Ympäristönsuojelu on Arktisen neuvoston ykkösasia

1

Suomen tämänkertainen puheenjohtajuuskausi Arktisessa neuvostossa on kiitos- ja ylistysseminaaria vailla. Se pidetään toukokuun 7. päivänä Rovaniemellä. Suomen ottaessa tämän arvokkaan luottamustehtävän vastaan USA:lta kaksi vuotta sitten maailmanpoliittinen tilanne näytti otolliselta. USA:n ja Venäjän presidenttien ensi tapaamista tarjoteltiin vaikkapa Rovaniemelle, presidentit tapasivat pikaisesti Helsingissä.

Arktisen neuvoston kokous toteutetaan nyt ulkoministeritasoisena. Kahdeksasta ulkoministeristä kuuden odotetaan saapuvan kokoukseen. Hyvin tärkeää on, että paikalla ovat myös neuvostoon kuuluvien alkuperäiskansojen järjestöjen edustajat. Ulkoministerien kärkijoukkoon kuuluvat Sergei Lavrov ja Mike Pompeo. Seuraava puheenjohtajuuden luovutuskokous onkin sitten kahden vuoden kuluttua Islannissa.

Ei ole mitään hyväksyttävää syytä laajentaa arktisen neuvoston varsinaisten jäsenten lukumäärää. Suomikin on siinä rajalla. Ikiroutaa esiintyy, jos esiintyy, palsasoina Utsjoella. Kiinan touhuaminen lisää ympäristöriskejä.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Täytyypä varata työmatkoille vähän enemmän aikaa,taitaa tulla mittavat liikennejärjestelyt.