VAALIKONETYÖLÄISEN MAAILMANKUVA

0

Ennätysmäärä kansalaisia on altistanut itsensä kilpailuun kahdestasadasta edustajanpaikasta. Kansan valitsemat ovat muodostava uuden eduskunnan. Seulan läpäisseistä ehkä jokainen on vastannut internetin välityksellä saapuneiden vaalikoneiden kysymyksiin.

Ensin valtamediat, nyttemmin lukuisat (kansalais)järjestöt ja kaupalliset toimijat ovat ryhtyneet utelemaan ehdokkaiden kantoja vaihtelevaan määrään asioita. Vastaajien odotetaan olevan näkemyksillä varustettuja kansalaisia (tai keskinkertaista parempia näyttelijöitä), mutta mitalilla on toinenkin puolensa. Nimittäin jokaisella vaalikonekysymyksellä on laatijansa, yksi tai useampia henkilöitä.

Vaalikoneiden kysymykset kokonaisuutena ja kysymyskohtaisina muotoiluina kertovatkin ensisijaisesti laatijoidensa arvomaailmasta, asenteista yksittäisiin asioihin ja erityisesti pyrkimyksistä. Historiallisena tosiasiana on hyvä muistaa, että valtamedioiden päätoimittajat sitoutuivat aikanaan ajamaan maahamme viidettä ydinvoimalaa. Yli 30 toimijasta muistaakseni vain kolme kieltäytyi kunniasta olla operaatiossa mukana. Päätös tuli mutta työmaa takkuaa.

Aivan samalla tavoin toimivat vaalikoneillaan yhden asian poliittiset liikkeet. Hekin saattavat edesauttaa tarkoitushakuisilla kysymyksenasetteluilla oikeiden vastausten löytymistä.

Maailmaa pelastetaan oikeilla kysymyksillä ja sitä tuhotaan väärinpainotetuilla valinnoilla. Tämä näkyy havainnollisesti vaalikoneiden kysymysvalinnoissa. Supersuosikki koskee Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä.

Maailman väestö runsastuu 70 miljoonalla vuodessa ja valtamediat ajavat Suomea Naton jäseneksi. Ei kysytä YK:n roolista ja merkityksestä, kun ihmisiltä loppuu ruoka, juomakelpoinen makeavesi, turvallinen, käyttökelpoinen energia eikä ole suojaa.

Se, mitä on tapahtunut viikon aikana Japanissa ja viimeisen kuukauden aikana Pohjois-Afrikassa sekä Lähi-idässä, sellainen ei ole mahtunut yhdenkään vaalikoneen kysymysten laatijan mielikuvitusmaailmaan. Pitäisi oikeammin sanoa, ettei oikea Tosi-TV maailmantilasta näytä kuuluvan hyväksyttävien asioiden ja mahdollisuuksien listaan.

Entäs sitten? Jos kuitenkin käy huonosti, niin vaalikoneiden laatijat ovat samassa veneessä meidän tavallisten ja epätavallisten pulliaisten kanssa. Entäs sitten? Ei sitten mitään!

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.