Tavoitteena hiilineutraalius

0

Viikolla 46/2019 Luonnonvarakeskus tarkensi aiempaa ehdotustaan ilmastopolitiikan perustaksi Antti Rinteen hallitukselle. Perusteluissa muutoksia on kirjattu maataloudessa, liikenteessä ja teollisuudessa. Uusien, tarkennettujen laskelmien mukaan Suomen metsien hiilinielut ovat noin puolet siitä mitä niiden vuosi sitten esitettiin olevan. Tutkijat toteavat, että tällä on valtava vaikutus hallituksen tavoitteeseen vetää Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 nennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että Suomessa tuotetaan kasvihuonepäästöjä vain sen verran kuin meidän omat hiilinielumme niitä kykenevät sitomaan.

Suomi ja Ruotsi ovat voineet ottaa maailman mittakaavassa erittäin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, sillä molemmat maat ovat voineet laskea ison osan hommasta metsiensä harteille. Nyt näyttää siltä, että Suomessa metsien vetoapu on kuviteltua pienempi. Tämä tietää entistä raskaampia päästövähennyksiä. Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat nyt 56,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalentteina.

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa soiden ”kohtalosta”. Olen ymmärtänyt, että vaikutusvaltaiset poliittiset instituutiot ovat sopineet turpeenpolton lopettamisesta voimalaitoksissa. Soidensuojelusta on sovittu samanaikaisesti.

Dosentti Risto Lauhanen kirjoitti Hesarissa (4.11.) näin: ”Pienipuustoinen ojittamaton suo on tärkeä hiilensitoja”. Niin on. Siksipä laajat suoalueet olisi aihetta ennallistaa nostamalla pohjaveden tasoa.

Edit. 20.11. Kannattaa lukea ajatuksella linkin takaa löytyvä Vieraskynän kolumni. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006314010.html

 

JAA