, saattaa lähestyvä joulu nostaa ilon sijaan pintaan surua, yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta. Myös ensimmäinen joulu läheisen kuoleman jälkeen voi olla vaikea. Kun joulupuhe korostaa juhlan yhteisöllistä luonnetta, voi se samalla olla kipeä muistutus siitä, mistä itse jää paitsi.

Joulussa korostuu myös eriarvoisuus. Tilastojen mukaan Suomessa elää noin 150 000 lasta vähävaraisessa perheessä. Näissä perheissä joulu voi ahdistaa, jos vanhemmilla ei ole varaa hankkia lapsille lahjoja tai laittaa joulupöytään kystä kyllä. Lapset vertailevat keskenään lahjavuoriaan, ja hän, joka ei saanut uusinta älypuhelinta tai muotilelua, voi kokea ulkopuolisuutta toisten kerskuessa lahjoillaan.

Jouluna me kaikki voimme tehdä hyviä tekoja: olla ystävällisiä kanssaihmisille, soittaa yksinäiselle sukulaiselle, lahjoittaa rahaa joulukeräykseen tai jättää turhan krääsän hankkimatta. Antamalla muille tulee samalla antaneeksi myös itselleen.

Lähimmäisenrakkaus ja hyväntekeväisyys korostuvat jouluna. Yhteiskuntaa ei kuitenkaan voi rakentaa eikä heikompiosaisia jättää pelkän hyväntekeväisyyden varaan. Hyvinvointivaltion on huolehdittava kaikkien ihmisten elämän perusedellytyksistä. Politiikalla ei voi taata kaikille heidän toivomaansa joulua, mutta poliittisilla päätöksillä voidaan edistää mahdollisimman hyvää elämää kaikille.

Eduskunta on juuri hyväksymässä valtion budjettia ensi vuodelle. Hallitus nostaa pienimpiä eläkkeitä ja vahvistaa työttömien ja vähävaraisten lapsiperheiden toimeentuloa. Työttömiä kurittava aktiivimalli kuopataan. Lisäksi ensi vuonna satsataan koulutukseen ja palautetaan tasa-arvoinen varhaiskasvatus kaikille lapsille.

Hallitus pyrkii päätöksillään vähentämään eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Budjetti ei ratkaise läheskään kaikkia ongelmia mutta on kuitenkin askel oikeaan suuntaan: Että jokaisella olisi mahdollisuus elää hyvää elämää, myös joulunaikaan. Hyvää joulua kaikille!

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Vasemmistoliitto itse oli lisäämässä köyhyyttä,kun viimeksi oli hallituksessa. Nosti ALV- veroa,leikkasi eläkkeitä,leikkasi lääkekorvauksia,nosti energiaveroja,leikkasi vanhustehuollosta 300 milj.,leikkasi koulutuksesta 260 milj.,myi Fortumin sähköverkon jne. jne.
    Joten älä Sarkkinen puhu mitään eriarvoisuudesta.Kun itse olette sitä olleet lisäämässä.
    Seuraavaksi varmaan jauhat ihmisoikeuksista. Molemmat asiat,kun yhtä kaukana vasemmistoliitosta.