Varasto- vai suhdannemuutos

0

Helsingin Sanomat (Jarno Hartikainen) otsikoi (1.12.18) taloussivullaan: ”Suomen talous kasvaa edelleen hyvää vauhtia. Investoinnit ja vienti vähenivät. Yksityinen kulutuskin kasvoi yllättävän vähän.” Mitä oikein on tapahtumassa? Ristiriitaisuuksia löytyy.

Suomen talouden kasvu ei – lehden mukaan – näyttänyt heinä-syyskuussa hidastumisen merkkejä. Bkt kasvoi 2,4 prosenttia. Se oli vuoden takaiseen verrattuna 0,4 prosenttia korkeampi. ”Syksyn kasvuluvuissa kummastusta herättää kuitenkin se, että kysynnän kasvu selittyy poikkeuksellisesti varastojen muutoksella. Erityisesti teollisuuden varastojen arvo kasvoi.”

Haastateltu Pellervon ennustepäällikkö Janne Huovari pitää kasvulukua hyvänä, mutta kasvun rakennetta varastojen kasvun varassa huolestuttavana. ”Lähes koko kolmannen neljänneksen kasvu oli varastojen kasvun varassa.” Yksityinen kulutus kasvoi viime vuodesta 0,4 prosenttia ja julkiset kulutusmenot 0,8 prosenttia. Tämä on vähän kun otetaan huomioon työllisyyden kohentuminen ja siihen liittyvät palkkamenot.” Tietenkin voidaan kysyä, mitä työllisyyden kohentuminen pitää sisällään?

Pettymyksinä kasvuluvuissa toimittaja Hartikainen pitää etenkin viennin ja investointien vähenemistä. Investointien volyymi oli supistunut prosentin edellisestä vuodesta. ”Teolliset investoinnit koneisiin ja laitteisiin olivat laskeneet jo neljä peräkkäistä neljännestä, mikä on kehno tilanne, kun teollisuudessa kapasiteetin käyttöaste on korkea.

Haastateltu Janne Huovari asetti johtopäätöksensä näin: ”Suurin varastojen kasvu koskaan on se kansantalouden tilinpidon sarja, jota mielellään ei haluaisi katsella ja yrittää tulkita. Nyt lähes koko kolmannen neljänneksen kasvu oli sen varassa.

Kalevan blogissani 29.11.18. viittasin taustaksi Terrafame -kaivosyhtiön persoonalliseen tapaan käsitellä varastojen arvoa kirjanpidossa sekä raakaöljyn ja nikkelin yksikköhintojen pudotuksiin syksyn kuluessa.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.