EU kieltää muoviturhakkeet – ja hyvä niin

0

Euroopan komissio haluaa kieltää joitain kertakäyttöisiä muovituotteita ja siten vähentää käytetyn ja luontoon päätyvän muovin määrää (http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/eu-komissio-haluaa-kieltaa-muovipillit-kertakayttoaterimet-ja-korvatopsit/794903/). Kieltoa suunnitellaan esimerkiksi muovisille vanupuikoille ja kertakäyttöastioille. Suunnitelma sisältää myös monien muiden tuotteiden käytön vähentämisen ohjausta kieltojen sijaan pehmeämmin keinoin.

Komission suunnitelmat ovat kannatettavia. Maailma pärjää ilman kertakäyttömuoviturhakkeitakin, mutta maailman meret ovat pilaantumisvaarassa niiden takia. Toki komission toimet eivät yksin auta muovien käytön ja luontoon päätymisen vähentämiseksi, vaan muovin käytön vähentämiseksi tarvitaan paljon muutakin. Kieltojen ja verojen kaltaisten tehokkaiden keinojen lisäksi tarvitaan myös asennemuutosta sekä toimivia kierrätysjärjestelmiä siihen asti, kunnes muovin määrä on saatu vähenemään. Jostain on aloitettava, ja nopeasti.

Kieltolistalla oleville kertakäyttömuovituotteille on olemassa biohajoavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi itse olen käyttänyt pahvivartisia ”topsi-puikkoja”, eikä käyttökokemus ole yhtään sen heikompi kuin muovisen puikonkaan. Myös juomapillit ja kertakäyttöhaarukat voi tehdä muustakin materiaalista kuin muovista.

Suomelle muoviturhakkeiden kielto on myös mahdollisuus. Suomessa on kehitetty ja kehitetään erilaisia biopohjaisia muovia korvaavia raaka-aineita ja tuotteita. Muovin tuotannon ja kulutuksen vähentäminen on ala, jossa Suomella on lähinnä voitettavaa. Toivottavasti näemme EU-tasolta siis lisää aloitteita ja toimenpiteitä muovin vähentämiseksi, korvaamiseksi ja kierrättämiseksi.

JAA