Pietikäinen: Ilmastonmuutoksen runtelema maailma on huono myös bisnekselle

1

Tutkijat ovat tienneet jo pitkään ilmaston lämpenevän kestämätöntä tahtia. Vuosi sitten julkaistu IPCC:n raportti herätti loputkin tajuaman sen kriittisyyden.

”Aika alkaa loppua kesken. Meidän pitää toimia nyt. Mitä pidemmälle ratkaisua lykkäämme, sitä nopeampia ja rajumpia toimia tarvitaan ja sitä suurempia ovat haitoista aiheutuvat kustannukset”, korostaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös talouden toimintaan. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja kuivuus vaikuttavat suoraan ruoantuotantoon. Entistä kovemmat myrskyt vaurioittavat infrastruktuuria. Liikenteessä ja energianjakelussa voi ilmetä ongelmia.

”EU:n on taloudellisesti kannattava olla muutoksen etulinjassa, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa myös talouteen ja EU:n kilpailukykyyn. Se tarjoaa mahdollisuuden viedä tietoa ja teknologiaa. Toisaalta ilmastonmuutoksen runtelema maailma on huono myös bisnekselle”, toteaa Pietikäinen.

Viime viikolla julkaistun Kestävän kehityksen raportin mukaan EU mailla on suurimpia haasteita saavuttaa SDG 13: ilmastotekoja. Tämän lisäksi EU-maat aiheuttavat merkittäviä negatiivisia ulkoisvaikutuksia EU:n ulkopuolisten maiden mahdollisuuksiin saavuttaa tavoitteet.

”Poliittinen johtajuus on EU:n vastuulla. Me tiedämme ongelman, meillä on teknologia ja jopa resurssit sen ratkaisuun. Tämä tulee tarkoittamaan paljon korkeampaa kunnianhimoa EU:n ilmastopolitiikassa. Meidän on vähintään kaksinkertaistettava ponnistelumme, jos aiomme vastata ilmastonmuutoksen haasteeseen.”

Kesällä aloittaneet europarlamentaarikot ottavat kantaa ilmastonmuutokseen. Parlamentti äänestää torstaina kahdesta päätöslauselmasta: COP 25 ilmastoneuvotteluista sekä kannastaan ilmastohätätilan julistamiseen Euroopassa.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. ota pienet ja lakkaa valittamatta ps.älä aja jos otat