Teno: Lohi- vai kalastajakato?

0

Lohiasiat puhuttavat. Kokeeko nousulohi tuhansien kilometrien vaelluksen päätteeksi kutualueella luonnollisen kuoleman? Jos ja kun ihminen usein puuttuu lohen elämään, kuinka säädellysti hän sen tekee. Kuinka tapahtuu saaliinjako? Kysymyshän on hyvin rajallisesta, mutta uusiutuvasta luonnonvarasta. Tornionjokivarren rokastus on esimerkki yököttävästä kuningaskalan kohtelusta, joka kuulemma on leviämässä, kun sen pitäisi loppua heti.

Tenojoeltakin kuuluu kummia. Suomen ja Norjan välinen Tenojoen uusi kalastussääntö astui voimaan toukokuun 1 päivänä tänä vuonna. Median välittämät havainnot kolmen kuukauden ajalta viittaavat siihen, että sopimus olisi olemassa olollaan vaikuttanut merilohen jokikalastukseen sitä vähentävästi. Ainakin palveluja kysyvien turistien määrä on kalastusyritysten mukaan pudonnut jopa kuusikymmentä prosenttia edellisvuodesta. Palveluntarjoajien tulonmuodostukseen tällä on varmasti merkittävä vaikutus.

Maa- ja metsätalousministeriöstä on ilmoitettu, että toteutetut pyyntirajoitukset ovat ilmeisesti osasyynä kalastajien määrän laskuun. Paikallisesti on kiinnitetty huomiota myös perinnekalastajien määrän vähenemiseen, mikä saattoi olla sopimuskumppaneiden tarkoituskin.

Lähihistoriassa on ollut esillä sellainenkin mahdollisuus, että ”Teno pantaisiin kiinni viideksi vuodeksi”. Sellainen merkitsisi kalastuspalvelujen tarjonnalle loppua, eikä sellaisesta ole tiettävästi virallisesti neuvoteltukaan. Ministeriö on ilmoittanut medialle, että se kerää kahden vuoden ajan havaintoja ja kannanottoja. Vasta sen jälkeen on arvioinnin ja johtopäätösten aika.

Jo nyt julkaistujen havaintojen perusteella pitää herätä keräämään systemaattisesti kokemuksia, käsitellä ne pikavauhtia ja tarjota katsaus myös mediassa julkaistavaksi.

Tenojoella joutuu olemaan huolissaan toisaalta merilohen määrästä ja laadusta, toisaalta kalastusturismin kohtalosta. Tämän blogin otsikko puhuttaa: ”Onko kysymys lohi- vai kalastajakadosta? Onko kysymys enemmän ihmisen kuin merilohikannan käyttäytymisestä?”

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.