TUKEA LIITTOKANSLERI MERKELILLE PANKKIKRIISISSÄ

0

Euroalueen pankkikriisi laajenee. Jopa Euroopan Keskuspankki EKP vaatii nyt Portugalia pyytämään tukea omaan talous- ja rahoituskriisiinsä. Uusien luottojen korot ovat oirehtineet siihen malliin, että huonosti on käymässä sillekin. Nyt on EKP:nkin mielestä palautettava luottamus Portugaliin ja sen pankkeihin, jottei Portugali vedä mukaansa Espanjaa.
Laskutikkuhenkilöt ovat laskeneet, että Talous- ja rahaliiton rahkeet kestävät Irlannin lisäksi Portugalin kuiville saattamisen, mutta eivät enää vastaavaa Espanjan osalta. Jälkimmäinen merkitsisi hurjimmillaan sitoutumista yli 500 miljardin euron luototukseen vastuineen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel näki monen muun vaikuttajan rinnalla tämän tulevaisuuden kuvan jo lokakuussa. Merkelin sanoman ydin on, että yksityinen sektori on saatava mukaan maksamaan ruputilaan itsensä ajaneiden pankkien synnyttämiä kustannuksia.
Tietysti yksityinen sektori närkästyi moisesta ehdotuksesta. Sen mielestä veronmaksajat on synnytetty maksamaan tällaisia laskuja. Veronmaksajat ovatkin ryhtyneet kutsumaan pankkiirien tukitahojen tölväisyjä osoitukseksi moraalikadosta.
Sveitsi on valtiona erottautunut eurovaltioista. Siellä on tajuttu, että jos tämän veroparatiisin suuret pankit tai vain edes yksi niistä kaatuisi, Sveitsi ei siitä rytäkästä selviäisi. Niinpä Sveitsi neuvottelee pankkiensa vakavaraisuusvaatimuksen korottamisesta lähelle 20 prosenttia, kun se nyt saattaa olla esimerkiksi 8 prosenttia. Vaatimus on totuttuun nähden kova mutta hyvin ymmärrettävä.
Iso-Britannia ja Ruotsi euroalueen ulkopuolisina valtioina ovat luvanneet miljardiluokan luottoa Irlannille eräänlaisena moraalitukena. Hyvä niin! Nehän ovat euron ulkopuolelle jättäytyneinä saamassa etua siitä, että eivät ole olleet euromaiden tavoin rahoittamassa ensimmäistä romahtanutta eli Kreikkaa.
Pankkiirit ovat olleet maapallon kuninkaita, jotka ovat arvottaneet superpalkkioillaan itsensä kaikkien muiden kuolevaisten yläpuolelle. He ovat täysin immuuneja kansan syvistä riveistä nouseville närkästyksille. Nyt he ovat osoittaneet, että monet heistä eivät hallitse markkinataloutta markkinataloudessa.
Kiusallista on, että veronmaksajat ollaan huonoimmassa tapauksessa panemassa satojen miljardien euron laskun maksajiksi. Sen, mikä on oleva tämän uhkan reaaliarvo ja merkitys, nähdään lähivuosien aikana.
Erkki Pulliainen

JAA