VALUUTTARAHASTO IMF MURHATOUKKANA?

3

Kreikka aloitti yhdentoista muun EU-valtion kera käteisvaluuttaeurossa 1.1.2002. Se loikkasi yhteisvaluuttaan ikivanhan kulttuurinsa bonuksilla ja kelpuuttajiensa sinisilmäisyydellä. Kreikka ei täyttänyt, eikä ollut täyttänyt niin sanottuja EMU-ehtoja. Vasta nyt, kun huonot on jo melkein housussa, muistutetaan kreikkalaisen tapakulttuurin valitettavasta kalleudesta julkiselle taloudelle. Esimerkiksi rikkaiden verovapaus on ollut hyväksyttävä menettely vuodesta 1830 lähtien. Veronkannon muitakin ihmeellisyyksiä on yleisessä eurooppalaisessa keskustelussa kuitattu käsitteiden ”harmaa talous” ja ”veroparatiisit” alla. Huonoa mallia kansalle ovat näyttäneet mm. lääkärit ja juristit, jotka hoitavat raha-asiansa veroparatiiseissa.

Kreikka kylläkin sai valtiontalouden viime vuonna ylijäämäiseksi ennen velanhoitokuluja, mutta jälkimmäisten kanssa julkista taloutta uhkaa maksukyvyttömyys. Julkisen talouden velka suhteessa bkt:een oli 31.12.1994 jo 121 prosenttia. Kaikista manöövereistä huolimatta se nousee tänä vuonna 180 prosenttiin. Jollei Kreikka pysty hoitamaan erääntyviä lainaeriään aikataulussa, yhtenä vaihtoehtona on Kreikan irrottautuminen euroryhmästä. Euroopan keskuspankin kannan mukaan siitä seuraisi eroaminen myös Euroopan unionin jäsenyydestä (HS 13.5.15). Tämä voisi toteutua jo tänä vuonna.

Viime viikkojen pankkipäiviin on kuulunut, pystyykö Kreikka löytämään rahat juuri kulloinkin määrättynä päivänä erääntyvän Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainan hoitoon. IMF ja EU ovat sitoutuneet tietyin ehdoin kaikkiaan 240 miljardin euron rahoitusapuun Kreikalle, mistä valtaosa tulee juuri IMF:ltä. Luvatusta ehtojen täyttämistä on odottamassa 7,2 miljardin euron maksatus. Kreikka on haluton ehtojen täyttämiseen, vaikka on syvästi riippuvainen IMF:n rahasta.

Kauppalehden Päivi Isotalus (11.5.) sattuvasti kirjoitti: ”Käytännössä IMF rahoittaa Kreikassa itse itseään. Kreikalla ei ole varaa maksaa lainoja takaisin, ellei se saa IMF:ltä lisää rahaa.”

Suomi on mielenkiintoisella tavalla hivenen mukana Kreikka-pelissä. OP-ryhmä päätti tarjota laina-asiakkailleen lyhennysvapaan vuoden. Sen piti antaa elvytyspurskahdus kansantaloudellemme. Pankin asiakkaat ovat 400 miljoonan euron edestä käyttäneet tätä mahdollisuutta – ja kuluttaneet vapautunutta rahaansa ”Kreikassa lomailuun ja kalliimpaan ruokaan” (Hypoteekkiyhdistyksen mukaan). Onpa siinä viesti luottoluokitusyhtiöille!

Biologia tuntee hyönteismaailmassa käsitteen murhatoukka; häiriintynyt yksilö alkaa syödä itseään takapäästä. Itse kukin miettinee, onko IMF syömässä murhatoukkamaisesti omaa uskottavuuttaan tapauksessa ”Kreikan rahoitus”.

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Kannattaa katsoa yle areenasta ulkolinja:”troikan kylmä kyyti”
    Kenelle rahat menevät!

  2. Kyllä nyt satuja riittää joka päivälle kertoa mutta miten oli laita eduskunnassa. Ei ollut paljon asiaa julkisuuteen.

  3. Luulin tätä Soinin kirjoitukseksi mutta sehän onkin vihreä Susi Pulliainen joka kirjoittaa kuin Persu.