Kustannukset nousee ja aikataulu venyy. Miten uutiset ovatkaan hyviä!

0

Kuuntelin radiosta Fennovoima Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavaisen haastattelua tiistaina ”suurten uutisten” päivänä.

Sattuikin hyvä tiedotuspäivä Fennovoiman muka uusille Rosatom-uutisille, kun valtakunnan huomio kiinnittyi Nokian Microsoft-kauppoihin. Fennovoiman uutinen tietysti tavoittaa ja säväyttää etupäässä alueelliset mediat ja paikalliset ihmiset. Ja kyllä tästä onkin taas juttuja sorvattu.

Mitä sitten ydinvoimayhtiö tiedotti? Eipä juuri mitään uutta. Rosatom on ainoa kortti, joka tälle ydinvoimahankkeelle on jäänyt käteen, sehän on ollut tiedossa jo entuudestaan. Askeleet hankkeessa tuntuvat polkevan paikallaan.

Ainoa uutinen, jota tosin ei vahvistettu, oli YLE:n tietoonsa saama 6,4 Mrd:n laitoshinta. Jos se olisi lopullinen tai edes hyvä arvaus kustannuksista, olisi se 1,4 – 2,1-kertainen alkuperäiseen hinta-arvioon verrattuna, siis siihen, jolla osakkaat on mukaan houkuteltu. Alussahan 1600 MW:n voimalan piti maksaa 4-6 Mrd, nyt muuttuneiden suunnitelmien mukainen 1200 MW:n reaktori tulisi maksamaan vähintään 6,4 Mrd. Se on suhteessa enemmän kuin Olkiluoto 3:n tämän hetkinen hintalappu. Miten tuohon mahtavat Fennovoiman osakkaat reagoida? Omakustannushintainen sähkö voi olla vakaahintaista, mutta enää se ei ole edullista.

Ottavaisen haastattelusta olin kuulevinani, että hankkeen toteutuminen on nyt pienosakkaitten käsissä, eikä mitenkään niin hirveän hyvissä lähtöasetelmissa. Sähköä tulisi vasta vuonna 2024, kumppaniksi, laitostoimittajaksi ja rakentajaksi olisi tulossa Venäjän valtionyhtiö, joka samalla omistajana valvoisi rakentamista (aikataulua, laatua, kustannuksia. Mutta voihan se olla niin, etteivät osakkaat semmoisesta välitä. Ehkä he enneminkin miettivät, miten saisivat omansa pois, tappiot minimoitua tai jopa voittoa sijoitukselleen. Voisiko sellainen olla vielä mahdollista?

Se on kuitenkin varmaa, että tehtyä esitystä on kaikkien osallisten, etupäässä osakkaiden, tutkittava tarkalla syynillä. Ja tarkkana kuin porkkana on myös hankkeen lisäselvityksiä ja juridisia kiemuroita selvittelevä työ- ja elinkeinoministeriö. Onhan sen jollain tapaa ensin selvitettävä ja jatkossa vakuutettava hankkeen edelleen sopivan alkuperäisiin periaatepäätösraameihin. Taitaa muutoin mennä liian mutkikkaaksi ja hankalaksi poliittiseksi sotkuksi koko touhu.

——

Mitä ne muuten tarkoittavatkaan nuo Fortumin ja Rosatomin yhteiset kuviot?
"Sopimus ydinvoiman kehitystyöstä allekirjoitettiin Fortumin, Rosatomin ja englantilaisen Rolls-Roycen kesken."

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.