Ydinvoimalako valmistuu?

0

Otsikon kysymys on aiheellinen. Tuoreen tiedon mukaan TVO:n kolmannen ydinvoimalan (OL-3) pitäisi olla varsinaisesti tuotannossa vuonna 2019 eli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Siinä tarkoituksessa ydinpolttoaineen pitäisi saapua Eurajoelle ensi syksynä. Polttoaine ladattaisiin reaktoriin keväällä. Sitten vihdoinkin olisi vuorossa ydintekninen käyttöönotto, jossa sähköntuotantoa ajetaan vuorotellen ylös ja alas. Säädöt ja muutokset kuuluvat tähän vaiheeseen. Hidasta on, mutta siitä ei pidä moitiskella kun pyritään tuotannolliseen varmuuteen. Sen sijaan voi kyseenalaistaa koko ydinvoimatuotannon.

Olkiluodon kolmosen rinnalla on sopivaa palauttaa mieliin Fennovoiman seikkailu ydinvoimalatuotannon ihmeellisessä maailmassa. Firman Pyhäjoen ydinvoimalahanke on olemassaolollaan vahvistanut sen, että ydinvoima on kaikkialla poliittista tuotantoa. Presidentti Putinin hallinto on kaiken lisäksi rahoittamassa kansalaistensa eläkerahoilla suomalaista ydinvoimalaa samanaikaisesti kun suomalaiset K- ja S-ketjut eli yli kolme neljäsosaa päivittäistavarakaupasta pyrkii eroon koko hankkeesta.

Mielenkiintoa herättävästi Suomen OL-3:n hanke on kestänyt siinä määrin kauan, että Ranskan valtio on ehtinyt muuttaa omistamiensa ydinvoimayhtiöiden keskinäistä toimintarakennetta. Pääomitettu Areva hoitaa vastedes uraanin louhinnan ja käsittelyn ydinvoimateknologian kuuluessa EDF:lle. Muutos on parhaillaan EU:n komission tarkasteltavana. Suomalainen komissaari seurasi asiaa Brysselissä ja sittemmin hoiteli Pyhäjoen voimala-asiaa Moskovassa. Nyt hän odottelee Suomen Pankin johtokunnasta käsin toimeksiantoja.

Ranskan muutosprosessi on Suomen kannalta monitahoinen. EDF:n vastuulla on OL-3:n rinnalla samanlainen ydinmylly Ranskan Flamanvillessä. Nyt on kysymys siitä, mikä on järjestys töiden teossa, käyttääkö EDF ylösajoon käytettävissä olevat resurssit OL-3:seen vai muihin keskeneräisiin projekteihin. Maailmassa on nimittäin kolme EPR-tyypin laitosta ”vaiheessa”. Ranskalaiset tekevät Kiinassa parhaillaan testausta, jossa on Kauppalehden kertoman mukaan (23.5.) Suomen TVO:n henkilökuntaa saamassa oppia. Lehti kertoo edelleen, että kun Kiinan laitos on saatu tuotantoon, alkaa Olkiluodon koekäyttö. Kaikki riippuukin taas kaikesta. EDF:ltä ei ole saatu saman lähteen mukaan Suomeen edes resurssivahvistusta.

Ranskassa hallitusvalta on vaihtunut. Sellainen sisältää omat riskinsä. Miksi muuten Kauppalehti vetoaa Ranskan maineeseen ydinvoiman rakentajana. Lehti vetää tässä vaiheessa peliin myös maakohtaiset viranomaismääräykset, jotka eivät ole yhteneväiset. Suomi tunnetaan osaavana ja jämäkkänä toimijana näissä asioissa. Se on tullut jo Fennovoima-projektin suunnitteluvaiheessa esiin. Venäjällä ratkaisevia ”viranomaisia” on yksi ainoa, ja hänellä on edessä vaalit. Pyhäjoen ydinmyllyn rahoitukseen käytetty venäläinen hyvinvointirahasto on kulumassa kuiviin.

Kauppalehti otsikoi ”Olkiluoto-3 näyttää viimeinkin valmistuvan”. Pääkirjoituksen lukemisen jälkeen voisi täydentää; ”Turvallisuus ennen kaikkea!”

JAA