Tulli kokoaa tarinoita

0

Yhdysvallat koventaa kauppapoliittisia sanktioitaan. Mm. Krimin valtaus ei pääse näin unohtumaan. Välillä väläytellään kauppasodan uhkaa. Kaiken huippuna Ranskan presidentti näkee (Trumpin) Yhdysvallat Eurooppansa vihollisena. Missä juuri nyt mennään? Mitä kertoo esimerkiksi tuorein eli Suomen syyskuun tulllitilasto? Mitä tarinoita se kaivaa esiin?

Mainittu syyskuun tullitilasto kertoo viennin arvon kasvaneen kahdella prosentilla. Kasvua tuottivat erityisesti autot ja havusellu. Kovin tavanomaista olisi ollut, että Turun telakka on saanut uuden risteilyaluksen luovutuskuntoon, ja se olisi näkynyt kertapiikkinä tullitilastossa. Nyt kumpua olivat tekemässä Uudessakaupungissa kootut Mercedekset, joiden liikkeitä myyntimarkkinoilla ohjailee mm. Yhdysvaltain protektionistinen kauppapolitiikka.

Syyskuun tilaston sellupiikin rakentelu sai vauhtia jo vuonna 2015, kun Euroopan strategisten investointien rahasto ((ESIR) ryhtyi tukemaan Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan perusteellista uusimista. Havusellun tuotanto käynnistyi vuosi sitten elokuussa. Hyvällä tuurilla lisätylle tarjonnalle löytyi oitis myös intomielinen ostaja. Kiinan elintason nousu tuntuu ja näkyy muun muassa kotitalouksien arjen ostoksissa, tässä tapauksessa havusellusta valmistettujen hygieniatuotteiden kysynnässä ja kulutuksessa; yksikköhinnat nousivat vuoden aikana kolmanneksella. Suomalaisesta, pitkäkuituisesta havusellusta valmistettu vessapaperi on kestävää ja laadukasta. Kiinalaisten oma raaka-aine on lyhytkuituista lehtipuuta. Sekin tuottaa hyvän, 20 prosentin liikevoiton. Kiinan oma teollisuus valmistaa ostamastaan havusellusta myös muita hygeniatuotteita kuten erilaisia vaippoja.

Hygieniatuotteiden vienti Kiinaan on Suomen puolelta normaalia kauppaa. Suomessa on kuitenkin vireillä sellutehdashanke, jonka kiinalainen osakas olisi hygieniatoimialan toimija. Firma suunnitellee vaikuttavansa siihen, mitä ja millä ehdoilla lopulta tuotetaan. Tehdas olisi Kuopiossa Kallaveden rannalla. Ympäristöluvasta on valitettu, olisihan sellutehtaan tuotantovolyymi ennätysluokkaa ja järvien vedet herkästi rehevöittävää. Tehdas käyttäisi kymmenesosan vuotuisista hakkuistamme. Kallaveden rannan sellutehtaan raaka-ainehuolto olisi lähinnä yksityisten metsänomistajien myyntihalukkuuden varassa. Ruotsissa kokeiltiin aikanaan leimikoiden pakkomyyntiä, mutta se jouduttiin vastustuksesta johtuen lopettamaan. Suomalainen metsäkeskustelu luonnonsuojelu- ja hiilinielunäkökohtineen on kiinalaisille vierasta. Sen tiedämme, että kaikilla mielipiteillä on ekologista, yhteiskunnallista ja globaalia merkitystä.

Syyskuun tullitilasto on opettavainen. Olemme siirtyneet ainakin joksikin aikaa tullitilastopuheissa tapausten ja tarinoiden ajanjaksoon. Tällä kertaa menestyivät havusellu ja Mersut. Toimittaja Saska Saarikoski siteerasi Hesarin kolumnissaan (11.11.) Pentti Saarikoskea: ”Teen elämästäni fiktiota, jotta se olisi totta”.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.