TOIVO SE ON EPÄTOIVOKIN – YDINVOIMA-ASIOISSA

0

Japanin ydinvoimalaonnettomuus on vakava asia. 28.3. radioaktiivisuus oli vaarallisesti levinnyt jo 100 kilometrin päähän vaurioituneista ydinvoimaloista. Tokio sijaitsee parin sadan kilometrin päässä. Mitäpä jos Tokio jouduttaisiin evakuoimaan?

Mitäpä jos Pyhäjoelle rakennetussa kuvitteellisessa ydinvoimalassa turvajärjestelmä pettäisi siinä määrin kuin on tapahtunut Fukushiman ydinvoimaloissa? Vaikutus tuntuisi hälyttävänä jo Oulussa saakka. Olemmehan vain noin sadan kilometrin päässä.

Saksalaisen reagoimistavan mukaan jokainen ydinvoimalaonnettomuus on sellainen joka voisi tapahtua Saksassa. Tällä kertaa tämä perusasenne on jo ehtinyt vaikuttaa siellä mm. liittokanslerin ja liittohallituk-sen ydinvoimaloita koskeviin toimenpiteisiin, satojentuhansien ihmisten mielenosoitushaluihin ja osaval-tioiden vaalituloksiin.

Täällä hääräävän Fennovoiman pääomistajan, saksalaisen E.ONin hallituksen puheenjohtaja Johannes Teyssenin kerrotaan jo lausuneen, ”ettei Fennovoiman suunnitelmien jatkamisessa ole mitään mieltä en-nen kuin nykyiset turvallisuusvaatimukset on tarkistettu Japanin tapauksen valossa. Ydinvoimaloiden turvallisuus ei voi olla pelkästään kansallinen asia.”

Raahen Seutu -lehti, jonka levikkialueeseen Pyhäjoki lukeutuu, ehti oitis kertomaan puheenjohtaja Teyssenin kannanotosta. Hyvä niin! Teyssen itse käyttäytyi pian kuin joku suomalainen, sievisteli sanomisiaan. Tietenkin Pyhäjoen kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja olivat ehtineet soittaa Teyssenille ja vaatineet ydinsäteilyvipinää kunnan alueelle. Tutkiva journalismi selvittänee kävikö näin.

Tietenkin E.ONin suomalaisen tytäryhtiön Fennovoiman viestintäpäällikkö selitti Teyssenin lausun-non parhain päin. Se oli tietenkin sopusoinnussa EU:n energiaministerien ja vaikka kenenkä ydinvoima-loiden turvallisuutta koskevien yleisluontoisten kannanottojen kanssa. Enkelikuoroon yhtyi myös aina valmis STUK, joka tietää japanilaisten asiat paremmin kuin paikalliset toimijat.

Tässä väitöskirja-aihe: ”Mikä tai mitkä tekijät selittävät suomalaisten ja esimerkiksi saksalaisten suhtautumiset ydinvoimaan”. Nykyisenä tiedonvälityksen kulta-aikana kummallakin kansalla pitäisi olla samat tiedot mutta asenteet ovat eri maailmoista. Se toki tiedetään jo lonkalta, että suomalaista mediaa ei mikään eikä kukaan ylitä vakavien onnettomuuksien merkitysten vähättelyssä. Onnettomuuksien ihmis-uhreilla ei pidä myöskään riekkua.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.