Tieteen hätähuuto Antti Rinteen hallitukselle

2

Kaleva julkaisi yläkerrassaan (29.5.) professori Seppo Vainion artikkelin ”Tiede on yhteiskunnan veturi ja kulttuuritekijä”, jonka ajankohtaisuus on huippuluokkaa. Lainaan parin kappaleen verran kirjoituksen ydinsanomaa:

”Tiede perustuu riippumattomuuteen. Nyt yliopistoilla on yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tehtävä. Markkinointi ja kaupallinen ajattelu ovat yhä keskeisimpiä. Maailmoja mullistavaa tietoa ja myytävää pitäisi luoda nopeasti. Yliopistoissa ei ole eläkkeeseen johtavia tehtäviä. Oleellinen tutkimus tapahtuu pääosin kilpaillun rahoituksen avulla. Kisassa vain alle kaksi prosenttia hakijoista onnistuu saamaan tutkimussuunnitelmalleen rahoituksen eli saa pätkätyön. Tiedekunnat voivat tarjota professoreille vain osan palkkaa, kuten USA:ssa on laita. Tutkimuksen pitkäjänteisyys ja keinot pureutua haastaviin kysymyksiin ovat haaste.”

Prof. Vainio päättää kirjoituksensa: Muotoutuva hallituksemme on paljon vartija, jotta Suomen menestyksekäs koulutus, tutkimus ja siihen liittyvä innovaatiotyö nousisivat takaisin uuteen kukoistukseen.

Emeritusprofessorina ja ex-dekaanina kiitän prof. Vainiota hyvin ajoitetusta ja lisällöltään laadukkaasta hätähuudosta. Haluan myös muistuttaa, että laadukas perustutkimus on sivistysyliopiston kivijalka. Antti Rinteen johtaman hallituksen ohjelmaa saanee juuri tänään 2.6.2019 lopullisen sisältönsä. Toivottavasti yliopistot saavat positiivisia uutisia.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Tulin matkoilta ja luin vasta nyt. Olen samaa mieltä yliopistossa työskenneellenä ja nyt eläkkeellä. Olen pitkään ollut huolissani juuri noista asioista. Nyt näin samat asiat kirjoitettuna.

    On olemassa käsite ”tiedeyliopisto” ja uutena hallinnollisena käsitteenä ”ammattikorkeakoulu”. Mitä mielikuvia sanat tuovat mieleen? Kumpi niistä sanoista kuvaa paremmin Oulun yliopistoa?

  2. Yliopistoilla on ollut iät ja ajat aikaa pitää Suomi pinnalla, mutta Suomen velkaantumisesta päätellen perustutkimuksen tulokset eivät ole tuoneet hyvinvointia. Millä perusteella rahahanojen uudelleen aukaisu (ja siitä seuraava kiivastuva velanotto) toisi uutta hyvää? Soon vaan niin että palkat, ruuan, energian ja asumisen hinta alas on ainoa lääke pärjätä globaalissa maailmankaupassa, mikä on ainut lääke Suomen kurjistumisen lopettamisessa. Herätkää jo.