UUSYHDISTELMÄYLIOPISTO

0

Vuonna 1973 Nobelin kemianpalkinto ojennettiin biokemisti Paul Bergille. Hänen katsottiin ansioituneen merkittävästi nykyajan geenimuuntelun kehittäjänä. Hänellä oli myös tilaisuus seurata, mihin suuntaan ja millä vaikuttavuudella käynnistämänsä gm-mopo oli kulkenut.

Vuonna 2001 emeritusprofessori Berg muisteli San Francisco Chroniclessa (13.8.) niin sanottua edistystä seuraavasti:

”Liittäessämme voittoa tavoittelevan geenin akateemiseen kulttuuriin, tulimme luoneeksi uuden organismin – uusyhdistelmäyliopiston (recombinant university). Tulimme muutoksessa ohjelmoineeksi tiedettä ohjaavat yllykkeet uusiin kuoseihin. Aikaisemmin akateemisena kehotuksena oli ”julkaise tai häviä”. Nykyisin biotieteilijät noudattavat ajanmukaistettua vaihtoehtoa – ”patentoi ja kääri voitot”.

Emeritusprofessori Paul Bergin havainto ja johtopäätös on varmastikin jokaisen kokoomuslaisen kansanedustajan huoneentauluna. Tämän unelman vallassahan he ajoivat ”fantastiseksi” mainostamaansa yliopistomuutosta.

Ikään kuin pisteenä kokoomuslaisen iin päällä lienee viesti Itä-Suomen yliopistosta. Joensuulainen autokauppias lahjoitti yliopistolle 100 000 euroa toiveella tai ehdolla, että filosofian yksikkö yliopistosta lakkautetaan. Yksikkö lakkautettiin ja rahat kuulemma tuli.

Joensuulainen autokauppias ei ole lehtitietojen mukaan ainoa tällä ”alalla” ansioitunut. Myös täällä Länsi-Suomessa on elinkeinoelämän taholta julkisuudessa liikkuneiden juttujen mukaan viestitetty hyvin hyötytavoitteisesti.

Pahin skenaario näyttää toteutuvan. Sivistysyliopistoihanne on tapettu. Korkeimmasta opetus- ja tutkimusinstituutiosta on muodostumassa elinkeinoelämän nyrkkipaja. Sektoritutkimuslaitoksista näyttää puolestaan muodostuvan toimijoita, joiden pitäisi mm. todistaa ministerien sisällöltään vaihtelevia lausahduksia tieteellisesti päteviksi avauksiksi.

Uusyhdistely on kohtalokasta puuhastelua!

JAA