Mikään ei pelota niin paljon kuin ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää

20

Kestävän kehityksen ensimmäinen tavoite on poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

Maailmassa yli miljardi ihmistä asuu edelleen äärimmäisessä köyhyydessä, eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviltä puuttuu usein perustarpeet puhtaasta juomavedestä riittävään ravintoon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Näihin haasteisiin tulee niin EU:n kun Suomenkin tarttua ponnisteluja säästelemättä.

Köyhyyttä mitataan muillakin kun taloudellisilla mittareilla. Kestävän kehityksen ohjelmassakin puhutaan köyhyyden eri muodoista. Köyhyydellä on mm. sosiaalisia ja psykologisia ulottuvuuksia.

Kyse on suhteellisuudesta. Henkilö, joka ei omassa yhteiskunnassaan koe rahansa riittävän oman ja perheensä perustarpeisiin on vaarassa syrjäytyä.

Köyhiä on näillä mittareilla mitattuna suuri määrä myös Euroopassa. Moni jollain tavalla yhteiskunnan väliinputoaja voi kuulua tähän ryhmään.

Esimerkiksi Suomessa, huomattava määrä ikääntyviä yksinasuvia naisia elää köyhyydessä. Heillä ei ole pitkän työuran kerryttämää eläkettä turvanaan. Pelkät pakolliset menot voivat olla tuloihin nähden kohtuuttomat. Kaukana palveluista, ilman nettiyhteyttä asuva vanhus joutuu ajamaan taksilla pankkiin, vaikka ei olisi varaa. Tilanteessa piilee syrjäytymisen ja masentuneisuuden vaara. Sitä ei vaan välttämättä huomata, koska vanhat naiset eivät pidä oikeuksistaan kovaa meteliä.

Kasvavat tuloerot ovat lisänneet eriarvoisuuden tunnetta. Ei ihme, kun ottaa päähän jos ei koskaan eikä milloinkaan voi tehdä jotain, mitä kaikki ympärillä olevat tekevät.

Ihminen, joka ei koe elävänsä ihmisarvoista elämää yhteiskunnassa on herkkä radikalisoitumiselle. Voimattomuuden ja toivottomuuden tunne, tunne ettei voi tilanteelleen mitään, altistaa ääriajattelulle.

Jos menettää toivon, rupeaa etsimään vastauksia muualta. Ääriliikkeiden ratkaisut houkuttelevat silloin, kun ei ole enää mitään menetettävää.

JAA

20 KOMMENTTIA

 1. Minua pelottaa se että päättäjät antavat rikollisuuden kasvaa Suomessa niin suureksi että jokapäiväinen elämä on turhaa tavallisella ihmisellä.Teet mitä teet niin rikolliset ovat alistamassa tai varastamassa omaisuutta.Tuomiot ovat liian pieniä tekoonsa nähden.Lapsia raiskataan ja ihmisiä pelotellaan sytyttämällä tahallisia tulipaloja ja kaikki vain sen takia että saatais itselle ja omalle suvulle parhaat avut toisten omaisuudella.

 2. kunkahan sirpa voi olenkaan olla kokoomuksen jäsen kun se nimenomaan rakentaa tuloeroa

 3. Sirpa on oikeassa. Oman maan vanhusten ja köyhien asiat on laitettava ensin kuntoon ja vasta sitten voidaan leikkiä koko maailman sosiaalitoimistoa. Mökin mummo ei saa ilmaista asuntoa, ei ilmaista nettiä ja puhelinta, ei ilmaista terveydenhoitoa, ei ilmaisia lääkkeitä, ei ilmaista ruokaa jne. Jotkut kuitenkin saavat…Mitäpä mummolla on menetettävää? Tiedä, vaikka mummo altistuisi ääriajattelulle omassa kotimaassaan.

  • Hei ”vanha nainen hunningolla.” Miksi Kokoomus ei ole tehnyt muuta, kuin koko ajan ollut tavallisen kansan kukkarolla, eli heidän elämäänsä kurjistamassa? Pietikäisen puheet ovat täyttä teatteria. Miksi täällä vietettiin asunnottomien yötä? Meillä on kantasuomalaisia ollut asunnottomina kymmeniä vuosia ja heitä on .7000 ihmistä. Miksi Pietikäinenkin kehtaa vielä olla muka tavallisen kansan asialla? Mamuille on kaikille katto pään päällä ja tulee neljä ateriaa päivässä. Tuleeko vanhusten hoitolaitoksissamme? Sopii arvata.Nämä politikkomme eivät ole Sinun kantasuomalaisen asialla.

