YLIOPISTORAHOILLE VARMA TUOTTO SENAATTI-KIINTEISTÖISTÄ

0

”On Suomi köyhä, siksi jää, jos kultaa kaivannet”. Ei pidä paikkaansa. Kaikkihan sen tietävät, että Suomi kuuluu parhaaseen, todella hyvinvoivaan AAA-kerhoon. Se on kerrottu kansainvälisessäkin mediassa. Niinpä hyvä hallitus voi toimia niinkin, että se vippaa tulevilta sukupolvilta ja jakaa sitten lainaamaansa rahaa tarvitseville, sekä kotimaassa että ulkomailla.

Maamme on innovaatioiden tähtisikermä mutta myös toimintamallien lainaaja. Lainattu Amerikan malli toimii näin. Kerätään ensin yrityksiltä niiden kehitysrahat ja yksityisiltä kansalaisilta heidän säästöpossukolikkonsa. Käännytään sitten veroparatiiseista tuttujen rahoittajien puoleen ja pyydetään vippiä.

Lahjoituspottia lihotetaan ottamalla lainapotista 2,5 kertaa edellisen verran oppilaitoskohtaiseksi rahastoksi. Nyt ollaankin ensimmäisessä vaikeassa tienhaarassa. Nyt pitäisi löytää kasinopeli- ja finanssikriisiaikana vähäriskisiä mutta hyvätuottoisia sijoituskohteita.

Onko kova paikka? Voi olla mutta voi olla olematta. Valtiovalta on itse kehittänyt mallimenettelyn. Sellainen on Senaatti-kiinteistöt. Käytännöksi on muodostunut, että Senaatti-kiinteistöt kerää vuokralaisiltaan vuokria siinä määrin runsaasti, että tuottoprosentti on klassisen ”seitsemän prosentin” tienoilla. Tuorein tilasto osoittaa, että Senaatti-kiinteistöjen sijoitetun pääoman tuotto on noin 4 prosenttia ja nettotuotto todella 7 prosentin kieppeillä.

Senaatti-kiinteistöt on tottunut vakaisiin, maksukykyisiin asiakkaisiin, hallintoalamaisvuokralaisiin. Jos jälkimmäisillä yleensä on rahaliikennettä, niin päältä otetaan vuokrarahat. Jos sitten jää jotakin, niin sillä pyöritetään valtion päättämää muuta toimintaa kuin vuokranmaksua.

Senaatti-kiinteistöjen nettovelkaantumisaste on kuudenkymmenen prosentin tienoilla. Niinpä yliopistorahastot voisivat antaa seitsemän prosentin nettotuottovaatimuksella rahojensa kasvattamisen Senaatti-kiinteistöille. Tämä sopisi erinomaisesti täydentämään, tavallaan kruunaamaan ”fantastisena” markkinoidun yliopistouudistuksen.

Mikä voisi olla vaihtoehto? En uskalla ajatellakaan. Mieleeni tulevat lehdissä viime päivinä mainitut erään pankin aikanaan tarjoamat sijoitusvaihtoehdot, jotka ovat kuivattaneet yritysten ja nykyisten eläkeläisten miljoonien, jopa kymmenien miljoonien eurojen sijoitukset olemattomiin. Suomen reittausluokka on AAA. Suomeen voi luottaa. Senaatti-kiinteistötkään — osana sitä — ei jätä vuokria perimättä.

JAA