TVÅNGSSVENSKA – ELLER HURU?

0

Eduskunnan kevääseen kuuluvat koululuokkien vierailut. Se on kannatettava perinne, jonka toivoo tietysti jatkuvan. Ammattioppaiden rinnalla kansanedustaja voi päästä lehterillä esittelemään koulukkaille edus-kunnassa tehtävää työtä. Asiaan kuuluvat tietenkin arvovieraiden kysymykset erikoisalana tietysti kaikki taivaan ja maan väliltä.

Itsekin olen silloin tällöin kelpuutettu esittelemään ”talon” toimintaa. Silloin tällöin olen myös omalla paikallani Isossa Salissa lukemassa mietintötekstejä, jolloin pakosta kuulee, mitä oppilaat kyselevät edus-tajilta. Tähtihetki on tietysti vastaus, josta kiitetään aplodein. Mikä saattaisi olla tällöin varma nakki?

Tässä se tulee. Kysymys kuuluu: ”Mitä mieltä olet pakkoruotsista?” ”En kannata sitä” -vastaus johtaa oitis kämmenten toisiaan vastaan hakkaamiseen — ja kuuluvasti.

Mistä tämä nyt aamuhetkellä kuuden maissa juolahti mieleeni täällä eduskunnan työhuoneessani? Siitäpä se juolahti, että luin juuri Kauppalehdestä, että Ruotsi on noussut ulkomaankaupassa maamme suu-rimmaksi vientimaaksi Saksan ja Venäjän ohitse.

Meillä on oltu huolissaan myös venäjän ja saksan kielten suosion laskusta koululaisten kielivalinnoissa. Eikä siis syyttä. Kaikki kolme edellä mainittua kieltä lukeutuu syrjittyjen kategoriaan.

Ei siis kannattaisi tai peräti saisi!

JAA