Sotkamon Nuasjärven tila huononee nopeasti

2

Tämän aamun (19.10.) Hesari kertoo, että kaivosyhtiö Terrafame on viiden vuoden aikana onnistunut muuttamaan kaivosperäisillä jätevesillä Nuoasjärven luontoa huomionarvoisella tavalla. Otan niitä esiin kysymysten avulla.

Onko Nuasjärven syvänteisiin ehtinyt muodostua viidessä vuodessa happikatoja ja/tai ekologisen tilan turmeltumisesta kieliviä muutoksia? Tutkimusvastuussa oleva Helsingin yliopiston tutkija Jan Weckström vastaa: ”Kyllä on”.

Surviaissääskilajisto on havainnollinen indikaattori. Lajiston koostumus voi muuttua muutamassa vuodessa, jos olosuhteisiin sopeutuminen sitä vaatii. Weckström vastaa oitis, että ”niin on”!

Yhteenvetona joudutaan toteamaan, että Nuasjärvi on vetenä kuin mikä tahansa saastuva vesistönosa. Ennen Nuasjärveä silloinen Talvivaara oli jo ehtinyt tuhota kolme pienempää järveä.

Nuasjärvellä jouduttiin vuonna 2015 outoon tilanteeseen, kun kaivoksen kaivosjäteputki otettiin käyttöön. Ammattimainen kalastus loppui kuin seinään. Kalakauppiaat joutuivat etsimään hankintansa muille vesille.

Mitä tehdään sitten, kun nämä likaiset ja osin myrkylliset vedet saavuttavat ne seudut, joilta Oulun ja Kuopion kaupungit ottavat juoma- ja käyttövetensä? Onko silloin liian myöhäistä reagoida? On. Reagoitava on nyt eikä huomenna.

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Kuopiossa ja Oulussa on omat vastaavat saastuttajat. He toimivat samojen luparajojen puitteissa kuin Terrafame eikä toiminta eroa mitenkään Terrafamesta. Tee sinä muutos lakipykäliin ja luparajoihin, jotta ne on kaikkialla yhtenäiset ja hyvät ympäristön kannalta.

  2. Nuasjärven nykyisestä ekologista tilasta näkyy olevan jonkin verran toisistaan poikkeavia käsityksiä.

    https://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/kainuun-ely-keskus-nuasjarven-ekologinen-tila-on-hyva-eika-happikato-uhkaa-jarvea-laaja-seuranta-aineisto-ei-tue-helsingin-yliopiston-tutkijoiden-kasitysta/829017/

    Kaivosyhtiö Terrafamen talous ja tuotanto ovat kehittynyt viime aikoina erityisen suotuisasti. Toivottavasti se näkyy myös ympäristönhoitoon kohdistuvina lisäpanostuksina.

    https://yle.fi/uutiset/3-11035086
    ”Nikkelin hinnannousu kiritti Terrafamen tulosta ja myyntiä”