 4. Yksinasuvan naisen takuueläke on enemmän kuin työttömän perheenisän työttömyyskorvaus.

 5. On niitä Kokoomuslaisia näköjään ympäri maailmaa! Saa siinä sitten ihmetellä, jos on eläminen tiukalla.

 6. Kirjoituksestasi puuttuu lämpö ja toivo paremmasta. Ihminen kun jaksaa kuitenkin päkvästä päivään ajattelemalla, että jonakin päivänä se henkilökohtainen tilanne paranee. Kun on köyhä, niin ei jaksa ajatella hirveän globaalisti asioista. Kaikki pyörii oman navan ja sen täyttämisen ongelmissa.

 7. Onkohan kokoomuslainen Sirpa Pietikäinen seonnut, kun tollsia haastaa vanhusten toimeentulon vaikeuksista? Kokoomus ”syökin” vähäosaisten pöydissä kepujen kera, koska kyseisiä puolueita ei kiinnosta pätkääkään heikompiosaiset kansalaiset muuta kuin, että he vain saavat rellestää valtakunnassa miten haluavat.

 8. Minua taas ei pelota mikään niin paljoa kuin omaa etua tavoittelevat poliitikot. Siinä tulee vahinkoa enemmän kuin kymmenen tolkkua ihmistä kerkää korjata.

 9. Kirjoitus oli kyllä outoa keräilyä. Eli suomessa syrjäseudulla asuvat vanhat naiset ovat vaarassa syrjäytyä ja radikalisoitua? Täh?

 10. Ajattelin, että tässä viitataan kansanjohtajiin, jotka aloitettuaan sodan eivät uskalla lopettaa sitä pelätessään, että joutuvat sodan jälkeen vastuuseen rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan, tapattavat mieluummin kaikki. Pirullinen rinki sekin.

 11. Mistä syystä kokoomus sitten pyrkii kaikin keinoin saamaan maahan lisää syrjäytyneitä?

 12. Ei meidän mummojen asenteista kannata olla huolissaan. Meidän elämänkaaremme on jo laskevassa vaiheessa ja lopussa on vain monttu. Matkalla sinne voisi näitä loppumetrejä helpottaa ihan jollakin muulla kuin tällaisella potaskalla. Todellisuudentaju on nyt hieman hukassa, mutta annettakoon se edustajalle anteeksi. Kun pää on pilvissä ja visiot ainoa todellisuus, niin ei muuta voi odottaakaan.

 13. Kokoomuspoliitikko puhuu sosiaaliturvan kasvattamisen puolesta. Tietämättään ja tajuamattaan toki, mutta jutun ydin on totta. Köyhien tuloja pitää kasvattaa, ja nimenomaan sosiaaliturvan kautta. Töitä ei ole eikä tule.

 14. Tutkimusten mukaan tuloerot, tai taloudelliset ongelmat eivät ole mitenkään merkittäviä tekijöitä ääriajattelulle altistumisessa. Sen sijaan poliittisten oikeuksien puuttuminen kyllä on.

 15. Yhteiskunta on narsismin pauloissa, viisaampaa kehotetaan väistymään. Lähestymiskielto ei takaa turvaa, jäädään odottelemaan neuvottomina äärimmäistä konfliktitilannetta, joka herättäisi toimimaan.

 16. Kehitysapurahoillakin jatketaan kokkareiden agendaa, jossa kaikki rahat kanavoituvat yksien ja samojen taskuun. Totisesti kestävää kehitystä!

 17. Poliitikot varmaan tykkäisivät siitä, että ihmiset pysyisivät ”äänestäjinä” tilanteessa, jossa jokainen poliitikko, toimittaja ja virkamies kusee kansalaista silmään.

 18. Elliiti pilaa ahneudellaan, kieroudellaan Suomen valtion ja talouden!
  Esimerkinä venevero, eliitti siirtää veneitään huimaa vauhtia valtioihin joissa ei kyseistä veroa ole.
  Köyhempi kansanosa maksaa mukisematta veneveronsa muiden verojen lisäksi…
  Ehdotan siis ottakaamme eliitistä mallia ja kierretään ja jätetään verot ja maksut maksamatta!!
  Huijaus, kieroilu, ja veronkierto kunniaan!